Filipinuose reido metu konfiskuota 1,8 tonos metamfetamino

Filipinuose buvo konfiskuota 1,8 tonos metamfetamino, antradienį pranešė šalies prezidentas Ferdinandas Marcosas, teisėsaugos įvykdytą reidą pavadindamas „teisingu metodu“ kare su narkotikais.

Filipinuose reido metu konfiskuota 1,8 tonos metamfetamino.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Filipinuose reido metu konfiskuota 1,8 tonos metamfetamino.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2024, 10:20 AM

Nelegalius narkotikus, kurių vertė viršija 230 mln. JAV dolerių, policija rado pirmadienį apieškojusi vieną furgoną Batango provincijoje į pietus nuo Manilos. Furgono vairuotojas buvo sulaikytas.

F. Marcosas antradienį apžiūrėjęs narkotikų laimikį pasakė, jog tai yra „didžiausia šabu siunta, kokia kada nors buvo sulaikyta“ Filipinuose.

„Šabu“ vietos gyventojai vadina pigų ir itin didelę priklausomybę sukeliantį metamfetaminą. Kol kas nėra aišku, ar rekordinė yra narkotikų vertė, ar jų kiekis.

„Bet nežuvo nė vienas žmogus, niekas nežuvo, neįvyko joks susišaudymas, niekas nebuvo sužeistas“, – kalbėdamas su žurnalistais sakė F. Marcosas.

„Operaciją įvykdėme atsargiai. Mano nuomone, tai buvo teisingas metodas – toks ir turėtų būti darbo metodas kare su narkotikais.“

Policija mėgino atsekti narkotikų šaltinį, tačiau F. Marcosas nurodė, kad jie nebuvo pagaminti vietoje.

Buvusio prezidento Rodrigo Duterte vykdytos kovos su narkotikais operacijos kainavo tūkstančius gyvybių ir paskatino tarptautinę bendruomenę pradėti tyrimą dėl įtariamo žmogaus teisių pažeidimo.

Valdant F. Marcosui, karas su narkotikais tęsėsi, nors jame buvo pradėta labiau akcentuoti prevenciją ir reabilitaciją.

Filipinų Universiteto remiamo tyrimų projekto „Dahas“ duomenimis, nuo tada, kai 2022 m. birželį F. Marcosas atėjo į valdžią, šalyje įvykdyta daugiau nei 600 su narkotikais siejamų žmogžudysčių.

Vyriausiasis organizacijos „Human Rights Watch“ tyrėjas Carlosas Conde pasakė, kad pirmadienį įvykdytas reidas rodo, jog su narkotikais galima kovoti „be smurto, jei tik valdžios institucijos dirba savo darbą ir paiso nustatytos tvarkos“.

C. Conde paragino F. Marcoso administraciją nutraukti kruviną karą su narkotikais ir atšaukti R. Duterte nurodymus dėl jo metu taikomų žiaurių priemonių.

„Atėjo laikas p. Marcosui liautis postringavus apie narkotikų politikos reformą ir pagaliau imtis jos įgyvendinimo“, – pasakė C. Conde.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.