Po J. Bideno ultimatumo – Izraelio sprendimas: sutiko tiekti pagalbą per šiaurinę Gazos Ruožo sieną

Izraelis „laikinai“ leis gabenti pagalbą per savo sieną su šiaurine Gazos Ruožo dalimi, penktadienį pranešė ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuras, praėjus kelioms valandoms po JAV Prezidento Joe Bideno perspėjimo.

J. Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-05 08:59

„Izraelis laikinai leis pristatyti humanitarinę pagalbą per Ašdodą ir Erezo kontrolės punktą“, – sakoma premjero biuro pareiškime, kuriame minimas maždaug už 40 km į šiaurę nuo Gazos Ruožo esantis uostas ir sausumos kontrolės punktas.

„Ši padidinta pagalba padės išvengti humanitarinės krizės ir yra būtina siekiant užtikrinti kovų tęstinumą ir karo tikslų įgyvendinimą“, – priduriama jame.

Šis pranešimas paskelbtas išaugus tarptautiniam spaudimui Izraeliui po to, kai jis prisiėmė atsakomybę už smūgį, per kurį žuvo septyni JAV įsikūrusios pagalbos organizacijos „World Central Kitchen“ darbuotojai.

 

Ketvirtadienį per įtemptą, 30 minučių trukusį pokalbį su B. Netanjahu J. Bidenas Izraelio smūgį pavadino nepriimtinu ir paragino „nedelsiant nutraukti ugnį“.

Jis taip pat „aiškiai pasakė, kad JAV politika“ priklausys nuo to, ar Izraelis imsis „specifinių, konkrečių ir pamatuojamų veiksmų sumažinant žalą civiliams bei humanitarines kančias ir padidinant pagalbos darbuotojų saugumą“, sakoma Baltųjų rūmų pareiškime.

Iškart po Izraelio pareiškimo Baltieji rūmai palankiai įvertino veiksmus, kuriais siekiama „padidinti pagalbos srautą į Gazos Ruožą“, ir paragino juos „iki galo ir greitai įgyvendinti“.

Gazos Ruožą Izraelis blokuoja nuo karo pradžios, o Jungtinės Tautos kaltina Izraelį užkertant kelią humanitarinės pagalbos tiekimui ir įspėja apie „katastrofišką“ bado lygį. Izraelis neigia ribojantis pagalbos tiekimą.

Spalio 7 dieną per „Hamas“ išpuolį žuvo 1 170 izraeliečių ir užsieniečių. Izraelio atsakomosios kampanijos metu žuvo mažiausiai 33 037 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai, rodo naujausi Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos duomenys.

Penktadienio pareiškime teigiama, kad Izraelio valdžios institucijos taip pat leis „padidinti Jordanijos pagalbą per Kerem Šalomo“ pasienio perėją pietų Izraelyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.