„Islamo valstybei“ Sirijoje - JAV smūgiai iš oro

JAV ir penkios arabų valstybės pradėjo atakas prieš „Islamo valstybės“ taikinius Sirijoje. Smūgiai iš oro sudrebino džihadistų pajėgas, kurios per trejus pilietinio karo metus Sirijos teritorijoje jautėsi nepasiekiamos ir nepažeidžiamos. Į operaciją, kuriai žalią šviesą prieš porą savaičių uždegė JAV prezidentas Barackas Obama, įsitraukė Bahreinas, Kataras, Saudo Arabija, Jordanija ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Naikinti džihadistus Sirijoje, bet nepadėti Basharo al Assado režimui – toks yra JAV uždavinys.<br>AOP nuotr.
Naikinti džihadistus Sirijoje, bet nepadėti Basharo al Assado režimui – toks yra JAV uždavinys.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-09-23 08:16, atnaujinta 2018-01-30 01:32

Padėtį šioje šalyje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės arabų šalys surengė apie 20 smūgių prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) taikinius jo tvirtovėje – Rakos provincijoje Sirijoje.

„Tarptautinė koalicija smogė IS pozicijoms, bazėms ir patikros postams Rakos mieste, taip pat netoli Tabkos, Ain Eisos ir Tal Abjado miesto, nukaudama džihadistų“, – nurodė aktyvistų organizacija.

Taip pat pranešama, kad per oro kampanijos aviacijos ir raketų smūgius Sirijos šiaurinėje Rakos provincijoje antradienį paryčiais buvo nukauta daugiau negu 20 džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) kovotojų.

„Daugiau negu 20 IS narių buvo nukauti per smūgius dviem tos organizacijos pozicijoms Rakos provincijoje. Smūgiai visiškai sunaikino tas pozicijas, taip pat ten stovėjusias mašinas“, – nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), gaunanti informacijos iš Sirijoje esančių aktyvistų ir gydytojų.

Vašingtonas yra paskelbęs, kad sieks visiškai sunaikinti „Islamo valstybės“ pajėgas, kurios sėja sumaištį Irake ir Sirijoje, jau nužudė tūkstančius žmonių, tarp kurių buvo ir keli viešai nukirsdinti vakariečiai – džihadistai išplatino filmuotus vaizdus su žudomais žurnalistais ir humanitarinės pagalbos tarnybų darbuotojais, kad įbaugintų Vakarų šalių visuomenes. Žuvo 70 kovotojų

JAV vadovaujamų koalicinių pajėgų smūgiai iš oro Sirijos šiaurėje ir rytuose antradienį nukovė mažiausiai 70 kovotojų, antradienį pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija. 

Pasak Rami Abdul Rahmano, vadovaujančio Didžiojoje Britanijoje įsikūrusiai nevyriausybinei organizacijai „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), žuvusiųjų tikrai yra gerokai daugiau. „Esama informacijos, kad tie skaičiai yra didesni“, – sakė jis naujienų agentūrai „Reuters“ telefonu. 

Jis dar nurodė, kad esama nukentėjusiųjų ir kitose (Rakos, Deir ez Zoro, Hasekės) provincijose Sirijos šiaurėje ir rytuose; tad bendras žuvusiųjų ir sužeistųjų skaičius yra mažiausiai 300. 

Anksčiau R.A.Rahmanas minėjo, kad buvo smogta į vieną „al Nusra Fronto“ naudojamą gyvenamąjį pastatą Alepo provincijoje, kur buvo ir civilių aukų, taip pat ir vaikų. 

Prieš tai Pentagonas patvirtino prieš „užgrūdintus „al Qaeda“ veteranus“ toje provincijoje surengęs aštuonis smūgius, kuriais siekta „sutrikdyti planus artimiausiu laiku surengti ataką prieš Jungtinių Valstijų ir Vakarų interesus“. 

