Europos sostinėse rusai renkasi balsuoti, vyksta protestai

Sekmadienį Europos sostinėse prie Maskvos ambasadų nusidriekė ilgos balsuoti atėjusių rusų eilės. Keletoje balsavimo apygardų vyko prieš V. Putiną nukreipti mitingai, surengti velionio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno atminimui.

Protestas prie Rusijos ambasados.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Protestas prie Rusijos ambasados.<br>O.Gurevičiaus (ELTA) nuotr.
Protestas prie Rusijos ambasados.<br>T.Bauro nuotr.
Protestas prie Rusijos ambasados.<br>T.Bauro nuotr.
Protestas prie Rusijos ambasados.<br>T.Bauro nuotr.
Protestas prie Rusijos ambasados.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-03-17 17:53, atnaujinta 2024-03-17 17:54

Jo našlė Julija Navalnaja gavo gėlių iš rėmėjų ir kalbėjosi su kitais balsuoti atėjusiais žmonėmis ilgoje eilėje prie Rusijos ambasados Berlyne. A. Navalnas, ryškiausias Putino varžovas, praėjusį mėnesį paslaptingomis aplinkybėmis mirė kalėjime Arktyje.

„Panaudosiu savo biuletenį savo nuomonei išreikšti“, – sakė 43 metų Tatjana Leontjeva, laukdama savo eilės balsuoti prie Rusijos ambasados Paryžiuje.

„Manau, kad ant jo parašysiu Navalno vardą, paaiškinsiu, kad Putinas yra valdžioje neteisėtai“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP.

Viename Prancūzijos banke dirbantis Viačeslavas Dorofejevas teigė, kad „yra juntamas žmonių noras kažkaip pakeisti situaciją“.

Remiantis pranešimais spaudoje, Moldovoje policija sulaikė 54 metų vyrą po to, kai į Rusijos ambasadą buvo mesti du Molotovo kokteiliai.

„Jis savo poelgį pateisino nepasitenkinimu Rusijos valdžios veiksmais“, – paaiškino policija.

Kitų pranešimų apie smurtą kol kas nesulaukta.

Stambule eilės prie Rusijos konsulato siekė kelis šimtus metrų, daug žmonių atvyko į vidurdienį vykusį protestą.

„Norime apsunkinti Putino darbą“, – sakė Jurijus, kuris, kaip ir jo bendražygė Elena, pasipuošusi Ukrainos vėliavos spalvomis. Kalbinamas jis atsisakė nurodyti savo pavardę.

Pora sakė, kad pabėgo iš Rusijos 2022 metų gruodį.

„Buvau sugniuždytas, kai mirė Navalnas, apsiverkiau. Štai kodėl šiandien čia atėjau", – sakė 31 metų Vadimas, rusas, vedęs ukrainietę.

Belgrade aktyvistai iškėlė plakatą su užrašu „Putinas – ne Rusija“ ir sulaukė šimtų balsavimo eilėje laukusių žmonių plojimų.

„Kai kurie žmonės planuoja sugadinti savo biuletenį ir padaryti jį negaliojančiu balsuodami už kelis kandidatus“, – pasakojo Peteris Nikitinas, aktyvistas ir vietinės organizacijos už demokratinę Rusiją įkūrėjas. „Jei turėsiu laiko, padarysiu tą patį“, – teigė jis naujienų agentūrai AFP.

Ne visi rinkėjai buvo prieš V. Putino perrinkimą.

„Kaip gali būti prieš Putiną?, – klausė vienas Paryžiuje gyvenantis rusas, atsisakęs skelbti savo vardą. – Jis gelbsti pasaulį“.

53 metų mokytoja Svetlana Miasnikova teigė, kad ji taip pat balsuos už Putiną. „Jis yra geriausias visų laikų prezidentas“, – sakė ji naujienų agentūrai AFP Paryžiaus ambasadoje.

Hagoje tūkstančiai žmonių sudarė kelių šimtų metrų eiles prie ambasados, kurioje policija atitvėrė gatvę.

Kai kurie buvo apsirengę mėlynai baltai, Rusijos opozicijos spalvos drabužiais, o kiti dainavo protesto dainas ir mojavo Ukrainos vėliavomis arba padėjo gėlių prie A. Navalno paveikslo, pranešė vietos žiniasklaida.

„Viskam, kas vyksta Rusijoje su Putinu, turi būti padarytas galas, – sakė vienas protestuotojas visuomeniniam transliuotojui NOS. – Turi įvykti sąžiningi rinkimai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.