Pasaulis reaguoja į A. Navalno mirtį: V. Zelenskis paskelbė – jį nužudė V. Putinas

Reakcijos į pranešimą apie Rusijos politinio aktyvisto Aleksejaus Navalno mirtį jau plūsta interneto platybes. Į Rusijos opozicionieriaus mirtį sureagavo ​įvairūs Europos ir likusio pasaulio politikai.

Įvairūs politikai reaguoja į A. Navalno mirtį.<br>lrytas.lt koliažas.
Įvairūs politikai reaguoja į A. Navalno mirtį.<br>lrytas.lt koliažas.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, advokatai Olga Michailova ir Vadimas Kobzevas matomi ekrane per vaizdo ry<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas, advokatai Olga Michailova ir Vadimas Kobzevas matomi ekrane per vaizdo ry<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>AP/scanpix nuotr.
Aleksejus Navalnas.<br>AP/scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 16, 2024, 2:26 PM, atnaujinta Feb 16, 2024, 3:13 PM

Į žinią apie A.Navalno mirtį sureagavo ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Pastarasis tiesiai šviesiai sako – jį nužudė Rusijos diktatorius Vladimiras Putinas.

„Savaime aišku, kad jį nužudė V.Putinas, kaip ir tūkstančius kitų, kurie buvo kankinami. V.Putinui nesvarbu, kas miršta, svarbiausia išlaikyti savo postą. Todėl jam nieko nereikia išsaugoti. V.Putinas privalo prarasti viską. Viską. Ir tada prisiimti atsakomybę už tai, ką padarė“, – per spaudos konferenciją Berlyne sakė V.Zelenskis. Volodymyras Zelenskis pareiškė, jog „akivaizdu“, kad Vladimiras Putinas tiesiogiai prisidėjo prie Aleksejaus Navalno mirties.

Kalbėdamas Vokietijoje Ukrainos vadovas sakė, kad Rusijos prezidentui nerūpi, kas mirs, kol jo padėtis valstybės vadovo poste yra saugi.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Stéphane'as Séjourné savo pranešime X (anksčiau vadintame Twitter) teigė, kad A. Navalnas „sumokėjo savo gyvybe“ už „pasipriešinimą Rusijos priespaudai“.

„Jo mirtis įkalinimo kolonijoje primena mums Vladimiro Putino režimo realybę“, – pridurė jis.

ES „laiko Rusiją atsakinga“ už A. Navalno mirtį

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis aiškino, kad ES mano, jog Rusija yra visiškai atsakinga už Aleksejaus Navalno mirtį.

Rusų politikas „paaukojo savo gyvybę“, rašė C. Michelis svetainėje X.

„ES laiko Rusijos režimą vieninteliu atsakingu už šią tragišką mirtį. Reiškiu gilią užuojautą jo šeimai. Ir tiems, kurie visame pasaulyje kovoja už demokratiją tamsiausiomis sąlygomis. Žūsta kovotojai. Bet kova už laisvę niekada nesibaigia“, – rašė jis.

NATO vadovas sunerimęs dėl pranešimų apie A. Navalno mirtį

Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Rusija turi atsakyti į rimtus klausimus dėl Aleksejaus Navalno mirties.

Kalbėdamas iš Miuncheno saugumo konferencijos, generalinis sekretorius sakė, kad „šiandien nespekuliuos“, tačiau paragino Rusiją atlikti tyrimą.

„Turime nustatyti visus faktus, o Rusija turi atsakyti į visus rimtus klausimus dėl jo mirties aplinkybių“, – sakė J. Stoltenbergas.

Latvijos prezidentas: Kremlius „brutaliai nužudė“ A. Navalną

Kremlius, pasak Latvijos prezidento Edgaro Rinkevičiaus, kaltas dėl Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirties.

„Kad ir ką galvotume apie Aleksejų Navalną kaip politiką, jį Kremlius tiesiog žiauriai nužudė, – rašė E. Rinkevičius tinkle X. – Tai faktas ir tai reikėtų žinoti apie tikrąją dabartinio Rusijos režimo prigimtį“.

Prezidentas pareiškė užuojautą A. Navalno šeimai ir draugams.

A. Blinkenas: mirtis „pabrėžia Rusijos silpnumą ir puvimą“

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas sako, kad, jei Aleksėjaus Navalno mirtis bus patvirtinta, tai dar kartą parodys Rusijos valdžios „silpnumą ir puvimą“.

„Už tai atsakinga Rusija“, – sakė jis, remdamasi naujienų agentūra „Reuters“.

Atskirai Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sakė, kad JAV stengiasi patvirtinti V. Putino kritiko mirtį, kuris Rusijos kalėjimų tarnybos duomenimis, mirė susirgęs pasivaikščiojimo metu.

R. Sunakas liaupsino A. Navalno „neįtikėtiną drąsą“

„Tai baisi žinia“, – sako premjeras.

„Kaip aršiausias Rusijos demokratijos gynėjas, Aleksejus Navalnas visą gyvenimą rodė neįtikėtiną drąsą.

„Mano mintys yra su jo žmona ir Rusijos žmonėmis, kuriems tai didžiulė tragedija“, – skelbė jis.

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas A. Navalno mirtį pavadino liūdna žinia. Tai, kad A. Navalnas grįžo į Rusiją, anot jo, buvo labai drąsu. Dabar jis už šią drąsą „sumokėjo gyvybe“, sakė O. Scholzas Berlyne. Dabar esą visiškai aišku, koks režimas valdo Maskvoje. Rusija „seniai nebėra demokratija“, pabrėžė kancleris.

Ir Norvegija metė kaltinimus Kremliui. Rusijos vyriausybei tenka „didelė atsakomybė“ dėl A. Navalno mirties, tinkle X rašė užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eidė.

A. Navalnas įkalintas dėl kaltinimų korupcija, kurie buvo politiškai motyvuoti

Nuo 2021 m. A. Navalnas yra kalėjime, o gruodį jis buvo perkeltas į arktinę įkalinimo koloniją Sibire.

Kaltinimai A. Navalnui, vienam iš aršiausių Vladimiro Putino kritikų, plačiai vertinami kaip politiškai motyvuoti.

Iš pradžių jis buvo nuteistas trejiems su puse metų už tai, kad pažeidė bausmės vykdymo atidėjimo sąlygas turto pasisavinimo byloje.

2022 m. vasario mėn. jis vėl buvo teisiamas. Šį kartą buvo įtariama, kad jis pavogė apie 4,4 mln. eurų aukų, skirtų jo politinėms organizacijoms.

„Jūs ketinate neribotam laikui pratęsti mano bausmės laiką. Ką mes galime dėl to padaryti?“ sakė A. Navalnas per teismo posėdį.

Jis buvo pripažintas kaltu ir jam nurodyta devynerius metus praleisti „griežtojo režimo pataisos darbų kolonijoje“.

O praėjusių metų rugpjūtį ši laisvės atėmimo bausmė buvo pratęsta iki 19 metų po to, kai jis buvo pripažintas kaltu dėl ekstremistinės organizacijos įkūrimo ir finansavimo – kaltinimus jis neigė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.