Sakartvele tūkstančiai žmonių protestavo prieš „užsienio agentų“ įstatymo projektą

Maždaug 8 tūkst. žmonių antradienį Sakartvelo sostinėje protestavo prieš vyriausybės planą vėl pateikti prieštaringai vertinamą „užsienio agentų“ įstatymo projektą, pernai sukėlusį didžiulius protestus.

Protestas Tbilisyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Protestas Tbilisyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 10, 2024, 8:55 AM

Sakartvelo vyriausybės kritikai vertina įstatymą, labai panašų į Rusijos ir Kremliaus naudojamą disidentų balsams slopinti, kaip bauginimo įrankį.

Per mitingą, antradienį vykusį Tbilisio centre, protestuotojai sakė AFP, kad įstatymas gali būti panaudotas nepriklausomų žiniasklaidos priemonių ir kitų organizacijų veiklai apriboti.

„Tai toks pats įstatymas, koks prieš 10 metų buvo priimtas Rusijoje ir padėjęs sustiprinti Vladimiro Putino diktatūrą. Negalime leisti, kad jis būtų priimtas Sakartvele“, – naujienų agentūrai sakė vienas protestuotojas.

Sakartvelas daugelį metų siekė glaudesnių santykių su Vakarais, tačiau dabartinė valdančioji partija kaltinama siekianti išlaikyti glaudžius ryšius su Rusija. Praėjusią savaitę valdančioji partija „Sakartvelo svajonė“ vėl pateikė parlamentui „užsienio agentų“ įstatymo projektą, pernai jo atsisakiusi dėl kilusių protestų.

2023 m. kovą tūkstančiai žmonių išėjo į gatves pasmerkti įstatymo, tad valdžia greitai jo atsisakė. Praėjusią savaitę valdančioji partija paskelbė, kad iš naujo pateikė įstatymo projektą ir parlamentas jį priims.

Pastangas priimti tokį įstatymą pasmerkė Europos Sąjunga, į kurią Sakartvelas nori įstoti. Jis būtų nukreiptas prieš nevyriausybines organizacijas, žiniasklaidą ir žurnalistus, gaunančius finansavimą iš užsienio.

„Sakartvelo svajonė“ pareiškė pakeitusi įstatymo formuluotę: dabar grupės turės užsiregistruoti ne kaip „užsienio įtakos agentai, o kaip „organizacijos, siekiančios užsienio jėgos interesų“. Be šio kosmetinio pakeitimo, „visos kitos įstatymo projekto dalys liko nepakitusios“, priduriama pranešime.

Sovietiniais laikais „užsienio agentais“ buvo vadinami valstybės išdavikai ir priešai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.