Žiniasklaida: šalia J. Navalnajos sėdėti nenorėjusi O. Zelenska atsisakė kvietimo į J. Bideno metinį pranešimą

Ukrainos pirmoji ponia Olena Zelenska atsisakė Baltųjų rūmų kvietimo dalyvauti ketvirtadienį vyksiančiame JAV prezidento Joe Bideno metiniame pranešime, kur ją buvo planuota pasodinti šalia mirusio Kremliaus kritiko našlės Julijos Navalnajos, praneša leidinys „The Washington Post“.

O. Zelenska ir J. Navalnaja.<br>EPA-ELTA nuotr., lrytas.lt koliažas.
O. Zelenska ir J. Navalnaja.<br>EPA-ELTA nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 6, 2024, 4:03 PM

Pasak su planavimu susipažinusių pareigūnų, JAV pirmąją ponią Jill Biden ketinta pasodinti šalia O.Zelenskos ir J.Navalnajos. Abiejų moterų, kurios abi yra pasipriešinimo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui simbolis, buvimas (netgi viename kadre) būtų galingas fonas prezidento J.Bideno kreipimuisi į bendrą Kongreso sesiją.

Tačiau galimas J.Navalnajos dalyvavimas sukėlė nepatogumų ukrainiečiams, teigė su Kijevo svarstymais susipažinę žmonės. Nors jos miręs vyras plačiai sveikinamas kaip antikorupcijos ikona, rizikavęs gyvybe, kad pasipriešintų V.Putinui, A.Navalno palikimą Ukrainoje temdo ankstesni pareiškimai, kad 2014 m. V.Putino aneksuotas Krymas priklauso Rusijai.

Nors vėliau A.Navalno pažiūros peraugo į paramą tarptautiniu mastu pripažintoms 1991 m. Ukrainos sienoms, daugelis ukrainiečių mano, kad jis nesutampa su Kijevo tikslais.

„Nors Vakaruose mes visada jį laikėme žmogumi, kuris drąsiai ir narsiai kovojo prieš V.Putiną, Ukrainoje A.Navalnas laikomas atitinkančiu rusiškojo nacionalizmo ir imperializmo mąstyseną“, – „The Washington Post“ sakė Vašingtono analitinio centro „Center for European Policy Analysis“ prezidentė Alina Poliakova.

„Žinoma, A.Navalnas priešinosi Rusijos invazijai į Ukrainą, tačiau 2014 m., kai Rusija pirmą kartą įsiveržė į Ukrainą, jis labai atitiko bendrą Rusijos požiūrį, pagal kurį Krymas buvo laikomas Rusijos istorinių žemių dalimi“, – pridūrė ji.

Baltųjų rūmų pareigūnas sakė, kad O.Zelenskos sprendimą tikriausiai lėmė „įtampta dienotvarkė“, ir peradresavo tolesnius klausimus O.Zelenskos biurui, pridurdamas, kad sėdėjimo tvarka yra detalė, baigiama derinti baigiantis procesui.

O.Zelenskos biuras trečiadienį sakė, kad ambasada Vašingtone gavo kvietimą pirmajai poniai dalyvauti J.Bideno metiniame pranešime. „Tačiau dėl suplanuotų renginių, įskaitant planuojamą vizitą Kijeve su vaikais iš vaikų namų, pirmoji ponia, deja, negalės dalyvauti renginyje“, – teigiama pranešime.

J.Navalnaja taip pat atsisakė dalyvauti J.Bideno kalboje. Jos atstovės spaudai kaip priežastį nurodė nuovargį.

„Julija iš tiesų buvo pakviesta ir svarstė galimybę vykti, tačiau manau, kad visi pamiršta aplinkybes, kuriomis susiklostė įvykiai, – sakė J.Navalnajos atstovė spaudai Kira Jarmyš. – Julijos vyras mirė prieš dvi savaites. Ji visą tą laiką keliavo. Šiandien yra pirmoji diena, kai ji apskritai buvo namuose. Kaip ir kiekvienam žmogui, jai reikia laiko atsigauti, todėl, nors ji labai vertina kvietimą, dabar jai reikia bent šiek tiek atsigauti.“

Vienas JAV pareigūnas tvirtino, kad Baltieji rūmai greičiausiai neinformavo Kijevo, jog J.Navalnaja nusprendė nedalyvauti, nors jos dalyvavimas nebuvo vienintelis ukrainiečių rūpestis, teigia su situacija susipažinę žmonės.

Parengta pagal „The Washington Post“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: kodėl bankai ir toliau brangina paslaugas?