J. Bidenas ir D. Trumpas tą pačią dieną apsilankė Meksikos pasienyje

JAV prezidentas Joe Bidenas ir jo pirmtakas Donaldas Trumpas ketvirtadienį atskirai lankėsi Meksikos pasienyje – neteisėta migracija yra svarbi prezidento rinkimų kampanijos tema.

J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 1, 2024, 9:43 AM, atnaujinta Mar 1, 2024, 9:45 AM

D. Trumpas atvyko į Yglpasą Teksaso valstijoje ir apkaltino J. Bideną visiška migracijos politikos nesėkme. Demokratui tenka kaltė, kad šalį užplūdo neteisėtai atvykę migrantai, sakė respublikonų kandidatas į prezidentus. „Jis griauna mūsų šalį“, – kalbėjo D. Trumpas.

J. Bidenas, apsilankęs už kelių šimtų kilometrų esančiame Braunsvilyje Teksase, pripažino, kad padėtis pasienyje yra sudėtinga. Tačiau jis savo ruožtu kaltino D. Trumpo respublikonus Kongrese blokuojant papildomas lėšas sienos apsaugai – ir paragino abi partijas bendradarbiauti.

Neteisėtai į JAV atvykstančių žmonių skaičius jau daug metų yra didelis. Prezidentaujant J. Bidenui, dvejus metus iš eilės registruota po 2,4 mln. neteisėto sienos kirtimo atvejų.

Kasdien tūkstančiai žmonių atvyksta į JAV, daugiausiai – iš Centrinės ir Lotynų Amerikos. Žmonės palieka savo gimtąsias šalis, bėgdami nuo skurdo ir konfliktų. Praėjusį gruodį JAV pasienio apsauga registravo per 300 000 sulaikymų – tiek jų iki tol per mėnesį nėra buvę.

Institucijos patiria spaudimą. Teisėsaugos sistema vos spėja nagrinėti prieglobsčio prašymus. Be to, trūksta apgyvendinimo galimybių atvykėliams ir kitų resursų. Tai jau juntama ir tose šalies dalyse, kurios yra toli nuo sienos – be kita ko, todėl, kad respublikonų gubernatoriai iš pietinių valstijų, pavyzdžiui, Teksaso, nurodo autobusais vežti migrantus nuo sienos į demokratų valdomas valstijas – tai jų protesto akcija.

Elgesys su migrantais jdaug metų yra aršaus demokratų ir respublikonų politinio ginčo tema. Dabar vykstančioje rinkimų kovoje ši tema vaidina ypač didelį vaidmenį, nes rūpi daugeliui rinkėjų. Respublikonai kaltina J. Bideną dėl didelio migrantų skaičius praradus pietinės sienos apsaugos kontrolę.

Ketvirtadienį lankydamasis Ygplase, D. Trumpas kalbėjo apie „Joe Bideno invaziją“ ir piktinosi, kad dabartinis prezidentas įsileidžia į šalį tūkstančius žmonių, kurie tada JAV vykdo nusikaltimus. „Jie plūsta į mūsų šalį, kartu su savimi atsinešdami didžiules problemas, – sakė D. Trumpas. – Tai siaubinga“.

Buvęs prezidentas išvardijo brutalius nusikaltimus, kuriuos įvykdė imigrantai, ir piešė iškreiptą Amerikos, kurią esą visiškai užvaldo žiaurūs nusikaltėliai iš priešiškų šalių, vaizdą. Pasieniečiai, anot D. Trumpo, turėtų vykdyti savotišką karinę operaciją prieš neteisėtus migrantus, nes „tai yra kaip karas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.