NATO siunčia signalą V.Putinui

Rusija į Ukrainą pasiuntė tiek ginklų ir karinės technikos, kad yra pajėgi bet kurią akimirką pereiti į ataką. NATO vadovas Jensas Stoltenbergas įsitikinęs, kad Rusijos kariai ir separatistai Ukrainoje yra pajėgūs pereiti į žaibišką puolimą. Įtampa neatlėgsta. Net į Maskvą atvykusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad Rytų Ukrainoje vis dar nėra tikro ugnies nutraukimo.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 11, 2015, 8:54 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 5:47 AM

„Rytinėje Ukrainoje Rusija ir separatistai dabar turi tokius karinius pajėgumus, kurie jiems leidžia pradėti naujas atakas, nedaug iš anksto apie jas perspėję“, pažeisdami vasario mėnesio paliaubų susitarimą, pirmadienį antrino NATO vadovas J.Stoltenbergas.

Todėl NATO V.Putinui nuolat kartoja žinią: negalvok kišti nosį į NATO valstybes prie Baltijos jūros ar Rytų Europoje. Taip rašo Jeremy Benderis JAV verslo ir technologijų portale „Business Insider“.

NATO vienas po kitų rengia dideles, aukšto lygio karines pratybas Baltijos šalyse ir Skandinavijoje prie Rusijos sienos: dalyvauja karinės oro, sausumos ir jūrų pajėgos. Reaguojant į padidėjusias provokacijas ir grėsmingą Vladimiro Putino toną, pratybos vyksta trijose NATO šalyse, turinčiose sieną su Rusija.

Svarbiausia NATO narė JAV pirmadienį pradėjo pratybas su Gruzija.

Manevrams, kuriuose dalyvauja apie 600 JAV ir Gruzijos karių, amerikiečiai pirmą kartą atsiuntė visą mechanizuotą kuopą su 14 šarvuočių „Bradley“, atgabentų per Juodąją jūrą iš Bulgarijos, rašo naujienų agentūra BNS.

„Tai didelis žingsnis mūsų mokymuose ir didelis žingsnis operaciniame suderinamume“, – pasakė žurnalistams brigados generolas Markas Loebenas, JAV karinės vadovybės Europoje pratybų vadovas.

JAV remia Gruzijos siekį tapti Vakarų aljanso – NATO – nare. Tai labai nepatinka Rusijai, kariavusiai su Gruzija vadinamąjį penkių dienų karą 2008 metais ir remiančiai du nuo Gruzijos atplėštus regionus: Abchaziją ir Pietų Osetiją.

Pratybos vyksta Vazianio karinėje bazėje netoli Tbilisio; iki Rusijos ginkluotųjų pajėgų pasitraukimo iš Gruzijos čia buvo Rusijos karinių oro pajėgų bazė, kuri buvo likviduota pagal ginkluotės mažinimo Europoje susitarimą praėjusio amžiaus paskutinį dešimtmetį.

Kaip sakė gynybos ministrė Tinatin Chidašeli, Gruzija „nesirengia kariauti su niekuo“.

„Tai nėra prieš ką nors. Mes rengiamės taikai, – sakė ji žurnalistams. – Štai kodėl mums reikia Gruzijos armijos, kuri būtų stipri, pajėgi ir išdidi, kad gintų ir saugotų šios šalies laisvę ir nepriklausomybę“.

„Pratybose Estijoje, Lietuvoje ir Norvegijoje dalyvauja per 21 tūkstantį kariškių ir pati moderniausia karinė technika, – rašo „Los Angeles Times“ korespondentė Caroll J.Williams. Anot žurnalistės, atsižvelgiant į tai, kad JAV kariniai instruktoriai moko Ukrainos ginkluotąsias pajėgas ir formuojamas trijų tūkstančių karių greito reagavimo pajėgų kontingentas Rytų Europai ginti, NATO akivaizdžiai nori pasiųsti Maskvai žinią, kad aljansas yra pasirengęs ginti savo naujas nares Rusijos pašonėje.

Karinės pratybos „Dynamic Mongoose“ (Vikrioji mangusta), kuriose dalyvauja 10 valstybių – NATO narių, o taip pat Švedija, rengiamos prie Norvegijos krantų Šiaurės jūroje (gegužės 4-13 dienomis – Red.). Per šias pratybas tobulinami kovos su povandeniniais laivais įgūdžiai, kadangi neseniai, kaip jau buvo skelbta, prie Švedijos ir Suomijos krantų galimai užfiksuoti rusų povandeniniai laivai.

Estijoje dabar vyksta didžiausios per visą šalies istoriją sausumos kariuomenės pratybos „Hedgehog (est.“Siil“ – Ežys) (gegužės 4-15 dienomis – Red.). Jose dalyvauja 13 tūkstančių karinių sausumos ir oro pajėgų kareivių iš visų NATO sąjungininkų karinių dalinių.

Lietuvoje savaitgalį baigėsi karinės pratybos „Lightning Strike“ („Žaibo kirtis“). Čia atvyko 3 tūkstančiai kariškių ir policininkų. Per pratybas patikrinta, kaip efektyviai sąveikauja kariuomenės daliniai su vidaus reikalų ministerijos tarnybomis ir civilinės valdžios institucijomis esant pavojui.

Pratybas stebėjęs Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad Lietuva turi būti pasirengusi atremti bandymus įvelti mūsų šalį į hibridinį karą.

Šių karinių pratybų mastai liudija, kokį didelį rūpestį NATO valstybėms prie sienos su Rusija kelia vis agresyvesnė Kremliaus retorika.

„Akivaizdu, kad mes atsidūrėme tokioje padėtyje, kada Lenkijai yra iškilusi labai didelė karo grėsmė. Mes gyvename rusiško imperializmo šešėlyje, – sako Lenkijos parlamento deputatas Pawelas Kowalis. – Tai kolonijinės valstybės priešmirtinės konvulsijos. Turi prabėgti nemažai laiko, kol imperija patirs krachą“.

Dabar NATO ir Rusijos kariniai lėktuvai praktiškai kasdien susitinka virš Baltijos jūros. Maža to, Maskva aktyviai didina karinį potencialą Arktyje, Kryme ir Karaliaučiaus krašte.

Atsakydamos į tai Šiaurės Europos šalys ne tik rengia NATO karinius mokymus, bet ir pranešė apie savo planus stiprinti savo gynybos sistemų savitarpio sąveiką tam atvejui, jei prasidėtų karas.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: UŽT komentarai apie pokyčius ūkio sektoriuje, darbo rinkoje