EK pirmininkė tikisi, kad humanitarinės pagalbos koridorius iš Kipro į Gazos Ruožą bus atidarytas sekmadienį

Europos Komisijos (EK) pirmininkė Ursula von der Leyen penktadienį išreiškė viltį, kad šį savaitgalį bus atidarytas humanitarinės pagalbos koridorius iš Kipro į karo draskomą Gazos Ruožą.

Ursula von der Leyen ir Kipro prezidentas Nikos Christodoulides.<br>AP/Scanpix nuotr.
Ursula von der Leyen ir Kipro prezidentas Nikos Christodoulides.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 8, 2024, 3:39 PM, atnaujinta Mar 8, 2024, 3:41 PM

„Esame labai arti šio koridoriaus atidarymo, tikėkimės, šį sekmadienį“, – po apsilankymo Kipro uoste Larnakoje sakė U. von der Leyen.

Jos komentarai nuskambėjo po to, kai Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį savo metinėje kalboje pranešė, kad JAV kariuomenė prie Gazos krantų įkurs laikiną uostą pagalbai atgabenti.

Aukšto rango JAV administracijos pareigūnai teigė, kad šiomis pastangomis prisidedama prie jūrų koridoriaus, kurį pasiūlė Kipras – arčiausiai Gazos Ruožo esanti Europos Sąjungos (ES) šalis narė.

U. von der Leyen padėtį Gazos Ruože apibūdino kaip „sunkią... mes susiduriame su humanitarine katastrofa“. Ji nurodė, kad „pradinė bandomoji operacija“ bus inicijuota penktadienį, o Jungtiniai Arabų Emyratai (JAE) padėjo aktyvuoti koridorių „užtikrindami pirmąją iš daugybės prekių siuntų Gazos žmonėms“.

EK paskelbė bendrą pranešimą su Kipru, JAE, JAV ir Jungtine Karalyste (JK), kuriame išreiškiamas „pritarimas“ jūrų koridoriaus į Gazos Ruožą aktyvavimui.

„Humanitarinės pagalbos pristatymas jūra tiesiai į Gazą bus sudėtingas ir mūsų šalys toliau vertins ir koreguos mūsų pastangas, kad būtų galima užtikrinti, jog pagalbą pristatytume kuo veiksmingiau“, – sakoma pranešime.

„Šis jūrų koridorius gali ir turi būti dalis nuolatinių pastangų plėsti humanitarinės pagalbos ir komercinių prekių srautą į Gazą visais įmanomais maršrutais“, – dėstoma praneešime. Jame priduriama, kad Kipras „netrukus sušauks aukšto rango pareigūnus, kad būtų galima aptarti, kaip galėtume paspartinti šį jūrų kanalą“.

Izraelis palankiai įvertino planus atidaryti jūrų koridorių tarp Kipro ir Gazos Ruožo. „Kipro iniciatyva leis padidinti humanitarinės pagalbos tiekimą į Gazos Ruožą po saugumo patikrinimo pagal Izraelio standartus“, – tinkle „X“ pareiškė užsienio reikalų ministerijos atstovas Lioras Haiatas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.