ES politinės partijos pasirašė įsipareigojimą per rinkimus neskleisti dezinformacijos ir klastočių

Pagrindinių Europos Sąjungos politinių koalicijų atstovai antradienį pasirašė pasižadėjimą neskleisti dezinformacijos ir klastočių per birželį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus.

ES vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
ES vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 9, 2024, 3:55 PM

Pasirašiusieji įsipareigoja, be kita ko, nekurti ir nenaudoti „suklastotų, sufabrikuotų, neviešintinų ar pavogtų duomenų“ arba „bet kokio pobūdžio apgaulingo turinio – garso, vaizdo įrašų arba nuotraukų“.

Jau kelerius metus ES vis labiau nerimaujama dėl dezinformacijos, ypač didėjant įtampai dėl Rusijos, kuri kaltinama bandymais destabilizuoti rinkimus Vakaruose, pasitelkiant tikslinę dezinformaciją ir propagandą.

Sparti generatyvinio dirbtinio intelekto (DI), galinčio sukurti vis labiau įtikinamas suklastotas nuotraukas ir vaizdo įrašus, pažanga dar labiau padidino susirūpinimą.

Pasirašiusieji atstovauja šešioms iš septynių plačių parlamento nacionalinių politinių partijų koalicijų, įskaitant dvi konservatorių grupes, socialdemokratus, liberalus, žaliuosius ir radikalius kairiuosius. Kol kas nepasirašė dešiniųjų nacionalistų frakcija „Identitetas ir demokratija“ (ID), bet ji irgi ketina tai padaryti.

Pasirašiusieji įsipareigojo „užtikrinti etišką ir skaidrų kampanijos priemonių ir technologijų, įskaitant dirbtinį intelektą, naudojimą“.

Elgesio kodekse jie taip pat įsipareigoja nenaudoti „netikrų paskyrų ar automatinių botų, skirtų manipuliuoti rinkėjų nuomone“, taip pat „turinio, kurį sukūrė ir platina ne ES veikėjai“, siekiantys „pakirsti Europos vertybes ir principus“.

Leidžiama naudoti dirbtinio intelekto sukurtą turinį, kai jis aiškiai pažymėtas, pavyzdžiui, vandenženkliu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.