Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Iš Sirijos kalėjimo nutekintose nuotraukose - kraupių kankinimų įrodymai (N-18)

Karo policijos fotografas iš Sirijos nutekino kraupias nuotraukas, kuriose – Basharo al Assado režimo nukankintų karo belaisvių kūnai. Žiaurius kankinimus iliustruoja 55 tūkst. nuotraukų, jose užfiksuota 11 tūkst. skirtingų lavonų, išsiaiškino tyrėjai. Išsekę, išsibadavę kūnai, smaugimo, pjovimo, kankinimo elektra žymės, iškabintos akys – visa tai fotografuota Sirijos areštinėje 2011-2013 m. Nuotraukos buvo naudojamos išduoti mirties liudijimams, nerodant kūnų šeimos nariams, rašo “Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 21, 2014, 2:33 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 6:59 AM

Medžiaga su 31 puslapio ataskaita bus pateikta trečiadienį Šveicarijoje vyksiančioje Sirijos klausimui skirtoje „Ženeva-2“ konferencijoje, kur dalyvaus valstybių vadovai, Jungtinių Tautų ir žmogaus teisų gynėjų atstovai.

Nuotraukas ištyrė trys ekspertai, buvę karinių tribūnolų tyrėjai iš buvusios Jugoslavijos ir Siera Leonės, ir nustatė, kad nuotraukos yra patikimos. Jas pateikęs Sirijos dezertyras įvardijamas Caesario vardu.

Caesaris pasakojo, kad jo darbas buvo fotografuoti lavonus, tačiau jis neigė pats buvęs žudymo ar kankinimo scenų liudininkas.

Fotografas sakė per dieną nufotografuodavęs iki 50 kūnų. Prie vieno kūno tekdavo užtrukti nuo 15 iki 30 minučių. Nuotraukos buvo reikalingos išduodant mirties liudijimus be artimųjų atpažinimo, nerodant jiems nužudytųjų kūnų.

Artimiesiems būdavo pasakoma, kad kaliniai mirė nuo kitos priežasties – širdies smūgio ar kvėpavimo takų problemų.

Tyrėjai įsitikinę, kad nuotraukos aiškiai liudija B.al Assado režimo nusikaltimus.

Viskas prasidėjo 2011 m. rugsėjį, praėjus maždaug 7 mėnesiams po to, kai Sirijoje prasiveržė konfliktas. Caesaris susisiekė su giminaičiu, kuriam buvo pavykę pabėgti iš šalies. Šis dirbo tarptautinėje žmogaus teisių gynimo grupėje.

Caesaris pradėjo siųsti jam tūkstančius nuotraukų, tačiau netrukus pats išsigando dėl savo saugumo. Todėl Sirijos opozicija padėjo jam ir jo šeimai pabėgti iš šalies.

Kokioje valstybėje jis dabar apsistojęs, neatskleidžiama.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.