Čekai atskleidė, kaip Europoje veikia Rusijos žvalgybos agentai

Apie suaktyvėjusią Rusijos žvalgybos veiklą trimituoja ne tik Lietuvos saugumas. Europos šalys perspėja, kad rusų agentai vis agresyviau vykdo savo operacijas. Viešai ir taip pašlijusių santykių su Maskva vengiantys komentuoti Europos šalių žvalgybų pareigūnai dažniausiai prabyla jau palikę tarnybą. Pavyzdžiui, buvęs Čekijos kontržvalgybos agentūros vadovas Karelas Randakas perspėjo, kad jo šalyje Rusijos žvalgybininkai pastaruoju metu veikia ypač aktyviai, rašo dienraštis „Lietuvos rytas“.

Šnipinėjimu Rusijai įtariamas vengras B.Kovacsas kaltinimus neigia.
Šnipinėjimu Rusijai įtariamas vengras B.Kovacsas kaltinimus neigia.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2014, 9:49 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 8:04 PM

Jam antrino buvęs Čekijos karinės kontržvalgybos vadovas Andoras Šandoras. Jo teigimu, rusų žvalgybininkams ypač rūpi paversti Čekiją silpnąja ES ir NATO grandimi.

Jo teigimu, rusų agentus domina specifinė informacija ir bendrovės. Pavyzdžiui, Čekijos bendrovei „Era“ laimėjus NATO konkursą sukurti elektroninės žvalgybos sistemas, kaipmat prisistatė būrys suinteresuotų „verslininkų“, kurių praeitis neaiški.

„Rusijos žvalgybą domina, kur šios sistemos bus dislokuotos, kokios jos techninės detalės, kas su ta sistema dirbs“, – pasakojo rašytojas Karelas Pacneris.

Čekai tokią žvalgybos sistemą sukūrė po to, kai žlugo JAV iniciatyva Čekijoje dislokuoti radarą. Prieš jo įrengimą šalyje kaip tik buvo kilę protestų. Anot Čekijos žvalgybininkų, tokius protestus kurstė būtent Rusijos agentai.

„Rusai naudojasi įvairių vietos judėjimų aktyvistais kaip naudingais idiotais. Po skraiste „mylėkite, o ne kariaukite“ šie apmokėti aktyvistai iš dalies atsakingi už projekto žlugimą“, – teigė vienas pavardės skelbti nepanorėjęs Čekijos diplomatas.

Tai, kad pinigai gali atverti daug durų, įsitikino ir Vengrija. Ji ketvirtadienį paprašė Briuselio panaikinti kraštutinių dešiniųjų partijos „Jobbik“ europarlamentaro Belos Kovacso neliečiamybę.

Tai buvo padaryta pasirodžius pranešimams, kad šis Europos Parlamento narys įtariamas šnipinėjęs Rusijai, ir šiuo metu dėl to Vengrijoje atliekamas tyrimas.

Dienraštis „Magyar Nemzet“ kiek anksčiau pranešė, kad 54 metų B.Kovacsas įtariamas vykdęs „šnipinėjimą, nukreiptą prieš Europos Sąjungos institucijas“.

Pasak šaltinių, B.Kovacsas reguliariai dalyvaudavo susitikimuose su rusų diplomatais ir kartą per mėnesį vykdavo į Maskvą.

Jis pats šiuos įtarimus pavadino „šmeižto kampanija“, kuria siekiama pakenkti „Jobbik“ perspektyvoms artėjančiuose rinkimuose į Europos Parlamentą.

Partija „Jobbik“, kaip ir dalis kitų panašių radikalių partijų, jau atvirai vadinamos Rusijos Trojos arkliais Europoje – tariamai meile nacionalinėms vertybėms trykštantys radikalai dažnai reiškia paramą Vladimiro Putino režimui ir keiksnoja Vakarų politiką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.