Paryžiuje – žudynės redakcijoje, nušauta 12 žmonių

Paryžių trečiadienį sukrėtė išpuolis. Kraupios žudynės surengtos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje. Policija pranešė, kad per išpuolį nužudyta 12 žmonių, tarp jų – du policininkai, o sunkiai sužeisti dar mažiausiai keturi žmonės. Lengvesnius sužalojimus patyrė dar septyni žmonės. Tarp nužudytųjų ir „Charlie Hebdo“ įkūrėjas ir vadovas Stephane'as Charbonnier bei kiti žurnalo karikatūristai. Paryžiuje trečiadienį iškart paskelbtas maksimalus pavojaus lygis. 

Socialiniuose tinkluose skelbiamos dviejų užpuolikų nuotraukos.<br>„Twitter“ nuotr.
Socialiniuose tinkluose skelbiamos dviejų užpuolikų nuotraukos.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 7, 2015, 1:23 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 7:13 PM

Užpuolikai savo taikiniu pasirinko Prancūzijos satyrinį leidinį. Anot pareigūnų, užpuolikai paspruko dviem automobiliais. Jie iki šiol nesučiupti. Policija skelbia aptikusi paliktą automobilį, kuriuo teroristai spruko iš įvykio vietos. Pačių užpuolikų paieškos tęsiamos. 

Prancūzijos televizijos kanalui „iTELE“ liudininkas teigė matęs incidentą iš pastato netoli savaitraščio redakcijos pačioje Paryžiaus širdyje.

„Maždaug prieš pusvalandį juodais gobtuvais apsigobę ir kalašnikovais apsiginklavę vyrai įsiveržė į pastatą. Po kelių minučių išgirdome daug šūvių“, – teigė Benoit Bringer ir pridūrė, kad matė ir tai, kaip minėti vyrai išbėgo iš pastato.

„Manau, esama aukų“, – naujienų agentūrai patvirtino ir „Charlie Hebdo“ dailininkas Renaud Luzier. Kai kurie redakcijos darbuotojai nuo užpuolikų slėpėsi ant pastato stogo. Kiti liudininkai pasakoja girdėję iki 50 šūvių.

Ataka buvo surengta kaip tik tuo metu, kai žurnalo darbuotojai buvo susirinkę į kassavaitinį redakcijos pasitarimą. Nušautas žurnalo vyriausiasis redaktorius S.Charbonnier, taip pat Jeanas Cabut, Bernard'as Verlhac ir Georges'as Wolinski.

Išpuolį iš arti regėjo Gilles'is Boulanger, dirbantis tame pačiame pastate, kur įsikūrusi „Charlie Hebdo“ redakcija. „Kaimynas man paskambino ir pasakė, kad pastate yra ginkluoti vyrai ir kad užsirakintume visas duris. Po kelių minučių pasigirdo serija šūvių. Pažvelgėme pro langus ir pamatėme, kaip tie vyrai šaudo į policiją. Tikra karo zona“, – pasakojo G.Boulanger.

Ataką surengė islamistai radikalai

Internete skelbiamuose vaizdo įrašuose girdėti arabiški šūksniai „Dievas yra didis“ („Allahu Akbar“) – regis, išpuolį įvykdė būtent radikalūs musulmonai. Liudininkų teigimu, jau pradėję šaudyti užpuolikai, kurie turėjo ir raketsvaidį, ėmė šaukti: „Už pranašą atkeršyta!“

„Charile Hebdo“ redakcija buvo užpulta ir anksčiau. 2011 metais į pastatą buvo mesta „Molotovo kokteilių“ – po to, kai leidinys paskelbė, kad kito numerio redaktorius bus pranašas Mahometas.

Naujausias savaitraščio piešinys socialiniame tinkle „Twitter“ buvo „Islamo valstybės“ teroristinės grupuotės lyderio Abu Bakro al-Baghdadi karikatūra.

„Visi bijojome, kad gali ateiti tokia diena, ir ji atėjo. Žuvo mūsų draugai. Bet taip pat manau, kad jų auka pažadino visą tautą, nes šiandien pasitraukė visa karta menininkų ir žurnalistų“, – teigė Fiamnetta Venner, anksčiau dirbusi „Charlie Hebdo“.

