Estas kūdikio veidu išvyko kautis prieš islamo radikalus

23 metų Estijos pilietis, vardu Robertas, dar praėjusių metų pabaigoje išvyko į Siriją, kur tarnauja kurdų Liaudies apsaugos grupėje (YPG). Skelbiama, kad estas kaunasi Rojavos regione, kuriame priklauso ir Kobanės miestas, rašo news.err.ee.

Estijos pilietis kaunasi Sirijos kurdų gretose.<br>Facebook.com nuotr.
Estijos pilietis kaunasi Sirijos kurdų gretose.<br>Facebook.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-19 18:00, atnaujinta 2018-01-15 14:46

Robertas priklauso „Rojavos liūtų“ grupei, kurioje yra nemažai užsieniečių. Liaudies apsaugos grupėje su vietiniais kurdais „Islamo valstybės“ grėsmę malšina ir 8 amerikiečiai, austras, britas, vokietis, švedas, kanadietis ir kanadietė, bei olandas ir olandė.

Ši grupė veikia kaip savotiškas naujų kovotojų pritraukimo tinklas. Socialinių tinklų pagalba galima susisiekti su grupės atstovais ir pakankamai lengvai tapti „Rojavos liūtų“ dalimi. Panašu, kad būtent tokiu keliu į šią grupuotę, besikaunančią su „Islamo valstybe“ pateko ir Estijos pilietis.

Jaunatviškai atrodančio vaikino giminės šaknys – Kazachstane, tačiau jo tėvas kilęs iš Estijos ir namuose buvo šnekama estų kalba. Robertas paliko namus ir išvyko į Siriją, kol jo šeima atostogavo. Tik keletas artimų draugų žinojo apie vaikino planus ir jie šiuo metu bendrauja su juo socialinio tinklo „Facebook“ pagalba.

Pasak draugų, Robertas visada domėjosi ginklais ir niekada nejautė didelio prisirišimo prie Estijos. Be to, vaikinas dažnai dėl pasaulio problemų kaltino Jungtines Amerikos Valstijas bei nepasitikėjo Estijos spaudos pateikiamomis naujienomis.

Estas kol kas neturėjo jokio karinio parengimo ir nesirengė vykdyti savo pilietinių pareigų Estijai, bei į kvietimus grįžti kol kas nereaguoja, teigdamas, jog nori kautis būtent kurdų pajėgose. Estijos Vidaus saugumo tarnybos atstovas teigė, kad Estija vis dar nežino, kokios sankcijos lauktų grįžusio vaikino.

„Jis gali būti apkaltintas nelegaliu ginklų ir sprogmenų laikymu, o galbūt netgi būtų pritaikyti kaltinimai teroristine veikla“, - sakė Vidaus saugumo tarnybos atstovas spaudai Harry Puuseppas. Estijos pareigūnai jau skelbė apie tai, kad keli Estijos piliečiai (vėliau pasirodė, kad tik vienas) yra išvykę kautis ir „Islamo valstybės“ gretose, su kuriomis kaunasi kurdų kovotojai.

Parengė Paulius Gritėnas 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.