Sirijos cheminį ginklą sunaikinti lengviau nei iki šiol manyta

Didžiąją dalį Sirijos turimų nuodingųjų dujų greičiausiai bus įmanoma sunaikinti lengviau nei iki šiol manyta, rašo „Washington Post“, remdamasis dviem pasitarimo šia tema Baltuosiuose rūmuose dalyviais.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 27, 2013, 4:49 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 5:34 PM

Rusų ir amerikiečių pareigūnai mano, kad didžiąją dalį nervus paralyžiuojančių kovinių medžiagų arsenalo Sirijoje sudaro skystos pirminės medžiagos, kurios negali būti naudojamos kaip ginklas. Jas esą įmanoma neutralizuoti santykinai greitai. Tai sumažina riziką, kad dujas režimas gali paslėpti arba kad jas gali pavogti teroristai, laikraštis cituoja pareigūnus.

Anot „Washington Post“, JAV ir Rusija spėja, jog visą Sirijos turimą arsenalą galima sunaikinti per maždaug devynis mėnesius, jei Damasko režimas tam netrukdys. Baltieji rūmai atsisakė komentuoti šią informaciją.

Analitikai mano, kad Sirija turi daugiau kaip 1 000 tonų cheminio ginklo. Maždaug apie 300 tonų šio kiekio yra garstyčių dujos. Likutis yra pirminiai nervus paralyžiuojančių kovinių medžiagų komponentai, rašo laikraštis.

JT inspektoriai tirs septynias įtariamas chemines atakas Sirijoje

Jungtinių Tautų (JT) inspektoriai Sirijoje tirs iš viso septynias teritorijas, kuriose, kaip įtariama, buvo panaudotas cheminis ginklas, skelbia AP.

JT biuro Damaske pranešime teigiama, kad tikimasi, jog iki spalio pabaigos inspektorių grupė parengs ataskaitą apie tyrimo išvadas. Inspektoriai taip pat atliks tyrimą Damasko priemiestyje, kur praėjusį mėnesį per zarino dujų ataką žuvo šimtai žmonių.

Šiuo metu Sirijoje esanti inspektorių grupė savo darbą baigs pirmadienį.

Prieš tai buvo pranešta, kad JT tyrimas bus vykdomas dėl trijų cheminio ginklo panaudojimo atvejų Sirijoje.

Inspektoriai siekia nustatyti, ar trys cheminės atakos buvo įvykdytos po rugpjūčio 21 dienos atakos Gutos priemiestyje, kur, JT duomenimis, žuvo 1 tūkst. 429 žmonės.

Į sąrašą įtrauktas Chan al Asalo miestas, kuriame kovo 19 dieną taip pat tariamai buvo panaudotas cheminis ginklas.

Prezidento Basharo al-Assado vyriausybė ir sukilėliai dėl atakos kaltina vieni kitus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.