Per sprogimą Beirute žuvo aukštas saugumo pareigūnas

Beirute penktadienį detonavus

Beirute penktadienį detonavus automobilyje padėtai bombai žuvo aštuoni žmonės, tarp jų vienas aukšto rango saugumo pareigūnas.<br>"Reuters"
Beirute penktadienį detonavus automobilyje padėtai bombai žuvo aštuoni žmonės, tarp jų vienas aukšto rango saugumo pareigūnas.<br>"Reuters"
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt

Oct 20, 2012, 12:49 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:42 PM

Per eismo piką nugriaudėjęs sprogimas Ašrafijos rajone, kuriame gyvena daugiausiai krikščionys, sužeidė dar 86 žmones, nurodė informacijos ministras Walidas Daoukas.

Du Libano politiniai lyderiai jau apkaltino dėl šios atakos Sirijos prezidentą Basharą al Assadą; sprogdinimą pasmerkė ir tarptautinė bendruomenė.

Tuo tarpu pagrindinės Libano opozicijos frakcijos, skubiai surengusios susitikimą penktadienį, paragino vyriausybę atsistatydinti.

Tarp žuvusiųjų buvo Libano vidaus saugumo pajėgų (ISF) žvalgybos vadovas generolas Wissamas al Hassanas (Visamas Hasanas), nurodė vienas pareigūnas. Žvalgybos vadas tapo aukščiausio rango nužudytu Libano pareigūnu po buvusio premjero Rafiqo Hariri (Rafiko Haririo) nužudymo 2005 metais.

„Vyriausybė turi pasitraukti, o mes raginame premjerą Najibą Mikatinedelsiant atsistatydinti“, - sakė opozicinio judėjimo „Ateitis“ generalinis sekretorius Ahmadas Hariri, skaitydamas pranešimą.

„Premjeras Najibas Mikati asmeniškai atsakingas už generolo Wissamo al Hassano ir nekaltųjų kraują“, - pridūrė jis.

W. al Hassanas palaikė artimus ryšius su R. Hariri sūnumi Saadu, kuris yra opozicijos lyderis, nusistatęs prieš B. al Assado režimą. Prognozuota, kad jis turėjo perimti vadovavimą ISF šių metų pabaigoje.

Tuo tarpu Sirijos informacijos ministras Omranas al Zohbi pasmerkė „teroristinę bailią“ ataką Beirute. Pasak jo, tokie incidentai „nepateisinami, kad ir kur įvyktų“.

Tiek Saadas Hariri, tiek Libano drūzų lyderis Walidas Jumblattas kaltino Sirijos prezidentą, jog jis yra susijęs su šiuo išpuoliu.

„Kaltiname Basharą al Assadądėl Wissamo al Hassamo, Libano saugumo garanto, nužudymo“, - S. Hariri, kuris anksčiau irgi dirbo premjeru, sakė vienai Libano televizijai.

Ilgametis Damasko kritikas W. Jumblattas taip pat kaltino B. al Assadą.

„Sirijos režimas yra politinių nužudymų ekspertas, - jis sakė naujienų agentūrai AFP. - Mūsų atsakas turi būti politinis. Prezidentui, kuris degina Siriją ir vykdo egzekucijas Damaske, nerūpi, ar Damaskas liepsnos.“

Sprogimas driokstelėjo vos už 200 metrų nuo krikščionių partijos - Libano falangos, kuri taip pat yra nusistačiusi prieš Damasko režimą, būstinės.

Falangos deputatas Nadimas Gemayelis dėl šio išpuolio irgi kaltino Siriją, anksčiau turėjusią didelę įtaką Libane.

„Šis byrantis režimas mėgina eksportuoti savo konfliktą į Libaną“, - pažymėjo N. Gemayelis, turėdamas omenyje Damasko vyriausybę.

Pasklidus žiniai, kad žuvo W. al Hassanas, priklausęs sunitų bendruomenei, įtūžę jos nariai degino padangas ir blokavo kelią iš šiaurinio Tripolio miesto link sienos su Sirija, nurodė vienas AFP žurnalistas.

Šią ataką pasmerkė Jungtinės Tautos (JT), Europos Sąjunga (ES), JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija.

JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas) paragino „visas šalis Libane nesileisti išprovokuojamoms šio siaubingo teroro akto“, sakoma jo atstovo paskelbtame pranešime.

ES išorės politikos vadovė Catherine Ashton savo pranešime rašo: „Šio nusikaltimo kaltininkus reikia persekioti ir patraukti atsakomybėn.“

„Raginu visus libaniečius laikytis ramybės ir užtikrinti, kad ši ataka nesukeltų nestabilumo šalyje“, - pridūrė jis.

Sprogimas driokstelėjo judrioje aikštėje tuo metu, kai moksleiviai ėjo iš mokyklų, o bankų darbuotojai po darbo traukė namo.

Galingas sprogimas smarkiai nuniokojo du daugiabučius, nuplėšdamas jų balkonus ir išdaužydamas langus. Krintančios nuolaužos daužė apačioje stovėjusius automobilius.

45 metų Nancy apsiašarojusi pasakojo, jog tik per plauką išvengė mirties.

„Jeigu nebūtume išėję iš namų nusipirkti vaistų, būtume žuvę, - sakė ji. - Mūsų namas degė. Ačiū dievui, likom gyvi.“

Paskutinį kartą sprogmenų prikrautas automobilis Beirute buvo detonuotas 2008 metų sausio 25 dieną - tąsyk žuvo Libano vyriausiasis kovos su terorizmu tyrėjas ir trys kiti žmonės.

Naujoji ataka atgaivino skausmingus prisiminimus apie Libano pilietinį karą 1975-1990 metais ir vėlesnius politinius neramumus, kurie daugeliu atveju būdavo susiję su Sirijos įtaka šalyje.

Rafiqas Hariri, žuvęs per sprogimą 2005 metų vasario 14-ąją, tapo aukščiausio rango Libano pareigūnu, nužudytu po pilietinio karo. Buvęs premjeras ir dar 22 kiti žmonės žuvo, kai jo kortežas važiavo krantine.

Tuo metu Libaną buvo okupavusios Sirijos pajėgos, kurios įžengė į šalį per pilietinį karą pagal Arabų Lygos mandatą. Šalies politikoje taip pat dominavo Damaskas.

Tarptautinėje bendruomenėje kilęs pasipiktinimas dėl R.Hariri nužudymo paskatino Damaską išvesti savo karius iš Libano, tačiau Sirija iki šiol turi didelę įtaką šioje šalyje.

Iki šiol niekas nebuvo teisiamas dėl R.Hariri nužudymo, tačiau JT palaikomas tribunolas pateikė kaltinimus keturiems asmenims, priklausantiems ginkluotai šiitų grupuotei „Hizbollah“, kuri šiuo metu dominuoja Libano vyriausybėje ir yra Damasko sąjungininkė.

„Hizbollah“ penktadienį pareiškė, kad penktadienį įvykdytas išpuolis buvo „mėginimas destabilizuoti Libaną ir nacionalinę vienybę“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.