Izraelis po humanitarinės pagalbos darbuotojų žūties žada „skaidrų“ tyrimą Smūgį pasmerkė ES diplomatijos vadovas

Po septynių humanitarinės organizacijos „World Central Kitchen“ (WCK) darbuotojų žūties per spėjamą Izraelio oro smūgį kariuomenė paskelbė, kad bus pradėtas incidento tyrimas.

Izraelio vėliava.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Izraelio vėliava.<br>Getty Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 2, 2024, 1:33 PM, atnaujinta Apr 2, 2024, 1:40 PM

„Vakar vakare Gazoje įvyko incidentas, per kurį tragiškai žuvo „World Central Kitchen“ darbuotojai, vykdę esminę savo užduotį – pristatyti maistą kenčiantiems žmonėms“, – antradienį kalbėjo Izraelio kariuomenės atstovas Danielis Hagaris.

Izraelio kariuomenė, anot atstovo, privalo laikytis tarptautinės teisės. „Esame įsipareigoję nuodugniai ir skaidriai ištirti savo operacijas, – teigė jis. – Ką tik kalbėjau su WCK įkūrėju José Andrésu ir pareiškiau gilią Izraelio gynybinių pajėgų užuojautą šeimoms ir visai WCK šeimai“.

„Pradėsime tyrimą, kad galėtume nuodugniau įvertinti šį rimtą incidentą. Tai padės sumažinti tokio incidento pasikartojimo riziką“, – pažymėjo D. Hagaris. Jis pareiškė esąs už tyrimą, kurį atliktų nepriklausoma ir profesionali ekspertų institucija. „WCK ir po spalio 7 d. žudynių padėjo izraeliečiams, jie buvo viena pirmųjų nevyriausybinių organizacijų čia“, – tęsė kariuomenės atstovas. WCK darbas esą yra be galo svarbus.

Septyni žuvusieji yra iš Australijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės, Palestinos teritorijų, taip pat vienas JAV ir Kanados pilietis. Jie važiavo dekonfliktinėje zonoje dviem šarvuotais automobiliais, pažymėtais WCK logotipu, teigė organizacija.

JK Užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas antradienį pranešė, kad JK paragino Izraelį „pateikti pilną, skaidrų pasiaiškinimą“ dėl antskrydžio Gazoje, per kurį žuvo septyni humanitarinės pagalbos darbuotojai, tarp jų – mažiausiai vienas britas.

„Mes paprašėme Izraelio nedelsiant atlikti tyrimą ir pateikti pilną, skaidrų pasiaiškinimą dėl to, kas įvyko“, – socialiniuose tinkle rašė D. Cameronas, pridurdamas, kad JK „siekia kuo skubiai išsiaiškinti“ šio įvykio aplinkybes.

ES diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pasmerkė oro antskrydį Gazos Ruože ir pareikalavo ištirti incidentą.

„Nepaisant reikalavimų saugoti civilius ir humanitarinius darbuotojus, vėl yra nekaltų aukų“, – rašė jis antradienį tinkle X.

Tai esą rodo, kad būtina nedelsiant įgyvendinti JT Saugumo Tarybos rezoliuciją, kurioje reikalaujama neatidėliotinų paliaubų, neribotos humanitarinės prieigos ir didesnės civilių gyventojų apsaugos. Tarptautinės teisės požiūriu įpareigojančioje rezoliucijoje įtakingiausia JT institucija kovo pabaigoje, be to, pareikalavo nedelsiant ir besąlygiškai paleisti visus „Hamas“ laikomus įkaitus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?