NATO vadovas: Rusijos veiksmai - neteisėti

Bulgarija, Ukraina ir Rusija ribojasi su Juodąja jūra.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 11, 2014, 4:03 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:35 PM

Aljanso vadovas pareiškė, kad Rusijos mėginimai jėga nubrėžti naujas skiriančiąsias linijas Europoje, suvaržyti Ukrainos suverenumą ir iš naujo nustatyti įtakos zonas kitoms šalims prieštarauja tarptautinėms normoms.

Po penktadienį įvykusio susitikimo su Bulgarijos prezidentu Rosenu Plevnelijevu, A.F.Rasmussenas sakė, kad NATO imasi priemonių, turinčių tapti atsvara Rusijos „neteisėtų“ veiksmų sukurtam nestabilumui.

Bulgarija, Ukraina ir Rusija ribojasi su Juodąja jūra.

A.F.Rasmussenas, kuris ketvirtadienį lankėsi Čekijoje, ragino spręsti šią krizę politinėmis priemonėmis, sakydamas, kad Aljansas nesvarsto imtis karinių veiksmų dėl padėties Ukrainoje.

NATO vadovas taip pat ragino sąjungininkus sustabdyti gynybos biudžetų mažėjimo tendenciją.

 NATO paneigė Maskvos teiginius, kad Aljanso paskelbtos palydovinės nuotraukos, įrodančios rusų dalinių sutelkimą Ukrainos pasienyje, yra senos. 

Šios nuotraukos darytos kovo pabaigoje - balandžio pradžioje, penktadienį NATO karinėje būstinėje Monse pabrėžė vienas pareigūnas.

Jo teigimu, „nėra duomenų apie karinį aktyvumą šiame regione 2013 metais ar 2014-ųjų pradžioje“. Rusija tuo tarpu tikina, kad minėtos nuotraukos darytos 2013 metų rugpjūtį. 

NATO nuotraukas paskelbė ketvirtadienį. Jos esą įrodo, kad Rusija prie Ukrainos sienos yra sutelkusi gausias savo pajėgas. Aljanso duomenimis, čia dislokuota apie 40 000 rusų karių.

Fotografijose matyti dešimtys šarvuočių ir karinių automobilių, naikintuvų ir sraigtasparnių.

A.F.Rasmussenas taip pat pabrėžė, kad išliekant didelei įtampai Ukrainoje NATO turi imtis tolesnių priemonių, jog sustiprintų savo narių Vidurio ir Rytų Europoje gynybą, Aljanso pajėgų dislokavimą ir pratybas. 

Baiminantis, kad krizė, sukelta Kijevo ir Maskvos priešpriešos, gali apimti NATO šalis Rytų Europoje, Aljansas sustiprino oro erdvės policijos misiją virš Baltijos šalių, pasiuntė žvalgybos lėktuvus AWACS skraidyti virš Lenkijos ir Rumunijos, taip pat sustiprino savo pajėgas Juodojoje jūroje, sakė A.F.Rasmussenas. 

„Tačiau manau, kad mums reikia žengti kitus žingsnius, ir mes tai aptarsime, remdamiesi mūsų karinių institucijų rekomendacijomis, ateinančiomis dienomis ir savaitėmis“, – pridūrė NATO generalinis sekretorius. 

„Tie svarstymai gali apimti mūsų gynybos planų atnaujinimą ir išplėtimą, sustiprintas pratybas, taip pat atitinkamus (pajėgų) dislokavimus“, – A.F.Rasmussenas sakė žurnalistams per vizitą Sofijoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: komendantinių pratybų užkulisiai