A.Paulauskas: „Šalia pratybų „Zapad“ vyko ir informacinis karas“

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos

Pasak A.Paulausko, skirtingais duomenimis, pratybose galėjo dalyvauti apie 30 tūkst. pareigūnų, nors oficialiai skelbiami skaičiai - mažesni.<br>AP nuotr.
Pasak A.Paulausko, skirtingais duomenimis, pratybose galėjo dalyvauti apie 30 tūkst. pareigūnų, nors oficialiai skelbiami skaičiai - mažesni.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Oct 9, 2013, 2:34 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 8:08 AM

Informacija apie pratybas komitetui buvo pateikta uždarame posėdyje.

„Formaliai buvo skelbta, kad vyksta pratybos antiteroristinio pobūdžio, ir buvo leista dalyvauti mūsų atstovams, mes stebėjom tas pratybas. Jos vyko Baltarusijoj ir Kaliningrado srity, tačiau mūsų kariškiai pastebi, kad pratybos buvo daug platesnio masto, nei buvo oficialiai pateiktas scenarijus. Daug veiksmų buvo simuliuojama štabuose, ir šitos pratybos apėmė ne tik tas dvi teritorijas, buvo ir šiek tiek giliau,Rusijoj, vykdomos, jose dalyvavo didelis skaičius kariškių“, - po komiteto posėdžio žurnalistams sakė A.Paulauskas.

Pasak komiteto vadovo, šalia pratybų vyko ir informacinis karas, nukreiptas prieš Lietuvą.

„Šalia vyko ir informacinėj aplinkoj taip pat tų pratybų tęsinys. Šalia vykę veiksmai - istoriniai įvairūs dalykai, buvo publikacijos, kalbama apie tai, kad Vilniaus kraštas galbūt Baltarusijai turėtų priklausyti, čia pasisakymas (Rusijos politiko - red.) Vladimiro Žirinovskio, galbūt Baltarusijai turėtų priklausyti, kad Didžiosios kunigaikštystės atstovai galėtų būti Baltarusijos žmonės, tas informacinis karas taip pat vyko, buvo ir tokia hipotezė iškelta, kad tie veiksmai, kurie šiandien pasienyje, kad gali būti tąsa šių pratybų“, - kalbėjo A.Paulauskas.

Jis sakė, kad pratybos „buvo akivaizdžiai agresyvios, grėsmingos“, bet nebuvo tiesiai nukreiptos prieš Lietuvą. Pasak A.Paulausko, skirtingais duomenimis, pratybose galėjo dalyvauti apie 30 tūkst. pareigūnų, nors oficialiai skelbiami skaičiai - mažesni.

„Skaičius yra įvairus nurodytas, ir buvo nurodytas apie 30 tūkstančių, bet apimant vis mastelį turbūt jų buvo ir daugiau“, - sakė NSGK vadovas.

Rusijos gynybos ministerijos interneto svetainėje skelbiama, kad mokomuosiuose manevruose Rusijos teritorijoje dalyvavo apie 9,4 tūkst. karių, tarp jų - apie 200 Baltarusijos karių. Pratybose naudota apie 180 karinės technikos vienetų, tarp jų 10 tankų, apie 40 orlaivių ir apie 10 laivų. Baltarusijoje vykstančioje pratybų dalyje dalyvavo apie 2,5 tūkst. rusų karių.

Baltarusijos gynybos ministerijos pateiktais duomenimis, pratybose turėjo dalyvauti kiek daugiau nei 10 tūkst. baltarusių karių, 350 šarvuotos technikos vienetų, apie 70 tankų, daugiau kaip 50 artilerijos vienetų ir daugiau kaip 50 lėktuvų ir sraigtasparnių.

Pratybos vyko rugsėjo 20-26 dienomis dviejuose Karaliaučiaus srities ir trijuose Baltarusijos poligonuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.