Įkaitų drama baigėsi: žuvo 3 žmonės, tarp jų ir užpuolikas

21 val. 15 min. Policijos pareigūnai surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad sprendimas šturmuoti buvo priimtas, kai viduje nuaidėjo šūviai. Pareigūnai pasitarę nusprendė veikti, kad būtų užkirstas kelias žmonių žūtims.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-15 06:51, atnaujinta 2018-01-19 04:41

21 val. 15 min. Policijos pareigūnai surengtoje spaudos konferencijoje teigė, kad sprendimas šturmuoti buvo priimtas, kai viduje nuaidėjo šūviai. Pareigūnai pasitarę nusprendė veikti, kad būtų užkirstas kelias žmonių žūtims.

21 val. 05 min. Per operaciją nukentėjo ir vienas policijos pareigūnas. Jis išvežtas į ligoninę, tačiau jo gyvybei pavojus negresia.

20 val. 30 min. Policija informavo, kad iš viso per įkaitų dramą žuvo trys žmonės, tarp jų ir užpuolikas. Pareigūnai teigė, kad mirė 34 metų moteris ir 38-erių vyras. Dar keturi žmonės buvo sužeisti.

19 val. 10 min. Australijos televizija „Channel 7“ pranešė suskaičiavusi, kad kavinėje vyras buvo paėmęs 21 įkaitą. Iš pradžių paspruko 5 asmenys – dvi kavinės darbuotojos ir trys vyrai, o jau naktį – dar 7 žmonės. Tad kai policija šturmavo kavinę, joje be užpuoliko buvo 9 žmonės.

18 val. 30 min. Australijos žiniasklaida skelbia, kad įkaitais kavinės lankytojus paėmęs vyras - nukautas. Tai patvirtino Australijos policijos pareigūnai.

18 val. 00 min. Dešimtys apsiginklavusių policijos pareigūnų, prieš įsiverždami į kavinę, metė į ją granatų, o vėliau panaudojo ginklus. Gatvėje buvo girdėti sprogimai, o kavinės vitrinų stiklai pažiro ant grindinio.

TV reportažuose buvo matyti, kai pasigirdus salvei šūvių, keli įkaitai iškeltomis rankomis išbėgo iš kavinės.

Liudininkai matė, kaip vieną verkiančią moterį išvedė pareigūnai. Keliems žmonėms iš kavinės išnešti prireikė neštuvų.

Ar pagrobėjas gyvas - kol kas nežinoma. Policija žada vėliau atskleisti daugiau detalių apie operaciją.

17 val. 45 min. JAV kanalas CNN praneša, kad šturmo metu žuvo mažiausiai 2 žmonės, o dar 3 buvo sunkiai sužeisti. Aukų ir nukentėjusiųjų tapatybės kol kas neskelbiamos. Tiesa, policija patvirtino, kad įkaitų drama baigėsi, o pagrobėjas buvo pašautas.

17 val. 16 min. Dar didesnė grupė įkaitų pabėgo iš pastato, aidi šūviai ir sprogimai, manoma, kad prasidėjo policijos šturmas. Į pastatą skuba ugniagesiai ir medikai, baiminamasi, kad dalis įkaitų gali būti sužeisti. Televizija rodė vaizdus, kaip mažiausiai keliems žmonėms daromas širdies masažas, stengiantis išgelbėti jų gyvybę.  Pranešama, kad sužeisti mažiausiai 4 įkaitai ir 1 pareigūnas.

17 val. 07 min. Pranešama, kad iš pastato paspruko arba paleistas buvo dar mažiausiai vienas įkaitas.

15 val. 58 min. „The Daily Mail“ skelbia, kad paaiškėjo įkaitus laikančio pagrobėjo tapatybė. Tai esą yra 49 metų Manas Haronas Monis, save dar vadinantis šeichu. Iš Irano kilęs ir Australijos pilietybę turintis vyras, anksčiau vadintas Manteghiu Bourjerdi, yra skandalingai pagarsėjęs kaip prievartautojas.

