Kodėl nusilpusi „Al Qaeda“ jau nebegrasina pasauliui?

Vis drąsiau kalbama, kad Artimuosiuose Rytuose vis daugiau teritorijos kontroliuojanti teroristinė grupuotė „Islamo valstybė“ ne tik pralenkė, bet ir baigia sunaikinti kitą grupuotę, kuri iki šiol laikyta pavojingiausiu Vakarų priešu.

„Al Qaeda“ vienu metu turėjo parduoti savo nešiojamus kompiuterius ir automobilius, nes neturėjo už ką nusipirkti maisto ir sumokėti nuomą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Al Qaeda“ vienu metu turėjo parduoti savo nešiojamus kompiuterius ir automobilius, nes neturėjo už ką nusipirkti maisto ir sumokėti nuomą.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 11:21 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 5:21 PM

Pagrindiniai „Al Qaeda“ dvasiniai lyderiai atskleidė, kad organizacija vos funkcionuoja po to, kai greitai augančiai „Islamo valstybei“ pralaimėjo kovoje dėl finansavimo ir žmonių.

Abu Qatada ir Abu Muhammadas al-Maqdisi papasakojo leidiniui „The Guardian“ apie tai, kad „Al Qaeda“ neturi jokios organizacinės struktūros, o jos pagrindinis lyderis Aymanas al-Zawahiri su pagrindiniais vadais yra susijęs tik ištikimybės priesaikomis.

„Nėra jokios struktūros. Organizacija laikosi tik dėl ryšių“, – teigė A.M.al-Maqdisi.

A.Qatada taip pat pastebi, kad „Islamo valstybė“ kur kas puikiau naudojasi ir propaganda.

Pastaruoju metu organizacija prarado nemažai svarbių vadų.

Penktadienį buvo nukautas svarbus grupuotės vadas Nasseras al-Wuhayshi. Šio lyderio nukovimas – didžiausia pergalė prieš teroristinę grupuotę nuo tada, kai buvo nukautas Osama bin Ladenas.

Su „al Qaeda“ susijęs teroristų džihadistas Mokhtaras Belmokhtaras, kaltinamas organizavęs 38 įkaitų gyvybes nusinešusią ataką vienoje Alžyro dujų įmonėje, buvo nukautas per JAV aviacijos smūgius sekmadienį.

„The Guardian“ pastebi, kad „Al Qaedos“ krytis prasidėjo tada, kai nukautą O.bin Ladeną pakeitė A.al-Zawahiri, kuriam teko slėptis atokiuose kalnų regionuose Afganistano ir Pakistano pasienyje.

Tuo metu šimtai tūkstančių kovotojų perbėgo į naujus mūšio laukus Sirijoje ir Irake.

Pasak ataskaitos, 2013 metais Abu Bakras al-Baghdadi buvo pasirinktas vadovauti tam, kas vėliau tapo „Islamo valstybės“ teroristine grupuote.

Jis armijas pirmiausia būrė iš Irako kalėjimu pabėgusiais kaliniais ir užsienio kovotojais, kurie atvyko į Siriją kovoti su vyriausybės pajėgomis.

Kitą vasarą apie kalifato įkūrimą paskelbusi „Islamo valstybė“ užkariavo dideles Sirijos ir Irako teritorijas, o dabar gali pasigirti šalininku tinklu, besitęsiančiu nuo Afganistano iki Vakarų Afrikos.

Teroristai visur neketina taikstytis su kitais savo konkurentais.

Mažiausiai 10 talibų „Islamo valstybės“ teroristai jau nukirto galvas. O Rytų Libijoje su „Al Qaeda“ siejami kovotojai džihadą paskelbė vietiniams islamistams“, po to, kai šie nužudė vieną iš jų lyderių.

„Al Qaedos“ pozicijos regione vis labiau silpnėja, o finansinė situacija yra toli gražu nepavydėtina.

Kaip pasakojo vienas buvęs „Al Qaedos“ narys, vėliau bendradarbiavęs su britų žvalgyba, vienu metu grupuotė buvo tokioje prastoje padėtyje, kad turėjo parduoti savo nešiojamus kompiuterius ir automobilius, nes neturėjo už ką nusipirkti maisto ir sumokėti nuomą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.