Į pagalbą režimui Sirijoje atskubėjo Iranas

Teheranas niekuomet neslėpė, kad Damaskas – vienas artimiausių jo sąjungininkų. O dabar žodinis palaikymas sukilėlius sutriuškinti siekiančiam Sirijos prezidentui Basharui al-Assadui virsta realia parama, rašo „The Daily Telegraph“. Vakarų žvalgybininkų teigimu, Iranas į Siriją pasiuntė 150 elitinės Revoliucinės gvardijos vadų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2012, 1:02 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:51 PM

Teigiama, kad Irano prezidentas Mahmoudas Ahmadinejadas asmeniškai pasirūpino, kad patyrę pareigūnai išvyktų į Siriją. Teheranas taip siekia, kad B. al-Assado režimas atlaikytų sukilėlių spaudimą.

Be to, į Siriją jau esą nukeliavo šimtai tonų karinės įrangos – šaunamieji ginklai, raketos, granatos. Tokios dovanos neramumų apsiaustą šalį pasiekė tarp Teherano ir Damasko įtvirtintu oro koridoriumi.

Vakarų žvalgyba įsitikinusi, kad būtent Irano pagalba Sirijos režimo pajėgoms padeda veikti kur kas efektyviau nei anksčiau – sukilėliai pastarosiomis savaitėmis ne puola, o ginasi. B. al-Assado pajėgos nuosekliai trupina sukilėlių likučius Damaske ir Chalebe.

Sprendimas dėl karinės paramos Sirijai buvo priimtas po to, kai liepą susisprogdinus savižudžiui žuvo Sirijos gynybos ministras ir B. al-Assado svainis. Skelbiama, kad iraniečiams Sirijoje vadovauja Qassemas Suleimani – specialiojo Revoliucinės gvardijos dalinio „Quds“, atsakingo už Teherano karines operacijas užsienyje, vadovas.

Iraniečiai į Damaską buvo atskraidinti specialiu lėktuvu, kuriam buvo duotas leidimas kirsti tarp abiejų šalių esančio Irako oro erdvę. Tarp uniformuotų svečių – keli brigados generolai, yra pulkininkų.

„Iranas priėmė strateginį sprendimą labiau įsitraukti į įvykius Sirijoje, – teigė vienas Vakarų žvalgybininkas. – Teherane desperatiškai trokštama, kad artimiausi iraniečių sąjungininkai sirai atsilaikytų. O dabar matome, kad Irano pagalba duoda vaisių“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.