Sidėnjuje gyvenantis vyras neseniai buvo paleistas už užstatą. Jis įtariamas 40-yje prievartavimo bylų, nors pats save vadina dvasiniu mokytoju, praktikuojančiu „juodąją magiją“. Jis taip pat yra siuntęs įžeidžiančio turinio laiškus žuvusių australų karių artimiesiems. Be to, jis įtariamas savo buvusios žmonos žmogžudyste.

14 val. 26 min. Paviešintas vaizdo įrašas, kuriame moteris teigia esanti viena įkaičių, kuriuos laiko pagrobėjas. Už jos nežinomas asmuo laiko tą pačią vėliavą, ant kurios užrašas arabų kalba reiškia: „Nėra kito dievo, išskyrus Dievą, ir Mahometas yra Dievo pasiuntinys.“ Tai yra šahados, arba religinio liudijimo, dalis, kurią galima rasti daug kur, pavyzdžiui, ant Saudo Arabijos vėliavos. Įrašo autentiškumo kol kas nepatvirtino policija, tačiau ramiu balsu kalbanti moteris vilki tą pačią palaidinę, kaip užfiksuota ankstesnėje nuotraukoje, kur dvi įkaites pagrobėjas privertė prieiti prie lango ir išskleisti minėtą vėliavą.

11 val. 50 min. Sidnėjaus musulmonų lyderiai vieningai pasmerkė įkaitų pagrobėją, kuris dangstosi islamo vardu. Socialiniame tinkle „Twitter" plinta žymė #illridewith – ne musulmonai siūlo pavėžėti musulmonus nemokamai, taip stengdamiesi išsklaidyti bet kokias sąsajas tarp pagrobėjo ir islamo religijos.

11 val. 40 min. Įkaitų situacija Sidnėjaus centre kilo praėjus vos keliems mėnesiams po didžiausių antiteroristinių reidų Australijoje. Šios operacijos metu sulaikyti keli asmenys, kurie įtariami planavę įvykdyti egzekucijas Sidnėjuje. Šalies žvalgyba buvo perspėjusi, kad Australijoje užaugusių teroristų grėsmė auga. Ypač didelis dėmesys atkreiptas į jaunuosius musulmonus, kurie gyvena Sidnėjaus priemiesčiuose. Mažiausiai 90 Australijos piliečių per pastaruosius metus keliavo kautis į Siriją ir Iraką. Bent 20 australų kaudamiesi islamistų gretose žuvo.

11 val. 27 min. Policijos komisaras Andrew Scipione spaudos konferencijos metu patvirtino, kad kol kas, pareigūnų turimomis žiniomis, nė vienas iš laikomų įkaitų nėra sužeistas. Tiesa, vienas iš pasprukusių įkaitų buvo nugabentas į ligoninę dėl sutrikusio širdies darbo. A.Scipione taip pat patvirtino, kad su pagrobėju užmegztas ryšys, tačiau apie jo motyvus, reikalavimus įkaitų skaičių komisaras teigė nekalbėsiąs, mat tai gali pakenkti patiems įkaitams.

11 val. 16 min. Pastate, kur pagrobėjas laiko keliolika įkaitų, užgeso šviesos. Spėjama, kad taip pareigūnai bando psichologiškai paveikti pagrobėją, o gal net ir ruošiasi šturmui. Šiuo metu Sidnėjuje jau vakaras.

10 val. 52 min. Teigiama, kad įkaitų pagrobėjas yra gerai žinomas policijai ir vietos žiniasklaidai. 

8 val. 57 min. (Lietuvos laiku) Į radijo stotį paskambinęs vyras prisistatė kaip įkaitus laikantis asmuo ir tvirtino, kad yra paslėpęs kelias bombas: dvi kavinės viduje, dvi – mieste.

