Baltijos jūroje aptikta 10 minų

Rugpjūčio 29 d. baigėsi Lietuvos teritoriniuose vandenyse ir išskirtinėje ekonominėje zonoje vykusi tarptautinė išminavimo jūroje operacija „Atvira dvasia 2013“. Išminavimo operacijoje dalyvavę kariniai laivai išžvalgė per 118 kv. km plotą ir aptiko 10 jūrinių minų, 14 minų inkarų ir raketą. Operacijos metu taip pat buvo aptiktos ir pažymėtos 3 nuskendusių laivų liekanos. Rugpjūčio 28-oji buvo paskelbta svečių diena, per kurią apsilankė Krašto apsaugos ministerijos, Lietuvos ir užsienio šalių kariuomenių atstovai, žurnalistai ir kiti garbingi svečiai.

Neutralizuojama mokomoji mina.<br>V.Balkūnas
Neutralizuojama mokomoji mina.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-08-29 11:43, atnaujinta 2018-03-01 16:34

„Po I ir II pasaulinio karo jūroje liko minos, todėl mūsų užduotis buvo pakrantę padaryti saugesne ne tik kariniams, bet ir civilių, žvejų laivams“, – sakė Karinių jūrų pajėgų vadas flotilės admirolas Kęstutis Macijauskas. Išminavimo operacijos „Atvira dvasia 2013“ vadas komandoras Giedrius Premeneckas džiaugėsi pasiektais rezultatais ir teigė, kad pagalba valant jūros dugną nuo jūrinių minų visada praverčia. „Lietuvos karinės jūrų pajėgos kasmet ieško minų savo teritoriniuose vandenyse, tačiau tokių operacijų metu prie mūsų prisijungia ir gelbsti NATO partneriai, taigi Lietuvai tai būna tik naudingiau“, – pasakojo komandoras G.Premeneckas. Svečių dienos renginiai prasidėjo Kruizinių ir karo laivų krantinėje iškilmingai minint Baltijos šalių priešmininės kovos eskadros (BALTRON) 15-ąsias įkūrimo metines. Šia proga kruizinių ir karo laivų krantinėje buvo surengta iškilminga rikiuotė, kurioje dalyvavo Lietuvos Karinių jūrų pajėgų (KJP) štabo ir aprūpinimo laivo N42 „Jotvingis“, Latvijos priešmininio laivo M-05 „Viesturs“ ir Estijos priešmininio laivo M313 „Admiral Cowan“ įgulų nariai. Rikiuotę priėmė laikinai einantis Lietuvos kariuomenės vado pareigas generolas majoras Almantas Leika. Renginyje dalyvavo Baltijos šalių bei Belgijos Karalystės karinių jūrų pajėgų vadai, šiuo metu BALTRON vadovaujantis komandoras leitenantas Egidijus Oleškevičius, užsienio šalių gynybos atašė ir kiti.

Po ceremonijos svečiai ir žiniasklaidos atstovai laivais „Jotvingis“ ir „Viesturs“ išplaukė į Baltijos jūrą, kurioje vyko parodomosios pratybos. Jų metu buvo sunaikinta jūrinė mokomoji mina, vyko operacijoje dalyvavusių laivų prasilenkimas rikiuotėje su laivais „Jotvingis“ ir „Viesturs“, gelbėjimo operacija, kurios metu tariamai sunegalavęs žmogus sraigtasparniu buvo perkeltas iš vieno laivo į kitą. Parodomosiose pratybose taip pat vyko laivų suartėjimas jūroje ir siuntinio perdavimas iš laivo į laivą.

Šioje išminavimo operacijoje, kurią organizavo Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos, dalyvavo 12 karinių laivų ir keturios narų komandos, taip pat štabo karininkai iš 10 šalių: Belgijos, Danijos, Estijos, Italijos, JAV, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Vokietijos. Dalis operacijoje dalyvavusių laivų priklauso NATO nuolatinės parengties priešmininės kovos junginiui ir Baltijos šalių priešmininės kovos eskadrai. Pagrindiniai minų paieškos ir nukenksminimo operacijos „Atvira dvasia 2013“ tikslai – ieškoti ir naikinti nuo I ir II pasaulinių karų Baltijos jūroje likusias minas ir kitus sprogmenis. Taip pat pratybomis siekiama stiprinti pratybose dalyvaujančių karių tarpusavio sąveiką, tobulinti minų paieškos ir nukenksminimo įgūdžius ir procedūras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.