Nukovė „al Qaeda“ kovotojus

JAV vadovaujamų koalicinių pajėgų aviacijos ir raketų smūgiai Sirijoje nukovė bent 30 kovotojų, priklausiusių su tarptautiniu teroristų tinklu „al Qaeda“ susijusiai grupuotei „al Nusra Front“, taip pat aštuonis civilius, tarp kurių buvo vaikų, antradienį pranešė padėtį šalyje stebinti organizacija. 

Tų smūgių taikiniu tapo vienas „al Nusra Fronto“ naudojamas gyvenamasis pastatas Alepo provincijoje, nurodė Didžiojoje Britanijoje įsikūrusios nevyriausybinės organizacijos „Syrian Observatory for Human Rights“ direktorius Rami Abdul Rahmanas (Ramis Abdul Rahmanas). 

Pranešimas apie šias aukas buvo paskelbtas po to, kai Pentagonas patvirtino surengęs aštuonis smūgius prieš „užgrūdintus „al Qaeda“ veteranus“ toje provincijoje, siekiant „sutrikdyti planus artimiausiu laiku surengti ataką prieš Jungtinių Valstijų ir Vakarų interesus“. 

Mėgino sutrikdyti planus

JAV pajėgų, pirmąkart atakavusių džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje, smūgiai taip pat buvo nutaikyti į kitą ekstremistų grupuotę, planavusią artimiausiu laikus surengti išpuolių prieš JAV ir Vakarų šalių pajėgas, nurodė Pentagonas. 

Pentagono pranešime nurodoma, kad aviacijos ir sparnuotųjų raketų smūgius Sirijoje antradienį paryčiais surengė Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės arabų šalys – Bahreinas, Jordanija, Saudo Arabija, Kataras ir Jungtiniai Arabų Emyratai. 

Aštuoni JAV smūgiai taip pat buvo nutaikyti į Chorasano grupuotę, kurios nariai yra buvę tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ kovotojai, pažymėjo Pentagonas. 

„Jungtinės Valstijos taip pat ėmėsi veiksmų sutrikdyti planus artimiausiu laiku surengti ataką prieš Jungtinių Valstijų ir Vakarų interesus, kurią (turėjo) įvykdyti užgrūdintų „al Qaeda“ veteranų tinklas, kai kada vadinamas Chorasano grupuote, įkūręs saugų prieglobstį Sirijoje, kad galėtų rengti išpuolius užsienyje, konstruoti ir išbandyti savadarbius sprogstamuosius užtaisus, taip pat verbuoti vakariečius vykdyti operacijas“, – sakoma pranešime. 

„Visi orlaiviai saugiai išskrido iš smūgių zonų“, – pridūrė JAV Gynybos departamentas. 

JAV surengė 14 smūgių prieš IS, per kuriuos buvo naudojami naikintuvai, bombonešiai, bepiločiai lėktuvai ir sparnuotosios raketos „Tomahawk“. 

„Tie smūgiai sunaikino arba apgadino daug ISIL taikinių ... tarp kurių buvo ISIL kovotojų, mokymo vietų, štabų bei vadovavimo ir kontrolės objektų, sandėliavimo objektų, vienas finansų centras, aprūpinimo sunkvežimių ir ginkluotų mašinų“, – nurodoma pranešime. 

Iš viso 47 raketos „Tomahawk“ buvo paleistos iš JAV laivų, esančių Raudonojoje Jūroje ir Arabijos įlankos šiaurėje. 

NATO nedalyvavo

 NATO antradienį pareiškė nedalyvavusi JAV vadovaujamuose kariniuose smūgiuose prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) taikinius Sirijoje. 

„NATO nebuvo įsitraukęs“, – sakė vienas Aljanso pareigūnas, atsakydamas į naujienų agentūros „Reuters“ užklausą. 

Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės arabų šalys antradienį smogė IS taikiniams šiaurės ir rytų Sirijoje, tarp kurių buvo mokymo stovyklų, kovotojų vadaviečių ir ginklų sandėlių, naudodamos aviaciją ir sparnuotąsias raketas, pranešė JAV kariškiai ir padėtį Sirijoje stebinti nevyriausybinė organizacija. 

Padeda arabų šalys

Jungtinės Valstijos ir jų partnerės surengė virtinę aviacijos ir sparnuotųjų raketų „Tomahawk“ smūgių prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) taikinius Sirijoje.

JAV žiniasklaida nurodė, kad penkios arabų šalys prisidėjo prie šių reidų kaip nauja tarptautinė koalicija, suburta siekiant atremti grėsmę, kurią kelia IS, dar žinoma kaip „Irako ir Levanto islamo valstybė“ (ISIL), užėmusi dideles teritorijas Sirijoje ir Irake.

JAV vadovaujami smūgiai iš oro Sirijoje žymi svarbų posūkį kare prieš grupuotę, kuri, kaip baiminasi Vakarų šalių vyriausybės, ilgainiui gali pradėti rengti teroro atakas Europoje arba Jungtinėse Valstijose.

„Galiu patvirtinti, kad JAV kariuomenė ir šalių partnerių pajėgos imasi karinių veiksmų prieš ISIL teroristus Sirijoje, naudodamos naikintuvus, bombonešius iš taikinius sausumoje atakuojančias raketas „Tomahawk“, – sakoma Pentagono atstovo kontradmirolo Johno Kirby pranešime.

Sprendimas surengti šiuos smūgius buvo priimtas anksčiau antradienį JAV ginkluotųjų pajėgų Centrinės vadovybės vadovo generolo Lloydo Austino „pagal įgaliojimus, kuriuos jam suteikė vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas“ – prezidentas Barackas Obama, pridūrė J.Kirby.

„Pateiksime daugiau detalių vėliau, kai operatyviniu požiūriu tai bus tinkama“, – pažadėjo jis.

Pirmadienį ekstremistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) paragino musulmonus bet kokiomis priemonėmis žudyti Vakarų šalių, dalyvaujančių JAV vadovaujamoje antidžihadistinėje koalicijoje, piliečius, sakoma pirmadienį internete paskelbtame pranešime.

„Jeigu galite nužudyti netikėlį amerikietį arba europietį, ypač pagiežingą ir purviną prancūzą arba australą ar kanadietį ... įskaitant piliečius šalių, sudariusių koaliciją prieš „Islamo valstybę“, tuomet kliaukitės Visagaliu Dievu ir žudykite juos“, – grupuotės atstovas Abu Mohammedas al Adnani pareiškė pranešime, kuris buvo paskeltas daugeliu kalbų.

„Nužudykite netikėlį – ar jis būtų civilis, ar kariškis“, – pridūrė jis.

Planuoja koaliciją

JAV ir Prancūzijos aviacija vykdo smūgius prieš IS taikinius Irake ir siekia sukurti tarptautinę koaliciją prieš tą grupuotę, laikomą kylančia pasauline grėsme.

Sirijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad Damaskas buvo iš anksto informuotas Vašingtono apie aviacijos smūgius prieš džihadistų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), kurie prasidėjo antradienį paryčiais Sirijos teritorijoje.

„Amerikiečiai informavo Sirijos atstovą prie Jungtinių Tautų, kad bus vykdomi smūgiai prieš teroristinę IS organizaciją Rakoje“ Sirijos šiaurėje, pranešė valstybinė televizija, remdamasi URM informacija.

Pirmąkart per Siriją jau ilgiau negu trejus metus krečiantį pilietinį karą JAV ir jų sąjungininkai arabai smogė džihadistams šalies šiaurėje, atverdami naują frontą prieš ekstremistus.

Raka yra pagrindinė IS džihadistų tvirtovė Sirijoje. „Islamo valstybė“ kontroliuoja Rakos provinciją ir didžiąją dalį toliau į rytus esančios Deir ez Zoro provincijos, taip pat kai kurias teritorijas šiauriame Alepo regione.

