Žiniasklaida: JAV ir Izraelio atstovai pirmadienį planuoja susitikti, kad aptartų Rafos puolimą

Izraelio ir JAV atstovai, pasak žiniasklaidos, pirmadienį gali susitikti Vašingtone, kad aptartų planuojamą Izraelio sausumos puolimą prieš Rafos miestą Gazos Ruože.

 Izraelio ir Hamas karas.<br>EPA-Eltos nuotr.
 Izraelio ir Hamas karas.<br>EPA-Eltos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 30, 2024, 8:09 AM

Izraelio delegacija iš pradžių turėjo atvykti šią savaitę, kad išklausytų JAV nuogąstavimus ir gautų alternatyvių pasiūlymų. Tačiau Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu atšaukė šią kelionę, kai Jungtinių Tautų Saugumo Taryba be JAV prieštaravimų priėmė rezoliuciją, raginančią nedelsiant paskelbti paliaubas.

Izraeliečiai pasiūlė atidėti derybas iki pirmadienio, penktadienį pranešė JAV transliuotojas CNN, cituodamas amerikiečių pareigūnus. Tačiau planavimą apsunkina tai, kad Izraelio vyriausybė iki sekmadienio turi parengti naują įstatymą dėl žydų ultraortodoksų privalomosios karo tarnybos.

Nors žydai ultraortodoksai jau kurį laiką yra atleisti nuo prievolės atlikti karo tarnybą, Izraelio vyriausybė dėl Gazos Ruože vykstančio karo patiria spaudimą atšaukti atitinkamą išimtį. Pernai baigė galioti įstatymas, leidžiantis taikyti atleidimą. Nuo tada galioja laikinas reglamentas, tačiau tik iki sekmadienio. Izraelio vyriausybė, kurios sudėtyje yra religinių partijų, rengia naują įstatymą dėl ultraortodoksų atleidimo nuo privalomosios karo tarnybos. B. Netanyahu kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą dėl galimybės pratęsti terminą, iki kurio reikia parengti įstatymo projektą.

Teismui anksčiau šią savaitę priėmus laikinąją nutartį, numatančią nuo balandžio 1 dienos sustabdyti valstybės subsidijų šaukiamojo amžiaus ultraortodoksams vyrams mokėjimą, sekmadienį gali būti priimtas sprendimas, ar šiems vyrams ateityje bus taikoma prievolė atlikti karo tarnybą. Visa tai priklausys nuo to, ar teismas patenkins B. Netanyahu prašymą dėl atidėjimo 30-čiai dienų.

Tad vis dar neaišku, ar Izraelio delegacijai bus leista vykti į JAV, kol neišspręstas šis vidinis politinis klausimas, pranešė CNN. Anot JAV pareigūnų, tiksli vizito Vašingtone data dar nenustatyta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.