V. Putinas: „Rusų pajėgos lengvai užimtų ir Baltijos šalis“

ES į pareiškimą nereaguoja

„Jei aš norėčiau, Rusijos daliniai po dviejų dienų galėtų būti ne tik Kijeve, bet ir Rygoje, Vilniuje, Taline, Varšuvoje ar Bukarešte“, - sakė V.Putinas.<br>RIA Novosti nuotr.
„Jei aš norėčiau, Rusijos daliniai po dviejų dienų galėtų būti ne tik Kijeve, bet ir Rygoje, Vilniuje, Taline, Varšuvoje ar Bukarešte“, - sakė V.Putinas.<br>RIA Novosti nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2014, 11:34 AM, atnaujinta Jan 30, 2018, 2:37 PM

„Jei aš norėčiau, Rusijos daliniai po dviejų dienų galėtų būti ne tik Kijeve, bet ir Rygoje, Vilniuje, Taline, Varšuvoje ar Bukarešte“, - tokius V. Putino žodžius ketvirtadienį pateikia Vokietijos laikraštis „Sueddeutsche Zeitung“, kurį cituoja agentūra AFP.

Apie atitinkamą pokalbį su V.Putinu Ukrainos prezidentas esą papasakojo penktadienį Kijeve susitikęs su Europos Komisijos vadovu Jose Manueliu Barroso. Laikraštis remiasi iš ES Užsienio tarnybos gauta šio susitikimo pokalbio santrauka.

Rugsėjo pradžioje sužinota, kad V. Putinas per pokalbį telefonu su Jose Manueliu Barroso sakė: „Jei norėčiau, galėčiau užimti Kijevą per dvi savaites“. Apie šį pokalbį Europos Komisijos vadovas papasakojo rugpjūčio pabaigoje vykusiame ES viršūnių susitikime. Kremlius tada kritikavo, kad J.M.Barroso atskleidė privataus pokalbio turinį.

„Sueddeutsche Zeitung“ rašo, kad P. Porošenka pacitavo tariamai V. Putino pasakytus žodžius, kad parodytų, kaip emocingai Rusijos vadovas reaguoja į ES įtaką Rusijos kaimynėms.

P. Porošenka praėjusiomis savaitėmis kelis kartus telefonu kalbėjo su V. Putinu.

Laikraščio duomenimis, V. Putinas per pokalbius įspėjo Ukrainos vadovą pernelyg nepasitikėti ES. Jis teigė galį per dvišalius kontaktus daryti įtaką atskiroms šalims, kad nebūtų priimami Maskvai nepalankūs sprendimai. Kai kurios ES valstybės, pavyzdžiui, Vengrija, Bulgarija, Kipras ir Slovakija kritiškai vertina sankcijų Rusijai sugriežtinimą ir ateityje gali priešintis naujoms baudžiamosioms priemonėms.

ES į pareiškimą nereaguoja

Europos Sąjunga ketvirtadienį atsisakė patvirtinti pranešimą, esą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo Ukrainos prezidentą Petro Porošenką, kad, įsakius, Rusijos kariai galėtų per dvi dienas įsiveržti į rytinės Europos sostines. 

Vokietijos laikraštis „Suddeutsche Zeitung“ rašė, kad P.Porošenka apie V.Putino grasinimus Europos Komisijos pirmininkui Jose Manueliui Barroso pasakė praėjusį penktadienį. Kaip teigęs P.Porošenka, V.Putinas jam pasakė: „Jei norėčiau, Rusijos pajėgos galėtų per dvi dienas būti ne tik Kijeve, bet ir Rygoje, Vilniuje, Taline, Varšuvoje ar Bukarešte“. 

Europos Komisijos atstovė Pia Ahrenkilde-Hansen , atsakydama į klausimą apie šį pranešimą, žurnalistams pareiškė: „mes nesimsime diplomatijos per žiniasklaidą ir neaptarinėsime konfidencialių pokalbių ištraukų“. 

„ES rūpi prisidėti prie ilgalaikės taikos, gerovės ir stabilumo Ukrainoje“, – pridūrė ji. 

Pranešama, kad V.Putinas panašiai yra grasinęs ir praėjusį mėnesį. 

Italų laikraštis „La Repubblica“ paskelbė apie telefoninį J.M.Barroso ir V.Putino pokalbį, kurio metu pastarasis pasakė: „Jei norėčiau, galėčiau paimti Kijevą per dvi savaites“. 

J.M.Barroso apie tą telefoninį pokalbį papasakojo ES valstybių ir vyriausybių vadovams rugpjūčio mėnesį Prahoje per ES viršūnių susitikimą, po kurio Kremlius sukritikavo Europos Komisijos pirmininką už privataus telefoninio pokalbio turinio paviešinimą. 

Kremlius paaiškino, kad tariamas rugpjūčio mėnesio pareiškimas buvo išimtas iš konteksto, tuo tarpu ES atsisakė jį komentuoti. 

Rusija ir Ukraina rugsėjo 5 dieną pasirašė taikos planą, kuriame buvo susitarta dėl paliaubų – kurių, nepaisant pažeidimų, yra iš esmės laikomasi – ir veiksmų penkis mėnesius trunkančiam konfliktui rytinėje Ukrainoje užbaigti. 

Piktinasi dėl sankcijų

Be to, Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį apkaltino Europos Sąjungą (ES) ir Jungtines Valstijas, esą bandydamos nubausti Rusiją dėl Ukrainos krizės jos pažeidžia pagrindinius Pasaulinės prekybos organizacijos (PPO) principus. 

„Rusijai įvesti apribojimai yra ne kas kita kaip kai kurių mūsų partnerių pagrindinių PPO principų nepaisymas, – sakė jis vyriausybės posėdyje, reportažą iš kurio parodė televizija. – Viskas atliekama politikavimo maniera, visai nesilaikant PPO normų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.