EK pirmininkė lankysis Kipre, kad aptartų humanitarinį jūrų koridorių į Gazos Ruožą

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen šią savaitę lankysis Kipre, kad aptartų humanitarinį jūrų koridorių iš šios salos į Gazos Ruožą, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2024, 8:10 PM

Salų valstybė, kurią nuo Gazos Ruožo skiria tik 370 km, yra pasiūliusi specialų vienpusį jūrų koridorių, kad civiliams karo draskomoje palestiniečių teritorijoje būtų galima teikti nenutrūkstamą paramą.

Komisijos atstovas Ericas Mameris sakė, kad U. von der Leyen susitiks su Kipro prezidentu Nikosu Christodoulidesu ir apsilankys jungtiniame gelbėjimo darbų koordinavimo centre „humanitarinio jūrų koridoriaus į Gazos Ruožą atidarymo kontekste“.

Kipro vyriausybės atstovas Konstantinos Letymbiotis žurnalistams teigė, kad ji į salą atvyks penktadienį. „ES šalių narių ir institucijų susidomėjimas jūrų koridoriaus planavimu yra didelis“, – pridūrė jis.

Po anksčiau šią savaitę surengto pokalbio su N. Christodoulidesu apie humanitarinę situaciją Gazos Ruože U. von der Leyen tinkle „X“ parašė, kad „EK rems Kipro jūrų koridoriaus iniciatyvos įgyvendinimą“.

Apie tai pranešta po to, kai Briuselis paragino užtikrinti, kad Gazos Ruožo gyventojus pasiektų daugiau paramos, apsiaustoje palestiniečių teritorijoje Izraeliui kaunantis su „Hamas“ smogikais. Jungtinės Tautos (JT) skaičiuoja, kad ten daugiau kaip pusė milijono žmonių yra „per žingsnį nuo bado“.

Gazos karas kilo po to, kai „Hamas“ surengė ataką Pietų Izraelyje, per kurią žuvo apie 1 160 žmonių, rodo naujienų agentūros AFP skaičiavimai. Reaguodamas į smogikų veiksmus, Izraelis „Hamas“ valdomame Gazos Ruože inicijavo atsakomąją kampaniją, per kurią, anot tenykštės Sveikatos ministerijos, iki šiol žuvo mažiausiai 30 717 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.