Užpuolikas taip pat reikalavo pasikalbėti telefonu su Australijos premjeru Tony Abbottu. Jis taip pat norėjo, kad jam būtų pristatyta džihadistų grupuotės „Islamo valstybė“ vėliava.

8 val. 42 min. Pranešama, kad kavinėje užpuolikas įkaitais laiko 13 asmenų. Anot CNN, užpuolikas susisiekė su trimis Australijos žiniasklaidos priemonėmis. Vyras išreiškė daugybę reikalavimų ir teigė, kad įkaitų yra apie 50.

8 val. 01 min. Iš pastato ištrūko dvi įkaitės. Moteris iškart apžiūrėjo gydytojai, su jomis ėmė bendrauti psichologai ir pareigūnai.

7 val. 40 min. Australijos policija pirmadienį pranešė, kad derybininkai palaikė ryšį su Sidnėjaus kavinėje įkaitus laikančiu užpuoliku, bet atsisakė kalbėti apie galimus jo motyvus.

Anksčiau televizijos reportažai parodė, kad trys įkaitai išbėgo iš apsiaustos kavinės. Naujojo Pietų Velso policijos komisaro pavaduotoja Catherine Burn atsisakė nurodyti, kiek žmonių dar yra laikoma viduje, bet teigė, kad skaičius „nesiekia 30“.

C.Burn žurnalistams sakė, jog nėra požymių, kad kas nors iš likusių įkaitų nukentėjo. Ji tikino, kad deryboms gali šiek tiek užtrukti – galbūt dar kelias valandas. „Mūsų prioritetas yra žmonių saugumas“, – kalbėjo pareigūnė.

1 val. 05 min. Prie pastato suplūdo daugybė policijos ir specialiųjų tarnybų pareigūnų. Aplinkiniai pastatai buvo evakuoti. Gyvenimas miesto centre sustojo.

Dviem viduje esantiems įkaitams užpuolikas liepė lange laikyti islamistų vėliavą, nors, kaip pažymi ekspertai, tai nėra Irako ir Sirijos teritorijoje siautėjančios „Islamo valstybės“ grupuotės vėliava. Užrašas arabų kalba reiškia: „Nėra kito dievo, išskyrus Dievą, ir Mahometas yra Dievo pasiuntinys.“ Tai yra šahados, arba religinio liudijimo, dalis, kurią galima rasti daug kur, pavyzdžiui, ant Saudo Arabijos vėliavos.

Minėta šahada laikomas pirmuoju ir musulmonų tikėjimo stulpų, panaši į maldą „Tėve mūsų“ krikščionybėje. Šis užrašas dažnas visoje islamo kultūroje, įskaitant žalią Saudo Arabijos vėliavą. Džihadistai taip pat naudoja šahadą ant savo juodos vėliavos.

Anot pareigūnų, pirmasis pranešimas apie grėsmę gautas 9 val. 44 min., kai viena moteris pastebėjo vyrą, sportiniame krepšyje nešusį ginklą.

Sidnėjaus policijos atstovė teigia, kad jų tikslas – išspręsti krizę be aukų. Įvykio vietoje jau dirba derybininkai.

Analitikas ramina

„Nežinome, ar tai politiškai motyvuota, nors akivaizdu, kad esama ženklų, jog taip gali būti, – premjeras Tony Abbottas sakė žurnalistams nacionalinėje sostinėje Kanberoje. – Turime pripažinti, kad netgi visuomenėje, tokioje kaip mūsiškė, esama žmonių, kurie norėtų mums pakenkti.“

T.Abbottas sakė, kad vyriausybės Nacionalinis saugumo komitetas surengė posėdį, per kurį buvo informuotas apie padėtį.

„Visas politiškai motyvuoto smurto tikslas – įbauginti žmones, kad išmuštų juos iš vėžių, – sakė premjeras. – Australija yra taiki, atvira ir dosni visuomenė – to niekas niekada neturi pakeisti. Štai todėl šiandien raginu visus australus užsiimti savo reikalais kaip įprasta.“

JAV prezidentas Barackas Obama buvo informuotas apie šią krizę, nurodė vienas Baltųjų rūmų pareigūnas.

