Izraelio karo kabineto narys grasina atsistatydinti: reikalauja plano pasibaigus karui

Izraelio karo kabineto narys Benny Gantzas pagrasino atsistatydinti iš premjero Benjamino Netanyahu vadovaujamos vyriausybės, praneša naujienų agentūra dpa.

 B. Gantzas ir B. Netanyahu.<br> EPA-ELTA/Reuters/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
 B. Gantzas ir B. Netanyahu.<br> EPA-ELTA/Reuters/Scanpix nuotr., lrytas.lt koliažas.
 B. Gantzas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 B. Gantzas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
B. Netanyahu.<br>EPA-ELTA nuotr.
B. Netanyahu.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 19, 2024, 12:41 PM

Jeigu premjeras iki birželio 8 d. nepristatys plano, kokia tvarka galios Gazos Ruože po karo, tuomet B. Gantzas ir kiti jo vadovaujamos centro dešinės partijos Nacionalinė sąjunga nariai pasitrauks iš karo kabineto. Apie tai jis paskelbė šeštadienio vakarą Tel Avive.

Karo kabinetas buvo suformuotas praėjus kelioms dienoms po to, kai 2023 m. spalio 7 d. „Hamas“ įvykdė išpuolį prieš Izraelį. Taip siekta pademonstruoti Izraelio vienybę po beprecedenčio išpuolio.

B. Gantzas, 64-erių metų atsargos generolas ir buvęs gynybos ministras, prie karo kabineto prisijungė kaip ministras be portfelio.

Iš tiesų Nacionalinė sąjunga yra opozicijos partija, o visuomenės nuomonės apklausos rodo, kad šiuo metu ji kur kas populiaresnė nei B. Netanyahu vadovaujama partija „Likud“.

Karas kilo kai „Hamas“ ir kitos teroristinės grupuotės užpuolė Izraelį ir nužudė 1 200 žmonių, taip pat pagrobė 250 įkaitų ir išvežė juos į Gazos Ruožą. Izraelis atsakė galingais oro antskrydžiais ir antžemine operacija.

Tačiau Izraelis vis labiau kritikuojamas tarptautinėje arenoje dėl didelio palestiniečių civilių aukų skaičiaus ir katastrofiškos humanitarinės situacijos Gazos Ruože.

Izraelyje valdžia kritikuojama dėl to, kad nepasiekė lemiamos pergalės per daugiau nei 7 mėnesius trunkantį karą. Kritika valdžiai taip pat išreiškiama dėl to, kad „Hamas“ vis dar laiko 100 įkaitų.

B. Netanyahu kartu su dešiniųjų pažiūrų ultra religingomis partijomis yra valdžioje nuo 2022 m. Kol kas jis nepateikė plano, kaip Gazos Ruožas bus administruojamas ir atstatomas pasibaigus karui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: svečiuose – L. Mažylis, Ž. Pinskuvienė ir V. P. Andriukaitis