Ispanijos prokurorai prašo 22 metų kalėjimo bausmės įtariamajam paketų su sprogmenimis siuntinėjimu

Ispanijos prokurorai siekia 22 metų kalėjimo bausmės pensininkui, kuris įtariamas siuntęs paketus su sprogmenimis šalies ministrui pirmininkui ir JAV bei Ukrainos ambasadoms Madride, rodo penktadienį paskelbti teismo dokumentai.

Ispanija.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Ispanija.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 22, 2024, 4:07 PM, atnaujinta Mar 22, 2024, 4:09 PM

Įtariamajam – 75 metų Pompeyo Gonzalezui Pascualiui – pateikti kaltinimai terorizmu ir sprogmenų gamyba už tai, kad 2022 metų pabaigoje šešiais adresais išsiuntė paketus su sprogmenimis, rašo prokurorai dokumente, kurio kopiją matė agentūra AFP.

Jie taip pat ragina, kad pensininkui, kurio teismo data dar nepaskirta, atlikus bausmę būtų skirta 12 metų probacija.

Prokurorai teigė, kad įtaisai buvo išsiųsti ministrui pirmininkui Pedro Sanchezui, gynybos ministrei Margaritai Robles, JAV ir Ukrainos ambasadoms, Ispanijos ginklų gamintojai, gaminančiai granatas, kurios buvo perduodamos Ukrainai, ir vienai pagrindinių Ispanijos karinių bazių.

Įtariamasis veikė iš nepritarimo Madrido ir Vašingtono veiksmams remiant Ukrainą po Rusijos invazijos 2022 metų vasarį ir „siekė pakeisti šias nuostatas bei sukelti didelį sukrėtimą Ispanijos visuomenėje“.

Ukrainos ambasados darbuotojas, atidaręs vieną iš paketų, patyrė lengvų sužalojimų, tačiau daugiau niekas nenukentėjo, o kitus paketus perėmė apsaugos darbuotojai.

Įtariamasis buvo sulaikytas 2023 metų sausį, jam skirtas kardomasis kalinimas, tačiau šių metų balandį teisėjas jį paleido į laisvę lygtinai, motyvuodamas tuo, kad jis negali sunaikinti įrodymų ir nėra linkęs pakartotinai nusikalsti, be to, anksčiau nebuvo teistas.

Jis buvo suimtas po to, kai laikraštis „New York Times“ paskelbė straipsnį apie tai, kad JAV ir Europos tyrėjai mano, jog Rusijos karinės žvalgybos pareigūnai „nurodė“ Rusijoje įsikūrusios baltųjų viršenybės šalininkų grupės bendrininkams vykdyti kampaniją Ispanijoje.

Jie įtarė, kad radikali grupuotė „Rusijos imperinis judėjimas“ prisidėjo prie siuntinių su sprogmenimis kampanijos, tačiau veikė Maskvos karinės žvalgybos tarnybos GRU nurodymu, rašyta tuomet.

„Svarbūs grupuotės nariai buvo Ispanijoje, o šios šalies policija stebėjo jos ryšius su kraštutinių dešiniųjų ispanų organizacijomis“, – rašė laikraštis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.