Televizijos „Channel Seven“, kurios naujienų biuras yra kitapus gatvės nuo tos kavinės, prodiuseris Patrickas Byrne'as sakė, kad televizijos darbuotojai stebi padėtį.

„Puolėme prie lango ir pamatėme sukrečiantį, kraują stingdantį vaizdą – žmonės stovėjo priglaudę rankas prie kavinės stiklinių vitrinų“, – P.Byrne'as sakė televizijai „Australian Broadcasting Corporation“.

Užrašas ant vėliavos, kurią laikė įkaitai, sukėlė baimę, kad krizė Sidnėjuje gali būti susijusi su Sirijos „Islamo valstybės“ kovotojais.

Australija, kuri kartu su JAV vadovaujama koalicija dalyvauja antiteroristinėje operacijoje, dar rugsėjį pranešė apie sužlugdytą teroristų ataką, kurią Australijoje surengti ketino islamistai.

Tačiau CNN saugumo analitikas Bobas Baeras teigia, kad šis įvykis – greičiausiai nėra iš anksto parengtas islamistų išpuolis.

„Paprastai islamistai per teroro išpuolį iškart ima lieti kraują, žudyti. Taip pat vos tik surengusios išpuolį islamistų grupuotės internete išplatina pranešimą. Šiuo atveju nieko panašaus nebuvo. Praėjo jau kelios valandos, tačiau niekas nenukentėjo. Kuo ilgiau ši drama tęsis, tuo didesnė tikimybė, kad aukų pavyks išvengti“, – kalbėjo ekspertas.

Naujojo Pietų Velso policijos komisaras A.Scipione teigia, kad praėjus keturioms valandoms nuo dramos pradžios pareigūnai dar nebuvo užmezgę kontakto su užpuoliku. Todėl jis negalėjo pasakyti, nei kokie yra užpuoliko motyvai, nei koks žmonių skaičius laikomas įkaitais. „Negalime patvirtinti, kad šis įvykis susijęs su terorizmu“, – teigė komisaras.

Įkaitų drama – miesto centre

Kavinė ir saldumynų parduotuvė, kurioje vyko įkaitų drama, yra Martino aikštėje, pačioje miesto finansų ir parduotuvių rajono širdyje, kur nuolat būna minios žmonių. Dauguma asmenų įkaitais tapo tuo metu, kai užsuko išgerti puodelio rytinės kavos.

Į rajoną suvažiavo šimtai policininkų, gatvės buvo uždarytos, žmonės iš biurų – evakuoti. Visuomenei buvo pasakyta laikytis atokiai nuo Martino aikštės, kurioje taip pat įsikūrusi valstijos premjero įstaiga, Australijos rezervų bankas ir dviejų didžiųjų šalies bankų būstinės. Valstijos parlamento pastatas yra už kelių kvartalų.

Pavėžėjimo paslaugas teikianti kompanija „Uber“ pranešė, jog nemokamai išvežios žmonės iš miesto dalies, kurioje vyksta įkaitų drama.

„Mes visi susirūpinę dėl to, kas vyksta Sidnėjuje. „Uber Sidney“ teiks nemokamas vežimo paslaugas, kad miesto gyventojai saugiai grįžtų namo. Mūsų mintys yra su tais, kuriuos šis įvykis palietė ir su policijos pajėgomis, – buvo rašoma įmonės „Twitter“ paskyroje. – Mes pradedame grąžinti pinigus už pavėžėjimą. Jei šiomis valandomis išvažiuojant iš šios vietos jums buvo taikomas mokestis, rašykite mums elektroninį laišką.“

Šokolado ir konditerijos kompanija „Lindt“, kuriai priklausančioje kavinėje vyko įkaitų drama, socialiniame tinkle „Facebook" rašė: „Mes esame stipriai susirūpinę dėl šio incidento.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.