Prasidėjo išankstiniai V. Putino rinkimai: okupuotose Ukrainos teritorijose jau veikia ginkluotos saugumo pajėgos

Šiandien nelegaliai okupuotose Zaporožės regiono teritorijose prasideda išankstinis balsavimas Rusijos prezidento rinkimuose. Zaporožės karinės administracijos teigimu, okupuotų teritorijų gyventojai bus priversti balsuoti už Vladimirą Putiną, o Kremlius išsikėlė tikslą – 94 proc. balsų turi atitekti būtent šiam kandidatui.

 Okupuotose Ukrainos teritorijose prasidėjo išankstiniai  Rusijos prezidento rinkimai.<br> AFP/Scanpix/EPA-ELTA nuotr., lrytas.lt koliažas.
 Okupuotose Ukrainos teritorijose prasidėjo išankstiniai  Rusijos prezidento rinkimai.<br> AFP/Scanpix/EPA-ELTA nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 25, 2024, 12:59 PM, atnaujinta Feb 25, 2024, 1:08 PM

„Tris savaites okupuotų teritorijų gyventojai rinks balsus už V. Putiną – rinkimų komisijų nariai su balsadėžėmis, lydimi ginkluotų saugumo pajėgų, ateis į kiekvieną namą, sustos gatvėse, lankysis socialinėse įstaigose“, – rašoma Zaporožės regiono karinės administracijos pranešime, paskelbtame socialiniame tinkle „Facebook“.

„Nuo kovo 15 iki kovo 17 d. žmonės bus varomi į balsavimo punktus, kad įvykdytų Kremliaus užduotį: surinkti 94 proc. paramą diktatoriui“, – priduria regioninė administracija.

Zaporožės pareigūnai pažymi, kad šio balsavimo rezultatų nepripažins nė viena civilizuota pasaulio valstybė, o dalyvavimas organizuojant ir vykdant rinkimus okupuotose teritorijose yra kriminalinis nusikaltimas, už kurį gresia iki 10 metų kalėjimo.

Pasak Ivano Fedorovo, rusai rinkimus pratęsė beveik mėnesiui, į okupuotas teritorijas atvedė papildomas saugumo pajėgas ir agitatorius, o stebėtojais paskyrė 700 žmonių.

Kiek ankščiau pasipriešinimo judėjimas "Geltonasis Kaspinas" paskelbė raginimą boikotuoti Rusijos prezidento rinkimus okupuotose teritorijose, teigdami, kad šie rinkimai neturės didelio rinkimų aktyvumo, taigi rusai turės pasitelkti represijas, taip priverčiant vietinius gyventojus atiduoti savo balsą.

2022 m. rugsėjo 30 d., Rusija, pasitelkiant fiktyvų referendumą, aneksavo nuo neišprovokuoto plataus masto karo pradžios okupuotus Donecko, Luhansko, Zaporožės ir Chersono regionus.

Išankstiniai Rusijos prezidento rinkimai prasidėjo ir šalies rytiniuose regionuose. 

Rusijos prezidento rinkimai vyks kovo 15 – 17 dienomis, juose dalyvaus keturi kandidatai. Tai pirmasis kartas šalies istorijoje, kuomet rinkimai truks tris dienas, ankščiau jie vykdavo vieną dieną.

Ankščiau vieninteliam prieš karą Ukrainoje pasisakiusiam kandidatui Borisui Nadeždinui buvo uždrausta dalyvauti Rusijos prezidento rinkimuose, dėl „nesutapimų žmonių, kurie remia jo kandidatūrą, parašuose“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.