Lenkija perka itin tikslių raketų už 500 mln. dolerių

Atrodo, kad Lenkija rimtai nusiteikusi į savo gynybą investuoti milžiniškus pinigus, už kuriuos planuoja apsirūpinti itin modernia ir tikslumu pasižyminčia ginkluote. Šiomis dienomis paskelbta, kad šalis už 500 mln. dolerių iš Jungtinių Valstijų perka itin tikslių „oras-žemė“ tipo sparnuotųjų raketų AGM-158A JASSM.

Lenkijos perkamos raketos AGM-158A JASSM integruotos ir paleidžiamos iš bombonešių ir naikintuvų bei pasižymi itin dideliu tikslumu.<br>Gamintojo „Lockheed Martin“ nuotr.
Lenkijos perkamos raketos AGM-158A JASSM integruotos ir paleidžiamos iš bombonešių ir naikintuvų bei pasižymi itin dideliu tikslumu.<br>Gamintojo „Lockheed Martin“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 22, 2014, 11:38 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 1:49 AM

Kaip pranešė JAV Gynybos departamentui priklausanti Gynybos ir saugumo bendradarbiavimo agentūra (ang. Defence Security Cooperation Agency – DSCA), Valstybės departamentas patvirtino galimą sutartį su Lenkija, pagal kurį mūsų kaimynai įsigytų šiuolaikinės ginkluotės už 500 mln. JAV dolerių. Šį sandėrį dar turi patvirtinti JAV kongresas.

Pagal numatytą kontraktą, Lenkiją įsigytų per 40 sparnuotųjų raketų AGM-158A JASSM (įvairių modifikacijų), modernizuotų savo karo orlaivius F-16C/D Block 52, kad šie galėtų gabenti nusipirktus šiuolaikinius ginklus. Pagal kontraktą, Lenkijai turėtų būti suteikta atsarginių dalių, apmokyti specialistai, suteikta techninė dokumentacija.

„Siūlomas pardavimas dabar ir ateityje padidins Lenkijos pajėgumus atsakant į kylančias grėsmes. Lenkija pirkinį naudos kaip regione kylančių grėsmių atgrasymo priemonę ir tuo pačiu sustiprins savo gynybą. Šie ginklai ir pajėgumų modernizavimas Lenkijai leis sustiprinti „oras-žemė“ tipo galimybes, o ateityje tai leis jai padidinti savo įnašą į būsimas NATO operacijas“, - rašoma oficialiame DSCA pranešime.

Lenkijos perkamos raketos integruotos ir paleidžiamos iš bombonešių B-1, B-2, B-52, naikintuvų F-16 ir F/A-18. Taip pat planuojama, kad jos bus suderinamos su naikintuvų F-35 „Lightning II“ ginkluote.

Į šį Lenkijos pirkinį atkreipęs dėmesį Rusijos portalas lenta.ru primena, kad Lenkijos karinėse oro pajėgose šiuo metu yra 36 naikintuvai F-16C ir 12 mokomųjų-kovinių F-16D. Šių metų pradžioje taip pat paaiškėjo, kad Lenkija ketina įsigyti 64 vienetus penktos kartos naikintuvų. Labiausiai tikėtina, kad tai bus amerikiečių gamybos F-35 „Lightning II“.

Būtent šie orlaiviai ir gali gabenti sparnuotąsias raketas AGM-158A JASSM.

Itin tikslios „oras-žemė“ tipo sparnuotosios raketos AGM-158A JASSM (ang. Joint Air-to-Surface Standoff Missiles) skirtos naikinti svarbius, gerai ginamus stacionarius ir kilnojamus taikinius bet kokiomis oro sąlygomis ir bet kuriuo paros metu. Raketų privalumas yra tas, kad jos paleidžiamos iš toli, iš teritorijos, kurios dar nepasiekia priešo priešlėktuvinės gynybos ginklai.

Šios raketos pagamintos naudojant technologijas, mažinančias galimybę jas aptikti radiolokacinėmis priemonėmis. Varoma turboreaktyviniu varikliu, AGM-158A JASSM aprūpinta ypač tikslaus taikymo technologijomis (taip pat ir naudojant GPS), gali pati atpažinti taikinį. Raketas gaminančios bendrovės „Lockheed Martin“ teigimu, jos pataikymo paklaida siekia ne daugiau kaip 3 metrus.

Raketa kurti pradėta 1995 m., jos bandymai prasidėjo 1999 m., gamyba – 2001 m. Raketos skrydžio nuotolis – 360 km (nuo 2010 m. gaminama modifikacija AGM-158B JASSM-ER gali nuskristi iki 980 km), jos greitis 775 – 1 tūkst. km/val., sveria 975 kg, vienos raketos kaina – 850 tūkst. JAV dolerių.

Šiuo metu šios raketos yra JAV, Australijos ir Suomijos kariškių ginkluotėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.