Sakartvele minios išėjo į gatves ir jas blokavo: reikalaujama atšaukti „Rusijos įstatymą“, areštuojami pasipriešinę žmonės

Didžiulės protestuotojų minios blokavo gatves Sakartvelo sostinėje ir piktai siautėjo prie parlamento rūmų po to, kai įstatymų leidėjai antradienį patvirtino „užsienio įtakos“ įstatymo projektą, kurį kritikai vadina Rusijos grėsme žodžio laisvei ir šalies laisvei, siekiant įstoti į Europos Sąjungą, praneša „Associated Press“.

 Protestas Sakartvele.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Protestas Sakartvele.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Protestas Sakartvele.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestas Sakartvele.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestas Sakartvele.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Protestas Sakartvele.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Protestas Sakartvele.<br> AP/Scanpix nuotr.
 Protestas Sakartvele.<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

May 15, 2024, 6:18 AM, atnaujinta May 15, 2024, 9:16 AM

Netrukus po balsavimo 84 prieš 30 protestuotojų minia prie parlamento bandė pralaužti metalines užtvaras prie pastato. Mažiausiai 13 žmonių buvo areštuoti, o Sakartvelo žiniasklaidoje skelbiami pranešimai parodė, kad vienas žmogus buvo net su didelėmis pjautinėmis žaizdomis ir mėlynėmis galvoje.

Protestai išsiplėtė po saulėlydžio, tūkstančiams demonstrantų žygiuojant į Didvyrių aikštę maždaug už dviejų kilometrų nuo parlamento ir blokuojant gatves, kurios susikerta su aikšte.

Įstatymo projektas reikalauja, kad žiniasklaida ir nevyriausybinės organizacijos bei kitos ne pelno organizacijos užsiregistruotų kaip „siekiančios skleisti svetimų jėgų interesus“, jei daugiau nei 20 proc. savo finansavimo gauna iš užsienio.

Vyriausybė teigia, kad įstatymo projektas reikalingas siekiant sustabdyti, jos nuomone, žalingus užsienio veikėjus, bandančius destabilizuoti politiką Pietų Kaukazo šalyje, kurioje gyvena 3,7 mln. žmonių.

Opozicija pasmerkė įstatymo projektą kaip „Rusijos įstatymą“, nes Maskva naudoja panašius įstatymus siekdama susidoroti su nepriklausoma žiniasklaida, ne pelno siekiančiomis organizacijoms ir aktyvistams, kritikuojantiems Kremlių.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charlesas Michelis antradienį pareiškė, kad jei kartvelai „nori įstoti į ES, jie turi gerbti pagrindinius teisinės valstybės ir demokratijos principus“.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre sakė, kad JAV yra „didžiai sunerimę“ dėl teisės aktų, kurie, jos teigimu, „prieštarauja demokratinėms vertybėms ir atitolins Sakartvelą nuo Europos Sąjungos vertybių. Ir nepamirškime ir NATO“.

Įstatymo priėmimas „privers mus iš esmės iš naujo įvertinti savo santykius su Sakartvelu“, pridūrė ji.

JAV valstybės sekretoriaus padėjėjas Europos ir Eurazijos reikalams Jamesas O'Brienas antradienį susitiko su ministru pirmininku Irakliu Kobachidze ir žurnalistams sakė, kad „jei įstatymas žengs į priekį, jis neatitiks ES normų ir čia bus pažeidžiama demokratija ir smurtas prieš taikius protestuotojus , tada matysime apribojimus iš Jungtinių Valstijų“.

Įstatymo projektas yra beveik identiškas tam, kurį valdančioji „Gruzijos svajonės“ partija buvo spaudžiama nesvarstyti praėjusiais metais po gatvės protestų. Atsinaujinusios demonstracijos Sakartvelą drebino jau kelias savaites, demonstrantai grūmėsi su policija, kuri naudojo ašarines dujas ir vandens patrankas, kad jas išvaikytų.

Prezidentė Salomė Zurabišvili, kuri vis labiau nesutaria su valdančiąja partija, pažadėjo vetuoti įstatymo projektą, tačiau „Gruzinų svajonė“ turi daugumą, kurios užtenka veto panaikinti. S. Zurabišvili turi 14 dienų vetuoti „Rusijos įstatymui“.

Savaitgalį į sostinės Tbilisio gatves pasipylė tūkstančiai.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.