V. Putinas teigia, kad Rusija dar nepristatė Sirijai raketų S-300

2013 m. birželio 4 d. 17:05
AFP, "Interfax", BNS ir lrytas.lt inf.
V. Putinas giria S-300 oro erdvės gynybos sistemą
Daugiau nuotraukų (1)
„Tas kontraktas buvo pasirašytas prieš kelerius metus. Jis dar nerealizuotas“, - V. Putinas sakė per bendrą spaudos konferenciją su Europos Sąjungos (ES) lyderiais. - Mes nenorime sutrikdyti balanso tame regione.“
Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu praeitą mėnesį specialiai atvyko į Rusiją, siekdamas įtikinti Maskvą neperduoti tų raketų Damaskui.
Sirijos prezidentas Basharas al Assadas praeitą savaitę duodamas interviu užsiminė, kad vieni iš moderniausių Rusijos gaminamų „žemė oras“ tipo raketų kompleksų buvo atgabenti Damasko režimui. Tie komentarai išprovokavo Vakarų šalių pasmerkimą ir dar labiau padidino nerimą Izraelyje.
V. Putinas giria S-300 oro erdvės gynybos sistemą
S-300 raketos teoriškai galėtų ne vien numušti Izraelio naikintuvus, kurie jau anksčiau bombardavo Sirijos teritoriją, bet ir apsunkinti bet kokią karinio palaikymo misiją, jeigu Vakarų šalys arba Artimųjų Rytų regiono galybės nuspręstų ją surengti.
V. Putinas pripažino, kad S-300 yra „viena geriausių - jeigu ne pati geriausia - oro erdvės gynybos sistemų pasaulyje“.
„Tikriausiai pati geriausia“, - pridūrė prezidentas.
Jis perspėjo, kad bet kokia užsienio pajėgų intervencija Sirijoje būtų „pasmerkta žlugti“.
„Dar kartą pabrėžiame, kad bet kokie mėginimai paveikti padėtį jėga ir tiesiogine karine intervencija yra pasmerkti žlugti“, - V. Putinas sakė žurnalistams per bendrą spaudos konferenciją su Europos Sąjungos lyderiais.
Nuvylė ES sprendimas
Rusija ir ES susitarė glaudžiau bendradarbiauti sprendžiant rimtas tarptautines problemas.
„Susitarėme glaudžiau bendradarbiauti koordinuojant bendras pastangas, siekiant rezultatyvių postūmių 2-ojoje Ženevos (tarptautinėje konferencijoje dėl krizės Sirijoje), sprendžiant kitas rimtas tarptautines problemas“, - sakė V. Putinas per spaudos konferenciją, kurioje paskelbė Rusijos ir ES viršūnių susitikimo rezultatus.
Tačiau Rusijos lyderis pažymi, kad Maskva yra nusivylusi Europos Sąjungos sprendimu panaikinti ginklų embargą Sirijos opozicijai.
„Mes įvertinome praėjusią savaitę ES užsienio reikalų ministrų priimtą sprendimą dėl ginklų tiekimo embargo Sirijos opozicijai panaikinimo. Neslėpsiu, mus jis nuvylė“, - prezidentas Vladimiras Putinas sakė per spaudos konferenciją Jekaterinburge.
Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Williamas Hague'as gegužės 28 dieną paskelbė, kad ES nusprendė panaikinti ginklų tiekimo embargą Sirijos opozicijos kovotojams.
Savo ruožtu Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Philippe'as Lalliot pridūrė, kad ES diplomatijos vadovai susitarė iki rugpjūčio 1 dienos grįžti prie ginklų tiekimo Sirijai klausimo.
Tuo tarpu Rusijos užsienio reikalų ministerijos vadovas Sergejus Lavrovas pareiškė, kad ES sprendimas nepratęsti ginklų tiekimo embargo Sirijos opozicijai sudarė rimtų kliūčių sėkmingai tarptautinės konferecijos dėl Sirijos eigai.
„Skelbti embargą tam, ką draudžia tarptautinė teisė, įskaitant ir Europos Sąjungos įstatymus, jau iš pat pradžių atrodė kažkaip dviprasmiška. O dabar šio embargo panaikinimas dar labiau apsunkina padėtį - mažų mažiausiai sukuria labai rimtų kliūčių, norint realizuoti tarptautinės konferencijos dėl Sirijos iniciatyvas“, - sakė S. Lavrovas.
S-300raketosSirija
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.