Danija praneša apie iš dangaus galinčią nukristi raketą: įspėjo laivus ir lėktuvus

Danijos kariuomenė teigia, kad dėl raketos gedimo karinių jūrų pajėgų laive buvo uždaryta oro erdvė ir laivybos keliai netoli pagrindinio laivybos sąsiaurio prie Danijos krantų. Nacionalinė jūrų administracija įspėjo laivus vengti dalies Didžiojo Belto sąsiaurio dėl „krentančių raketų fragmentų“ pavojaus, laivų paprašyta prireikus nuleisti inkarą, praneša BBC.

Danijos kariuomenė teigia, kad dėl raketos gedimo karinių jūrų pajėgų laive buvo uždaryta oro erdvė ir laivybos keliai netoli pagrindinio laivybos sąsiaurio prie Danijos krantų.<br>Danijos kariuomenės nuotr.
Danijos kariuomenė teigia, kad dėl raketos gedimo karinių jūrų pajėgų laive buvo uždaryta oro erdvė ir laivybos keliai netoli pagrindinio laivybos sąsiaurio prie Danijos krantų.<br>Danijos kariuomenės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 4, 2024, 5:53 PM, atnaujinta Apr 4, 2024, 5:55 PM

Karinių jūrų pajėgų pratybos šiame rajone prasidėjo praėjusių metų kovą ir turi baigtis penktadienį.

Danijos kariuomenės pareiškime teigiama, kad problema su raketa iškilo „per privalomąjį bandymą, kai raketos paleidimo įrenginys yra aktyvuotas ir negali būti deaktyvuotas“.

„Kol raketos paleidimo įrenginys nėra deaktyvuotas, kyla pavojus, kad raketa gali iššauti ir nuskrieti už kelių kilometrų“, – pridūrė kariškiai.

Raketa buvo paleista iš fregatos „Niels Juel“, kuri nuo 2023 m. yra NATO nuolatinių karinių jūrų pajėgų dalis.

Įspėjimas apėmė teritoriją į pietvakarius nuo Korsoro miesto, apie 4 km į pietus nuo Didžiojo Belto tilto, kuris kerta sąsiaurį. Tiltas liko atviras eismui, pranešė jo operatorius.

Danijos gynybos ministerija teigė, kad raketoje buvo 150 kg sprogmenų, ir pridūrė, kad ji nebuvo aktyvuota ir nesprogtų, jei nukristų į jūrą.

Incidentas Didžiajame Belto sąsiauryje įvyko pasibaigus sunkiai Danijos karinio jūrų laivyno savaitei.

Trečiadienį Danijos kariuomenės vadas generolas Flemmingas Lentferis buvo atleistas iš pareigų už tai, kad nepranešė apie Danijos fregatos „Iver Huitfeldt“ ginklų sistemos gedimą Raudonojoje jūroje.

Danijos gynybos ministras Troelsas Lundas Poulsenas sakė, kad prarado pasitikėjimą F.Lentferiu, kuris nepranešė gynybos ministerijai, kad fregatos radaras ir raketų sistemos sugedo, kai ją atakavo hučių kovotojų kontroliuojamas dronas.

Fregata „Iver Huitfeldt“ padėjo apsaugoti komercinį jūrų transportą nuo hučių atakų, kai šie pradėjo paramos palestiniečiams kampaniją po Izraelio puolimo Gazos Ruože.

Nei laivo įgula, nei laivas dislokacijos metu nenukentėjo.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.