Naujienų agentūros platina nuotraukas, kuriose matyti ir kulkų suvarpyti policijos automobiliai. Skelbiama, kad tarp aukų bei sužeistųjų yra ir policininkų. „Le Figaro“ teigimu, nušauti keturi karikatūrininkai, vienas policininkas. Internete pasirodžiusiame vaizdo įraše matyti, kaip du užpuolikai paleidžia šūvių seriją ir sužeidžia pareigūną, o tada pribėgę paleidžia kontrolinį šūvį jam į galvą.

Pati policija praneša apie penkis sunkiai sužeistus ir penkis lengviau sužeistus žmones. Skelbiama, kad trys užpuolikai įšoko į jų sėbro vairuojamą automobilį ir nulėkė į Paryžiaus šiaurės rytus. Čia jie užgrobė kitą automobilį, jo vairuotoją išstūmę į gatvę.

Prancūzai raginami laikytis vienybės

Į redakciją, kurioje išpuolio metu vyko savaitinis susirinkimas, trečiadienį išskubėjo ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as. Jis netrukus patvirtino, kad nušauta 11 žmonių – „žurnalistų ir policijos pareigūnų“. 40 „Charlie Hebdo“ darbuotojų šiuo metu saugomi.

„Per pastarąsias savaites mes sustabdėme kelias teroristų atakas. Šis teroristinis išpuolis buvo išskirtinio barbariškumo“, – pareiškė F.Hollande'as.

„Prancūzija šiandien buvo šokiruota šios teroristinės operacijos. Ją teroristai įvykdė prieš leidinį, kuriam jau anksčiau buvo grasinta. Būtent dėl to turime saugoti laisvą spaudą“, – pridūrė Prancūzijos prezidentas.

Savo ruožtu šalies žiniasklaida skelbia pavojų dėl žodžio laisvės. Bene pirmasis prabilo dienraščio „Le Monde“ vadovas Gilles'as Van Kote.

„Šios žudynės tik sustiprino mūsų tikėjimą, kad būtina kovoti prieš neišmanymą, netolerantiškumą ir fanatiškumą. Šiandien svarbiau nei bet kada anksčiau prisiminti, kad dėl žodžio laisvės derėtis negalima“, – pareiškė G.Van Kote.

Garsus danas karikatūrininkas, kurio piešinį, vaizduojantį pranašą Mahometą, buvo perspausdinęs „Charlie Hebdo“, trečiadienį paskelbė tikėjęsis, kad „dauguma nuosaikiųjų musulmonų“ pasmerks išpuolį Paryžiuje. Kol kas organizuotų musulmonų bendruomenių pranešimų nėra.

Paryžiuje trečiadienį iškart paskelbtas maksimalus pavojaus lygis. Tai daugiausia aukų pareikalavęs teroro išpuolis Prancūzijoje per beveik du dešimtmečius.

Pasaulio lyderiai reiškia užuojautą

Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas „pasibjaurėjimą keliančiu“ pavadino trečiadienio išpuolį Prancūzijos satyrinio savaitraščio „Charlie Hebdo“ redakcijoje Paryžiuje, per kurį, pasak šaltinių, žuvo žmonių. 

„Žudynės Paryžiuje kelia pasibjaurėjimą. Mes palaikome Prancūzijos žmones kovojant su terorizmu ir ginant spaudos laisvę“, – pareiškė D.Cameronas žinutėje tinkle „Twitter“.

Ataką Paryžiuje pasmerkė ir Baltieji rūmai.  „Visi, esantys čia, Baltuosiuose rūmuose, mintimis esame su nužudytųjų ir sužeistųjų artimaisiais“, – kalbėjo Baltųjų rūmų spaudos atstovas Joshas Earnestas.

Savo užuojautas pareiškė ir ES vadovai, Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Italijos prezidentas Matteo Renzi, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Europos Komisijos vadovas Jeanas Claude'as Junckeris  pasmerkė žudynes Prancūzijos satyrinio savaitraščio redakcijoje ir pavadino jas barbarišku aktu. 

„Esu labai sukrėstas šio žiauraus ir nežmoniško išpuolio „Charlie Hebdo“ redakcijoje. Tai nepakenčiamas aktas, barbariškas aktas, kuris meta iššūkį mums visiems kaip žmonėms ir europiečiams“, – sakoma J.C.Junckerio pareiškime, kurį paskelbė Europos Sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.