„Islamo valstybė“ pradėjo leisti žurnalą rusakalbiams

Tą pačią savaitę, kai Jungtinės Karalystės premjeras Davidas Cameronas ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sutarė bendradarbiauti kovojant su „Islamo valstybės“ iškilimu, ši džihadistų grupė ėmė leisti propagandinį žurnalą rusų kalba, rašo „The Newsweek“.

„Islamo valstybės“ žurnalo rusakalbiams fragmentas.<br>Twitter nuotr.
„Islamo valstybės“ žurnalo rusakalbiams fragmentas.<br>Twitter nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 28, 2015, 1:16 PM, atnaujinta Nov 26, 2017, 3:44 AM

Žurnalą pavadinimu „Istok“ sudarė „Islamo valstybės“ žiniasklaidos centras „Al-Hayat“. Šis džihadistų centras taip pat leidžia propagandinį laikraštį „Dabiq“ anglų kalba. Pirmą kartą jis pasirodė 2014-ųjų liepą. Jau pasirodė devyni jo numeriai.

Dabar džihadistai mėgina užverbuoti Kaukazo regione gyvenančius kovotojus, kurie ilgą laiką buvo susiję su teroristinėmis organizacijomis. „Islamo valstybės“ žurnale, skirtame rusakalbiams, gausu istorijų apie rusus džihadistus, kurie išvyko į Siriją ir Iraką kautis už „Islamo valstybę“.

Taip kaip ir angliškame žurnale, „Istok“ spausdinamos korano eilutės ir vaizdai, kuriais mėginama įrodyti islamo kalifato įsteigimo būtinybę.

Tokie žurnalai – ne vienintelės „Islamo valstybės“ propagandos įrankis, kuriuo jie skatina imtis globalaus džihado. Šią savaitę BBC pranešė apie 50 tūkst. socialinio tinklo „Twitter“ paskyrų, kurios veikia „Islamo valstybės“ vardu, platina grupės vaizdo įrašus, vaizdus, žinutes ir verbuoja stoti į jų gretas. Išsiaiškinta, kad tokios paskyros yra sukurtos žmonių iš daugiau nei 100 skirtingų valstybių.

Jungtinės Tautos skaičiuoja, kad prie „Islamo valstybės“, palikę savo gimtąsias šalis, prisijungė 20 tūkst. kovotojų. Beveik 3,4 tūkst. jų yra iš Vakarų valstybių: Prancūzijos, Belgijos, Jungtinės Karalystės ir Vokietijos. Manoma, kad 1,7 tūkst. kovotojų Sirijoje ir Irake yra iš Rusijos arba Čečėnijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.