Prieš metus įsikūrusios „Islamo valstybės“ grėsmė didėja

V.Putino žodis

Patikimų duomenų apie IS žiaurumus Irake nėra, bet manoma, kad grupuotė įvykdė egzekucijas tūkstančiams žmonių toje šalyje.<br>AP nuotr. iš archyvo
Patikimų duomenų apie IS žiaurumus Irake nėra, bet manoma, kad grupuotė įvykdė egzekucijas tūkstančiams žmonių toje šalyje.<br>AP nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-06-29 13:14, atnaujinta 2017-10-28 21:11

Ši ekstremistų grupuotė, vadovaujama Abu Bakro al Baghdadi, praeitų metų birželio 29 dieną paskelbė atgaivinanti islamišką valdymo formą – kalifatą – žadėdama, kad jis „išliks ir plėsis“.

Praėjus metams, „Islamo valstybė“ kontroliuoja dar didesnę teritoriją Sirijoje ir Irake, nors buvo mėginama ją pažaboti, padedant JAV vadovaujamos koalicijos aviacijos bombardavimų kampanijai.

Be to, IS pritraukė virtinę sąjungininkų Egipte, Libijoje, Jemene, Pakistane ir kitur, taip pat stengėsi paskleisti siaubą savo priešininkams tarptautiniu mastu.

Praeitą savaitę ši grupuotė prisiėmė atsakomybę dėl 38 žmonių, daugiausiai užsieniečių turistų, gyvybių pareikalavusio išpuolio viename populiariame pajūrio kurorte.

„Islamo valstybė“ taip pat pareiškė organizavusi mirtininko sprogdintojo ataką vienoje šiitų mečetėje Kuveito sostinėje, per kurią žuvo 26 žmonės.

Panašu, kad IS veikla suteikė įkvėpimo ir ekstremistui, kuris nukreipė savo mikroautobusą į vieną dujų įmonę Prancūzijoje ir nupjovė galvą savo viršininkui.

„Neaišku, ar šie veiksmai yra centralizuotai planuojami arba koordinuojami IS“, – sakė Carnegie centro Artimųjų Rytų padalinio vyresnysis darbuotojas Yezidas Sayeghas.

„Kita vertus, galbūt matome prasidedančią ilgą kampaniją, vykdomą IS narių arba jai prijaučiančių, kurie buvo apmokyti ir parsiųsti atgal į savo šalis, kad sava iniciatyva planuotų ir vykdytų atakas, kliaudamiesi savo pačių gebėjimais, ištekliais ir galimybėmis“, – pridūrė jis.

V.Putino žodis

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį pažadėjo savo paramą Sirijos prezidentui Basharui Assadui ir paragino visas Artimųjų Rytų valstybes dėtis prie kovos su „Islamo valstybės“ džihadistais.

Sirijoje 2011-ųjų kovo mėnesį prasidėjęs karas nusinešė daugiau kaip 220 tūkst. gyvybių. Tradiciškai glaudžius ryšius su Sirija palaikanti Rusija vienintele išeitimi laiko taikų sprendimą ir neseniai griežtai atkirto teiginiui, kad B.Assado atsistatydinimas padėtų nutraukti karą.

Sirijos užsienio reikalų ministras Walidas al-Moallemas pirmadienį kalbėjosi su savo kolega Rusijos ministru Sergejumi Lavrovu, o paskui dar užsuko į Kremlių šnektelėti su V.Putinu.

Rusijos naujienų agentūros citavo V.Putiną, esą jis sakęs Sirijos diplomatui, kad Rusijos „politika remti Siriją, Sirijos vadovybę ir Sirijos žmones lieka nepakitusi“.

V.Putinas paragino kitas Artimųjų Rytų valstybes padėti Sirijai kovoti su ginkluotomis „Islamo valstybės“ grupėmis, kurios dabar kontroliuoja dalį Sirijos sostinės ir didelius priemiesčių plotus.

V.Putinas pažymėjo, kad Maskvos ryšiai su šio regiono šalimis, tarp jų – ir su Turkija bei Saudo Arabija, „rodo, kad visi nori prisidėti prie kovos su šiuo blogiu“, turėdamas omenyje „Islamo valstybės“ kovotojus.

Jis kvietė visas regiono valstybes, kad ir kokie būtų jų santykiai su Sirija, „sutelkti visų pastangas“ kovai su Islamo džihadistais.

Kontroliuoja pusę Sirijos

„Islamo valstybė“ jau kelia baimę ir siaubą dėl savo veiksmų jos kontroliuojamoje Sirijos bei Irako dalyje, kur masiniai žudymai ir žiaurios egzekucijos tapo šios grupuotės „vizitine kortele“.

Šis judėjimas valdo apie 50 proc. Sirijos teritorijos (nors didelė jos dalis yra negyvenama), taip pat apie trečdalį Irako.

Vien Sirijoje IS nužudė daugiau negu 3 tūkst. žmonių per metus nuo „kalifato“ paskelbimo, sekmadienį pranešė padėtį toje šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Beveik 1,8 tūkst. tų aukų buvo civiliai, tarp jų 74 vaikai, sakoma SOHR pranešime.

Daugiau negu 200 žmonių buvo nužudyti Sirijos kurdiškame Kobanės mieste per IS puolimą praeitą savaitę. Praeitais metais grupuotė nužudė daugiau negu 900 žmonių, priklausiusių sunitiškai šaitatų genčiai, kai ši pasipriešino džihadistams.

Patikimų duomenų apie IS žiaurumus Irake nėra, bet manoma, kad grupuotė įvykdė egzekucijas tūkstančiams žmonių toje šalyje, įskaitant maždaug 1,7 tūkst. šiitų kariūnų, užsirašiusių į vyriausybės ginkluotąsias pajėgas, per incidentą prie buvusios JAV oro pajėgų Speicherio bazės netoli Tikrito.

Dar tūkstančiai žuvo per kautynes su IS Sirijoje ir Irake – tarp tų aukų buvo Sirijos sukilėlių ir vyriausybės pajėgų karių, kurdų kovotojų abiejose šalyse, Irako vyriausybės karių ir šiitų kovotojų.

Tik nedaugeliui tų pajėgų pavyko iškovoti reikšmingesnių pergalių prieš džihadistus, o Irako armija sulaukė ypatingos kritikos dėl „Islamo valstybei“ atiduotų teritorijų per grupuotės žaibišką puolimą praeitų metų viduryje.

Analitikai pastebi, kad IS sėkmę labiausiai lėmė Sirijos ir Irako politinės problemos bei jų kariuomenių trūkumai.

IS iškilimą pirmiausiai nulėmė „Sirijos ir Irako silpnumas ir jų vidinis tarpkonfesinis susiskaldymas, taip pat korupcija ir dešimtmečius trukęs autoritarinis valdymas“, konstatavo Y.Sayeghas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.