Norvegija teigia esanti pasirengusi pripažinti Palestinos valstybę

Norvegija yra pasirengusi kartu su kitomis šalimis pripažinti Palestinos valstybę, penktadienį pareiškė norvegų premjeras Jonas Gahras Store.

Palestinos vėliava.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Palestinos vėliava.<br>EPA-ELTA asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-04-12 18:46, atnaujinta 2024-04-12 18:47

Jis apie tai prakalbo priimdamas savo kolegą iš Ispanijos Pedro Sanchezą, kuris siekia sutelkti paramą šiam klausimui.

J. G. Store žurnalistams sakė, kad tokį sprendimą reikėtų priimti glaudžiai bendradarbiaujant su „bendramintėmis šalimis“.

„Norvegija yra pasirengusi pripažinti Palestinos valstybę“, – bendroje spaudos konferencijoje su P. Sanchezu nurodė J. G. Store.

„Nesame nustatę tikslaus tvarkaraščio“, – pridūrė jis.

Lapkritį Norvegijos parlamentas pritarė vyriausybės siūlymui, kuris numato, kad šalis turėtų būti pasirengusi pripažinti nepriklausomą Palestinos valstybę.

Praėjusio amžiaus dešimtojo dešimtmečio pradžioje Norvegija taip pat surengė Izraelio ir palestiniečių taikos derybas, po kurių buvo pasirašyti Oslo susitarimai.

P. Sanchezas šią savaitę keliauja po Lenkiją, Norvegiją ir Airiją, siekdamas sutelkti paramą Palestinos valstybės pripažinimo klausimui.

Kalbėdamas šalia J. G. Store, P. Sanchezas tvirtino, kad Ispanija yra „įsipareigojusi pripažinti Palestiną kaip valstybę kuo greičiau, kai tam bus tinkamos sąlygos ir tokiu būdu, kuris būtų palankiausias taikos procesui“.

Kovo 22 d. Ispanija kartu su Airija, Malta ir Slovėnija Briuselyje surengto Europos Sąjungos (ES) lyderių susitikimo kuluaruose paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame šios šalys nurodė, kad jos yra „pasirengusios pripažinti Palestiną“, kai susiklostys „tinkamos aplinkybės“.

Praėjusią savaitę P. Sanchezas kartu su juo po Artimuosius Rytus keliavusiems žurnalistams nurodė besitikintis, kad tai įvyks iki birželio pabaigos

Penktadienį J. G. Store pažymėjo, kad palankiai vertina P. Sanchezo iniciatyvą konsultuotis su kitomis šalimis, siekiant „sustiprinti koordinavimą“. „Ateinančiomis savaitėmis suintensyvinsime šį koordinavimą“, – sakė J. G. Store.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.