Izraelio pateikė savo versiją: taikėsi į „Hamas“ užpuoliką, kai Gazoje nužudė pagalbos darbuotojus

Penktadienį Izraelis pareiškė, kad taikėsi į „Hamas“ užpuoliką, kai Gazos Ruože nukovė septynis pagalbos darbuotojus, jų žūtis sukėlė tarptautinį pasipiktinimą. Kariuomenė pripažino padariusi „rimtų klaidų“ ir pažeidusi savo veiksmų taisykles.

Gazos Ruožas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gazos Ruožas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-05 15:03

Australas, britas, šiaurės amerikietis, palestinietis ir lenkas žuvo per tris smūgius, Izraelio drono suduotus per keturias minutes, pranešė kariuomenė. Pagalbos darbuotojai mėgino slėptis tarp trijų savo transporto priemonių.

Juos nužudžiusi drono komanda „klaidingai įvertino padėtį“, pastebėjusi įtariamą „Hamas“ teroristą, šaudžiusį nuo vieno iš vilkstinę lydėjusių pagalbos sunkvežimių viršaus, tai buvo nustatyta per Izraelio kariuomenės vidaus tyrimą.

Du smūgiuoti įsakę brigados karininkai – pulkininkas ir majoras – buvo atleisti.

Izraelio pareigūnai parodė žurnalistams iš drono filmuotą medžiagą, kurioje, jų teigimu, „Hamas“ teroristas prisijungė prie JAV įsikūrusios pagalbos organizacijos „World Central Kitchen“ (WCK) vilkstinės.

Nors pagalbos darbuotojų transporto priemonių stogai buvo pažymėti dideliais WCK logotipais, tyrimui vadovaujantis į atsargą išėjęs Izraelio generolas Yoavas Har-Evenas sakė, kad per drono kamerą tamsoje jų nebuvo matyti. „Tai buvo svarbus veiksnys įvykių grandinėje“, – sakė jis.

Pagalbos grupė pranešė, kad jos komanda keliavo į zoną, kurioje nevyko karo veiksmai, vilkstinę sudarė du šarvuoti automobiliai su WCK logotipais ir brezentu aptrauktas nešarvuotas sunkvežimis, judėjimas buvo koordinuojamas su Izraelio kariuomene. Į vilkstinę smogta, kai ji išvyko iš sandėlio Deir al Balahe, ten komanda iškrovė daugiau nei 100 tonų humanitarinės maisto pagalbos, atvežtos į Gazos Ruožą jūrų keliu, sakė WCK.

Pasak kariuomenės, pagalba buvo perkelta naktį, kad būtų išvengta alkanų Gazos Ruožo gyventojų galimos mirtinos spūsties.

Pagalbos darbuotojų žūtis „papiktino“ JAV prezidentą Joe Bideną, vėlų ketvirtadienį per įtemptą pokalbį telefonu su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu jis pareikalavo nedelsiant siekti paliaubų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.