U. Von der Leyen atmeta galimybę, kad naujajame ES parlamente būtų aljansas su „Putino draugais“

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen, prieš dvi dienas pranešusi sieksianti dar vienos kadencijos, trečiadienį atmetė galimybę, kad naujajame ES parlamente galėtų egzistuoti jos valdomos centro dešiniųjų stovyklos ir Rusijos prezidento Vladimiro Putino „draugų“ aljansas.

Ursula von der Leyen.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-21 16:54

„Tie, kurie gina mūsų vertybes nuo Putino draugų – štai su kuo noriu dirbti“, – kartu su Europos liaudies partijos vadovu Manfredu Weberiu Briuselyje surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo ji.

U. Von der Leyen buvo klausiama, ar ji laimėjusi rinkimus bendradarbiautų su parlamento dauguma, kurioje būtų dešiniųjų Europos konservatorių ir reformistų atstovų.

Atkreipusi dėmesį, kad po birželį šalių bloke įvyksiančių rinkimų Europos Parlamente pasikeis politinių grupuočių struktūra, ji aiškiai pasisakė dėl prorusiškomis laikomų partijų.

„Man svarbu dirbti su proeuropietiškomis, NATO ir Ukrainą palaikančiomis grupuotėmis, kurios aiškiai remia mūsų demokratines vertybes“, – atsakė ji.

„Su Putino draugais – tikrai ne“, – pasakė ji.

Apklausų duomenimis, per ES rinkimus dominuos kraštutinių dešiniųjų pažiūrų partijos, į šalį nustumdamos kairiųjų ir centro kairiųjų partijas.

Vieną iš dviejų griežtų dešiniųjų pažiūrų parlamentinių blokų „Tapatybė ir demokratija“ sudaro keletas Rusijos atžvilgiu draugiškai nusiteikusiomis laikomų partijų. Tarp jų – Prancūzijos Marine Le Pen vadovaujama „Nacionalinis sambūris“ ir Italijos Matteo Salvini lyga.

Antroji dešiniųjų grupuotė ECR ligi šiol laikėsi Maskvai priešiškos pozicijos, tačiau, kaip planuojama, prie jos po rinkimų prisidėjus Rusijai palankaus Vengrų lyderio Viktoro Orbano partijai, ši pozicija gali tapti švelnsenė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.