JAV Senatas atsisako pagreitinta tvarka priimti įstatymo projektą dėl „TikTok“

JAV Atstovų Rūmuose nesunkiai priimtas teisės akto projektas, kuris priverstų „TikTok“ savininkę kinų įmonę parduoti šią platformą, antraip ji gali būti uždrausta Jungtinėse Valstijose, Senate bus svarstomas atsargiai, pareiškė įstatymų leidėjai.

JAV Senatas atsisako pagreitinta tvarka priimti įstatymo projektą dėl „TikTok“.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
JAV Senatas atsisako pagreitinta tvarka priimti įstatymo projektą dėl „TikTok“.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-15 18:10

Po to, kai šis įstatymo projektas buvo priimtas Atstovų Rūmuose ir susilaukė JAV prezidento Joe Bideno palaikymo, suskambo pavojaus varpai, kad „TikTok“ programėlė, kuria Jungtinėse Valstijose naudojasi 170 mln. žmonių, gali būti uždrausta po kelių mėnesių. Tačiau šios platformos priešininkų viltys dėl greitų veiksmų ir Senate žlugo, nes svarbūs senatoriai nurodė, kad vyks įprastas teisėkūros procesas, kuris gali užtrukti keletą mėnesių.

„Šios sritys vystosi ir keičiasi taip sparčiai, kad judant per greitai arba neturint faktų galima pridaryti daug žalos“, – penktadienį laikraščiui „The Washington Post“ sakė demokratų senatorius Ronas Wydenas, kuris pirmininkauja Senato Finansų komitetui.

Svarbių teisės aktų priėmimas yra ypač sudėtingas rinkiminiais metais. Minėto įstatymo projekto šalininkai prognozuoja, kad Senate jam gali būti padarytas galas. Senato lyderiai, kurie būtų atsakingi už siūlomo teisės akto priėmimą ir pateikimą balsavimui, nedemonstruoja įsipareigojimo šiam teisės aktui.

Po Atstovų Rūmų balsavimo demokratų senatorė Maria Cantwell, kuri pirmininkauja Prekybos komitetui, pažymėjo, kad stengsis „rasti kelią, kuris atitinka Konstituciją ir kuriame apsaugomos pilietinės laisvės“.

Atsargumo laikosi ir respublikonai. Ketvirtadienį buvęs prezidentas Donaldas Trumpas dar kartą pakartojo, kad prieštarauja bet kokiam „TikTok“ uždraudimui ir paprašė savo rėmėjų nukreipti savo pyktį į „Facebook“ savininkę įmonę „Meta“. Dabartinė D. Trumpo pozicija, į kurią respublikonai trečiadienį surengtame balsavime stebėtinai neatsižvelgė, skiriasi nuo įsitikinimų, kurių jis laikėsi anksčiau, nes eidamas prezidento pareigas jis bandė atimti „TikTok“ kontrolę iš šią platformą valdančios Kinijos įmonės „ByteDance“, tačiau tai galiausiai užblokavo teismai.

Kai kurių Vakarų šalių vyriausybės yra išreiškusios susirūpinimą dėl didėjančio „TikTok“ populiarumo, tvirtindamos, kad ši programėlė galimai yra paklusni Pekinui, nes ji priklauso kinų bendrovei, be to, ji esą gali būti naudojama kaip įrankis propagandai skleisti. „TikTok“ ir Pekinas šiuos teiginius neigia.

Baltieji rūmai yra sakę, kad J. Bidenas pasirašys minėtą įstatymo projektą, jei jis pasieks jo stalą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.