B. Pistoriusas: nepaisant kariuomenės informacijos nutekėjimo, sąjungininkų pasitikėjimas Vokietija „nepalaužtas“

Vokietija antradienį stengėsi sumenkinti garso įrašo, kuriame aukštas pareigas užimantys kariškiai kalbasi apie karą Ukrainoje, nutekinimą, kaltindama asmenines klaidas ir pabrėždama, kad sąjungininkų pasitikėjimas Berlynu išlieka nepakitęs.

B. Pistoriusas.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
B. Pistoriusas.<br>DPA-Picture Alliance/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 12:41 PM, atnaujinta Mar 5, 2024, 1:33 PM

38 minučių trukmės pokalbio įrašas, kuriame karininkai diskutavo apie galimą Vokietijoje pagamintų raketų „Taurus“ naudojimą Ukrainoje, penktadienį buvo paskelbtas Rusijos socialinėje žiniasklaidoje.

„Čia įvyko rimta klaida, kurios neturėjo būti“, – spaudos konferencijoje sakė gynybos ministras Borisas Pistoriusas.

Pirminiai tyrimo rezultatai parodė, kad Vokietijos kariuomenės „ryšių sistemos nėra ir nebuvo pažeistos“, sakė ministras.

„Priežastis, dėl kurios telefono pokalbis vis dėlto galėjo būti įrašytas... yra individuali naudotojo klaida“, – sakė jis, pridurdamas, kad vienas iš diskusijos dalyvių, tuo metu lankęsis Singapūro aviacijos parodoje, prie susitikimo prisijungė per „neautorizuotą ryšį“, ir dėl to pokalbis buvo perimtas, sakė B. Pistoriusas.

Kadangi parodoje dalyvavo keli aukšto rango kariniai pareigūnai iš įvairių šalių, Rusijos žvalgybai šis renginys buvo „puiki proga“, sakė jis.

Viešbučiai, kuriuose gyveno parodos dalyviai, buvo „plačiai pasiklausomi“, o sėkmingas Vokietijos kariškių skambučio perėmimas buvo „atsitiktinis smūgis vykdant plataus masto veiksmus“, sakė B. Pistoriusas.

Kol kas po informacijos nutekinimo „asmeninės pasekmės nesvarstomos“, sakė jis. – „Neaukosiu savo geriausių karininkų (Rusijos prezidento Vladimiro) Putino žaidimui“.

B. Pistoriusas sakė, kad dėl informacijos nutekinimo paskambino sąjungininkams ir buvo nuramintas, kad jų „pasitikėjimas Vokietija yra nepakitęs“.

„Visi supranta apie tokių pasiklausymo atakų pavojų ir žino, kad niekas negali užtikrinti šimtaprocentinės apsaugos“, – sakė jis.

Reaguojant į skubius Kyjivo raginimus, Vokietija spaudžiama siųsti Ukrainai ilgojo nuotolio raketas „Taurus“, taip prisidedant prie Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės, kurios siunčia savo tolimojo nuotolio ginklų sistemas.

Tačiau kancleris Olafas Scholzas atsisako pritarti raketų tiekimui, baimindamasis, kad tai gali įtraukti Vokietiją į karą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.