Uždniestrėje – išpuolis prieš karinį dalinį: analitikai paaiškino, kas už to slypi

Sekmadienį, kovo 17 d., nežinomas bepilotis orlaivis pataikė į karinį dalinį Uždniestrėje. Separatistų žiniasklaida rašė, kad taikinys buvo objekto teritorijoje esantis sraigtasparnis, o dronas esą skrido iš Odesos srities pusės. Karo studijų instituto (ISW) analitikai įsitikinę, kad Ukraina šioje atakoje nedalyvavo ir kad šis incidentas buvo Rusijos bandymas destabilizuoti padėtį Moldovoje. Apie tai rašo portalas „Unian“.

Sraigtasparnis prieš ir po drono atakos.<br>lrytas.lt koliažas.
Sraigtasparnis prieš ir po drono atakos.<br>lrytas.lt koliažas.
Uždniestrė.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Uždniestrė.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Uždniestrė.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Uždniestrė.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 18, 2024, 9:20 AM, atnaujinta Mar 18, 2024, 9:35 AM

Buvęs Uždniestrės Aukščiausiosios Rados pirmininkas Aleksandras Ščerba dėl susidariusios padėties kaltina Ukrainą, o Moldovos reintegracijos biuras pareiškė, kad numuštas sraigtasparnis neskraido jau daug metų, o smūgiu sąmoningai siekta paskleisti baimę ir paniką Uždniestrėje. Kitaip tariant, šis išpuolis yra prieš Moldovą nukreiptos priešo informacinės operacijos dalis. Kartu Reintegracijos biuras aiškiai neapkaltino Uždniestrės ar prorusiškų pajėgų įvykdžius šį smūgį.

„Šiuo metu nei Uždniestrės, nei Rusijos valdžios institucijos nėra apkaltinusios Ukrainos pajėgų įvykdžius smūgį, tačiau gali tai padaryti ateityje“, – sakė analitikai.

Jie priminė, kad Moldovos valdžios institucijos palaiko ryšius su Ukrainos vyriausybe. Ukrainos kovos su dezinformacija centras jau apkaltino Rusiją, kad ji smūgį surengė siekdama manipuliuoti informacine erdve. Ukrainos žvalgybos atstovas Andrijus Jusovas šią situaciją pavadino Rusijos provokacija.

„ISW negali nepriklausomai patikrinti vieno bepiločio orlaivio smūgio Uždniestrėje detalių ar nustatyti atsakingų asmenų, tačiau mažai tikėtina, kad smūgį įvykdė Ukrainos pajėgos, atsižvelgiant į tai, kad smūgio metu buvo panaudotos ribotos priemonės ir atakuotas ganėtinai nereikšmingas taikinys. Ukrainos pareigūnai taip pat neseniai pareiškė, kad Uždniestrė nekelia karinės grėsmės Ukrainai“, – teigiama Karo studijų instituto (ISW) pranešime.

Tuo tarpu Uždniestrės valdžia neseniai paprašė Rusijos neapibrėžtos „gynybos/apsaugos“ nuo Moldovos. ISW analitikai įsitikinę, kad naudos iš šios provokacijos turi Rusija arba su ja susiję veikėjai. Jiems to reikia, kad prisidėtų prie nuolatinių Kremliaus pastangų sukurti informacines sąlygas įvairioms hibridinėms operacijoms pateisinti. Šiomis operacijomis yra siekiama destabilizuoti Moldovą.

Moldova aiškinasi, ar su išpuoliu susijusi Ukraina

Ukraina nedalyvavo bepiločio lėktuvo atakoje prieš karinį dalinį nepripažintoje Uždniestrės respublikoje. Tai teigiama Moldovos reintegracijos politikos biuro komentare.

Pažymima, kad biuras susisiekė su kitomis Moldovos valstybinėmis institucijomis ir išnagrinėjęs vaizdo įrašus bei apsikeitęs informacija nustatė, kad incidentas buvo „bandymas sukelti baimę ir paniką regione“.

„Nuotraukose matoma karinė įranga neveikia jau kelerius metus. Kišiniovo valdžia, palaikydama ryšį su Ukrainos puse, nepatvirtino, kad Uždniestrės regionas buvo užpultas“, – pabrėžė biuras.

Tuo tarpu Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos atstovas Andrijus Jusovas „RBC-Ukraina“ komentare teigė, kad incidentas, kai dronas atakavo karinį dalinį nepripažintoje Uždniestrėje, buvo Rusijos provokacija.

Tuo tarpu „Informacinio pasipriešinimo“ grupė pažymėjo, kad Uždniestrėje sudegęs sraigtasparnis Mi-8 „buvo vienas iš nedaugelio veikiančių ir pataisomų karinių sraigtasparnių“.

Analitikas paaiškino, kas nutiko Uždniestrėje

Karinis ir politinis apžvalgininkas Aleksandras Kovalenko įvertino dronų reidą Uždniestrės teritorijoje.

Kaip žinoma, ten per smūgį į vieną iš Tiraspolio karinių dalinių buvo sunaikintas sraigtasparnis Mi-8. Analitikas išsamiau kalbėjo apie „susitraukusius penktuosius punktus“ ir miegančius taikdarius.

„Nežinau, kas įskrido ir kas už to stovi, bet, pirma, Tiraspolis susitraukė savo „penktuosius punktus“ iki adatos skylutės dydžio, o antra, jie turi mažiau kovinės parengties oro pajėgų dalinių, o tai negali mūsų nedžiuginti“, – sakė A. Kovalenko.

Jis užsiminė, kad artimiausiu metu danguje virš Uždniestrės gali atsirasti naujų keistų NSO pasirodymų. Be to, visa ten esanti kariuomenė gali staiga išeiti iš rikiuotės: tiek techninis, tiek mechanizuotas komponentas.

„Liks tik būrys miegančių „taikdarių“ ir vietos futbolo komanda“, – užbaigė jis.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.