Džihadistai, paskelbę „kalifatą“, kontroliuoja dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

Žiauriausia grupuotė

Ši grupuotė laikoma viena iš žiauriausių ir įtakingiausių tarp šiuolaikinių džihadistų judėjimų. Ji įvykdė egzekucijas šimtams irakiečių ir sirų, taip pat įkaitams užsieniečiams, o per negailestingą IS kovotojų puolimą daugiau negu milijonas žmonių buvo priversti palikti savo namus.

A.M.al Adnani pranešime, kuris buvo paskelbtas kaip garso įrašas arabų kalba ir išverstas raštu į anglų, prancūzų bei hebrajų kalbas, pateikiamos instrukcijos, kaip priešai gali būti žudomi be karinių priemonių.

„Trenkite jam į galvą akmeniu arba nudurkite peiliu, pervažiuokite savo automobiliu arba išmeskite iš didelio aukščio, pasmaukite arba nunuodykite“, – ragino IS atstovas.

A.M.al Adnani taip pat gyrė kovotojus Egipto Sinajaus pusiasalyje, ragindamas juos „perrėžti gerkles“ kovojantiems prezidento Abdel Fattaho al Sisi pusėje.

„Amerika, Amerikos sąjungininkai ir kryžininkai – žinokite, kad padėtis daug pavojingesnė negu jūs įsivaizdavote ir numatėte, – sakė jis. – Perspėjome jus, kad dabar gyvename naujoje epochoje – epochoje, kurioje „(Islamo) valstybė“, jos kariai ir jos sūnūs yra lyderiai, o ne vergai.“

Opozicija sveikina

 Sirijos opozicijos Nacionalinė koalicija antradienį pasveikino JAV vadovaujamus aviacijos ir sparnuotųjų raketų smūgius prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) taikinius, tačiau taip pat paragino daryti spaudimą prezidento Basharo al Assado  vyriausybei. 

„Šiąnakt tarptautinė bendruomenė prisidėjo prie mūsų kovos su ISIS Sirijoje“, – pareiškė Nacionalinės koalicijos prezidentas Hadi al Bahra, naudodamas alternatyvų džihadistų grupuotės akronimą. 

„Raginame visus mūsų partnerius toliau daryti spaudimą Al Assado režimui“, – sakoma jo pranešime.

Prisidėjo Jordanija

 Jordanija antradienį patvirtino, kad jos aviacija dalyvavo JAV vadovaujamuose antskrydžiuose prieš džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) taikinius Sirijoje. 

„Dalyvavome smūgiuose, kurie yra dalis mūsų pastangų įveikti terorizmą jo tvirtovėse“, – vienas vyriausybės atstovas sakė naujienų agentūrai AFP.

 Anksčiau antradienį Pentagono atstovas nurodė, kad JAV ir neįvardytų „šalių partnerių pajėgos“ surengė aviacijos bombardavimus ir sparnuotųjų raketų smūgius prieš džihadistų pozicijas. 

JAV žiniasklaida minėjo penkias šioje kampanijoje dalyvaujančias arabų valstybes: Bahreiną, Jordaniją, Katarą, Saudo Arabiją ir Jungtinius Arabų Emyratus. Ši nauja tarptautinė koalicija buvo suburta siekiant sutriuškinti IS kovotojus, kurie užėmė dideles teritorijas Irake bei Sirijoje. 

Jordanijos kariškiai paskelbė, kad jų karo lėktuvai sunaikino neįvardytą skaičių taikinių netoli šalies sienos su Sirija ir Iraku, susijusių su „teroristų grupuotėmis“, kurios yra „įvykdžiusios diversinių atakų“ Jordanijos teritorijoje. 

Pasak kariškių, po tos misijos visi lėktuvai saugiai sugrįžo į savo bazę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.