Jordanija atkeršijo – įvykdė egzekucijas dviems islamistams

Jordanija įvykdė egzekucijas dviems nuteistiesiems, įskaitant ir moterį džihadistę Sajidą al-Rishawi po to, kai „Islamo valstybės“ (IS) kovotojai negailestingai nužudė Jordanijos lakūną, skelbia BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2015, 8:13 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:27 AM

Pareigūnai pranešė, kad 2005 m. už įvykdytus sprogdinimus nuteista kalėti S. al Rishawi ir „al-Qaeda“ kovotojas Ziyadas Karboli, abu Irako piliečiai, buvo pakarti auštant.

Egzekucijos įvykdytos po to, kai IS paviešino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip Jordanijos lakūnas Moazas al Kasasbehas sudeginamas gyvas. Kovotojai pagrobė vyrą gruodį, jo lėktuvui sudužus per vykdomą antiislamistinę misiją Sirijoje.

Jordanijos valdžia bandė išgelbėti savo piliečio gyvybę, įkeisdama jį į teroristę S. al Rishawi. Jai buvo skirta mirties bausmė už jos vaidmenį įvykdytose atakose Amane, per kurias 2005 m. žuvo 60 žmonių. Tuo tarpu Z. Karboli 2008 m. buvo nuteistas už jordaniečio nužudymą.

Vyriausybės atstovas Mohammadas al-Momani trečiadienio rytą pranešė, kad du kaliniai pakarti 4 val. ryto. Jordanija anksčiau pažadėjo griežtą atkirtį po to, kai IS paviešino vaizdo įrašą, kuriame jordanietis sudeginamas gyvas narve.

„Jo kraujas pralietas ne veltui. Mūsų bausmė ir kerštas bus toks pat didelis kaip ir jordaniečių praradimas“, – nurodė atstovas.

Jordanijos valstybinė televizija pranešė, kad M. al Kasasbehas nužudytas prieš mėnesį. Šalies karalius Abdullah pavadino leitenantą M. al Kasasbehą didvyriu, tvirtindamas, kad Jordanija privalo būti vieninga šiuo sunkiu momentu.

Karalius nusprendė sutrumpinti savo vizitą JAV po naujienų apie lakūno mirtį, tačiau antradienio vakarą jis susitiko su prezidentu Barackas Obama. Savo ruožtu JAV vadovas tvirtino, esą, jei vaizdo įrašas autentiškas, tuomet tai dar vienas IS barbariškumo ir žiaurumo įrodymas.

„Manau, kad tai padvigubins visuotinės koalicijos budrumą ir ryžtą galiausiai juos nugalėti“, – sakė B. Obama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.