Rusija tirs „genocidą“ Rytų Ukrainoje, tyrimą pradėjo ir Ukraina

Rusijos Tyrimų komitetas (TK) paskelbė pradedantis tirtis Ukrainos valdžios Kijevo neva vykdomą rusakalbių šalies rytinių regionų gyventojų genocidą. Paliaubos Rytų Ukrainoje ir taip ne juokais braška, o šis tyrimas greičiausiai tik dar labiau padidins įtampą, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

Rusijoje jau oficialiai tiriama, ar ukrainiečiai nevykdo rusakalbių gyventojų genocido šalies rytuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rusijoje jau oficialiai tiriama, ar ukrainiečiai nevykdo rusakalbių gyventojų genocido šalies rytuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 30, 2014, 11:34 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 4:33 AM

Oficialiame TK pranešime skelbiama, kad Kijevo pajėgos sunkiaisiais ginklais specialiai taikosi į Ukrainos rusakalbius bei vadinamosiose Luhansko ir Donecko liaudies respublikose pražudė virš 2,5 tūkst. žmonių.

Tyrimas gali vėl išpūsti įtampą Ukrainos ir Rusijos santykiuose, nors rugsėjo pradžioje Kijevas ir prorusiški separatistai susitarė dėl paliaubų. Tiesa, jos ir taip kasdien braška tiek dėl smulkių susišaudymų, tiek dėl artilerijos ugnies.

„Tyrimų Komitetas atvėrė baudžiamąją bylą dėl rusakalbių gyventojų Ukrainos pietryčiuose genocido“, – paskelbė TK – teisėtvarkos institucija, pavaldi tik asmeniškai Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

„Ukrainos politinė ir karinė vadovybė, Nacionalinė gvardija bei „Pravyj Sektor“ (nacionalistinė organizacija – Red.) davė nurodymus, kuriais siekiama sunaikinti rusakalbius piliečius“, – priduriama pranešime.

TK taip pat teigia, kad Ukraina pažeidė 1948 metų Jungtinių Tautų (JT) konvenciją dėl genocido ir kitus tarptautinės teisės aktus. Esą nuo balandžio, kai įsiplieskė neramumai, sunaikinta per 500 pastatų.

Maskva jau seniai kaltina Kijevą dėl tariamo smurto prieš civilius Rytų Ukrainoje. Savo ruožtu Vakarai neabejoja, kad Rusija siunčia ginklus ir profesionalius karius, kurie padeda sukilėliams, kovojantiems su ukrainiečiais.

Neseniai JT naujoje ataskaitoje paskelbė, kad abiejose konflikto pusėse jau žuvo 2593 žmonės, ir apkaltino separatistus gausybe nusikaltimų – nužudymais, pagrobimais ir kankinimais.

Bylą iškėlė ir Ukraina

Ukrainos prokurorai antradienį pranešė pradėję baudžiamąją bylą prieš Rusijos teisėsaugos tarnybą ir apkaltino ją separatistų ir „teroristinių“ grupuočių rėmimu Ukrainos rytuose, skelbia „Reuters“. 

Tai - atsakomasis veiksmas po to, kai Maskva apkaltino Kijevą rusakalbių gyventojų genocidu šalies rytuose. 

Ukrainos prokuroro administracijos pareiškime teigiama, kad dėl Rusijos tiriamojo komiteto pareigūnų buvo pradėtas baudžiamosios veikos tyrimas. Nurodoma, kad Kijevas kaltina Rusijos pareigūnus vykdant „nelegalų įsikišimą“ į Ukrainos teisėsaugos organų ir kariuomenės veiklą. 

„Įsikišimas grindžiamas separatistinių grupuočių vadinamosiose Donecko ir Luhansko liaudies respublikose rėmimu jų nusikalstamose veikose, trukdant Ukrainos vyriausybės pareigūnų pareigų vykdymui“, - teigiama Kijevo pranešime. 

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.