JAV ir JK paskelbė sankcijas Irano bepiločių orlaivių programai

Ketvirtadienį Jungtinės Amerikos Valstijos ir Didžioji Britanija, reaguodamos į Teherano savaitgalį surengtą ataką prieš Izraelį, paskelbė sankcijas Irano karinei bepiločių orlaivių programai.

Iranas atakavo Izraelį raketomis ir dronais.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Iranas atakavo Izraelį raketomis ir dronais.<br>Zumapress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 18, 2024, 6:08 PM

Vašingtonas nusitaikė į 16 asmenų ir du subjektus, susijusius su Irano dronų gamyba, įskaitant variklius „Shahed“ tipo dronams, panaudotiems per ataką balandžio 13 d., sakoma Iždo departamento pranešime.

Vėlai šeštadienį Teheranas surengė pirmąją tiesioginę karinę ataką prieš Izraelį, keršydamas už Izraeliui priskiriamą balandžio 1 d. aviacijos smūgį Irano konsulatui Damaske, per jį žuvo septyni Islamo revoliucijos gvardijos nariai, įskaitant du generolus. Izraelis ir jo sąjungininkės, įskaitant JAV ir Didžiąją Britaniją, numušė daugumą Irano paleistų daugiau nei 300 bepiločių orlaivių ir raketų, taip minimaliai sumažinusios žalą.

„Šiandien traukiame Iraną atsakomybėn – įvedame naujas sankcijas ir eksporto kontrolę“, – sakoma JAV prezidento Joe Bideno pareiškime. „Kaip rytą po atakos aptariau su savo kolegomis G7 lyderiais, esame įsipareigoję veikti kolektyviai, kad padidintume ekonominį spaudimą Iranui“, – sakė J. Bidenas. „Mūsų sąjungininkės ir partnerės jau paskelbė arba dar paskelbs papildomas sankcijas ir priemones, kad apribotų destabilizuojančias Irano karines programas“, – tęsė jis.

Didžioji Britanija taip pat ėmėsi sankcijų, „nukreiptų į kelias Irano karines organizacijas, asmenis ir subjektus, susijusius su Irano dronų ir balistinių raketų pramone“, sakoma Iždo departamento pranešime.

Sankcijos plieno pramonei

Be sankcijų Irano dronų programai, JAV taip pat nusitaikė į penkias bendroves, tiekiančias detales Irano plieno pramonei, ir į automobilių gamintoją, teikiančią „materialinę paramą“ Irano Islamo revoliucijos gvardijai.

„Irano metalų sektorius kasmet generuoja kelių milijardų dolerių pajamas, daugiausia gaunamas iš plieno eksporto“, – nurodė Iždo departamentas.

„Mes imamės greitų ir ryžtingų veiksmų, kad atsakytume į precedento neturintį Irano išpuolį prieš Izraelį“, – sakoma JAV iždo sekretorės Janet Yellen pareiškime. „Naudojame Iždo departamento ekonomines priemones, kad sumažintume ir sutrikdytume svarbiausias Irano piktybines veiklas, įskaitant dronų programą ir pajamas, kurias režimas gauna savo terorui remti“, – sakė J. Yellen ir pridūrė, kad „artimiausiomis dienomis ir savaitėmis bus imtasi tolesnių veiksmų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.