Atskleidė, kaip Rusija kankino A. Navalną: liudininkas papasakojo dar negirdėtų detalių

Apie Rusijoje vykusius opozicionieriaus Aleksejaus Navalno kankinimus, kuriuos jis patyrė gyvendamas kolonijoje, pasakojo vienas liudininkas. Šia informacija dalinasi portalas „Unian“.

A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas ir jo žmona J. Navalnaja.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas ir jo žmona J. Navalnaja.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalno mirtis.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalno mirtis.<br>AP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 7:03 PM

Kalbama apie laikotarpį, kai Rusijos režimas politiką laikė Vladimiro srityje. Tuo metu jo kameroje buvo patalpinta 11 prižiūrėtojų, kurie dieną ir naktį stebėjo jo veiklą, rašoma „Telegram“ kanale „VChK-OGPU“. Tokias detales atskleidė vienas iš buvusių kolonijos kalinių, kuris sėdėjo kartu su A. Navalnu.

Pasak jo, jau tada buvo aišku, kad Rusija bando „palaidoti“ A. Navalną. Pirmiausia jis buvo išsiųstas į kamerų tipo patalpas, kur turėjo būti izoliuotas.

„Jau regime, kad zona buvo iš anksto parengta taip, kad Aleksejus Navalnas būtų visiškai izoliuotas. Už bet kokį pokalbį ar net žvilgsnį jo link žadėtos itin griežtos bausmės: mažiausiai sumušimas ir išsiuntimas į koloniją tolimame regione, pavyzdžiui, Jamalo-Neneco autonominėje apygardoje“, – pasakojo pašnekovas.

Jis pabrėžė, kad kaliniai buvo nuteikti prieš A. Navalną, kad jis nesulauktų nė trupučio užuojautos ar solidarumo – jausmų, kuriuos paprastai jaučia įkalinti žmonės. Rusija įvedė rytines pratybas vienintelę „laisvą dieną“, kad palaikytų neigiamą žmonių nuotaiką, aiškindama tai kaip vieną iš režimo būtinybių, kuri atsirado kartu su A. Navalno atvykimu.

Jis patikslino, kad dar prieš išsiunčiant opozicionierių už poliarinio rato pagrindine jo sulaikymo vieta buvo laikoma Vladimiro sritis.

„Jam jau buvo ruošiama speciali kamera po stogu – administracijos bendrininkams buvo duoti grąžtai gręžti metro aukščio sienas kameroms ir mikrofonams. Barake jam buvo paskirta iš karto 11 brigadininkų, visi jie bausmę baigė vėliau nei A. Navalnas. Šie nuteistieji dieną ir naktį sekė A. Navalną ir stengėsi kiekvieną valandą laikyti jį įtampoje“, – nurodė šaltinis.

Minėta palyda lydėdavo A. Navalną kiekvieną kartą, kai jis eidavo į tualetą, o bet kokia smulkmena, pavyzdžiui, nuplėšta uniformos sagė, automatiškai siųsdavo opozicionierių į komisiją, o iš jos – į sulaikymo centrą. Taip Rusija tiesiog ieškojo pretekstų bausti už „nusižengimus“. Tiesa, taip pat gerai žinoma, kad A. Navalnui buvo duotas perpus mažesnis chalatas, nei jam reikėjo, sakė šaltinis.

A. Navalnui taip pat buvo skirta speciali darbo vieta: pačiame barake jį pasodino prie siuvimo mašinos, o minėti 11 brigadininkų buvo „pasodinti šalia“, nurodė buvęs kalinys.

Jis pabrėžė, kad Rusija labai bijojo A. Navalno įtakos jam esant gyvam. Vienas iš ryškių pavyzdžių – jo kelionių į valgyklą organizavimas.

„Ryški detalė, pabrėžianti Aleksejaus baimės lygį, yra tai, kaip buvo organizuojamos jo išvykos į valgyklą. Kai ateidavo jo eilė, visuose būriuose suskambėdavo skambutis ir visi juose esantys šauktiniai susirinkdavo į psichologinio iškrovimo patalpas žiūrėti televizijos programų. Niekam nebuvo leidžiama ne tik išeiti iš kareivinių, bet net pažvelgti pro langą. To nebūna net tada, kai į koloniją atvyksta generolas“, – aiškino šaltinis.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?