Praėjus metams po protestų, Sakartvelo valdantieji vėl siekia priimti „užsienio agento“ įstatymą

Trečiadienį Sakartvelo valdančioji partija pareiškė, kad grąžins parlamentui represinį įstatymo projektą, panašų į Rusijos „užsienio agento“ įstatymą, ir sieks jį priimti. Pernai mėginimai priimti tokį įstatymą sukėlė masines demonstracijas.

Sakartvelo vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Sakartvelo vėliava.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 3, 2024, 3:53 PM

Netikėtas partijos „Sakartvelo svajonė“ pranešimas paskelbtas praėjus kiek daugiau nei metams, kai partija atsisakė šio įstatymo projekto, spaudžiama dešimčių tūkstančių protestuotojų Tbilisyje. Dabar partija paskelbė iš naujo pateikusi įstatymo projektą, kuris „bus priimtas (...) iki sesijos pabaigos“.

Pagal siūlomą įstatymą – prieš metus Europos Sąjunga, į kurią įstoti siekia Sakartvelas, jį pasmerkė – taikiniais taps nevyriausybinės ir žiniasklaidos organizacijos bei pavieniai žurnalistai, gaunantys finansavimą iš užsienio. Tai labai panašu į Kremliaus „užsienio agentų“ įstatymą, naudojamą kitaminčiams nutildyti.

„Sakartvelo svajonė“ pareiškė pakeitusi įstatymo formuluotę: dabar grupė turės užsiregistruoti ne kaip „užsienio įtakos agentas“, o kaip „organizacija, siekianti užsienio jėgos interesų“. Be šio kosmetinio pakeitimo, „visos kitos įstatymo projekto dalys liko nepakitusios“, priduriama pranešime.

Sovietiniais laikais „užsienio agentais“ buvo vadinami valstybės išdavikai ir priešai. Tikėtina, kad šis žingsnis dar labiau pakurstys susiskaldymą Sakartvele, kurio vadovybė kaltinama tolstanti nuo demokratijos ir sekanti Maskvos autoritarinėmis tendencijomis.

Per protestus dėl įstatymo projekto 2023 m. kovą demonstrantai susirėmė su policija, ši paleido į minias vandens patranką ir ašarines dujas. Rusija tuo metu apkaltino Vakarų šalis sukursčius masinius protestus Sakartvele.

Kritikai kaltina „Sakartvelo svajonę“ pakertant ryšius su Europos Sąjunga. Apklausos rodo, kad apie 80 proc. kartvelų yra už šalies narystę ES. Savo ruožtu valdančioji partija tikina, kad neatsisako kelio į ES ir NATO, šie siekiai yra įtvirtinti buvusios sovietinės respublikos Konstitucijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.