Per reidą nukautas Šiaurės Kaukazo islamistų lyderis

Rusijos neramiame Šiaurės

Šiaurės Kaukaze islamistai kovoja už nepriklausomą nuo Maskvos „emyratą“.<br>123rf.com nuotr.
Šiaurės Kaukaze islamistai kovoja už nepriklausomą nuo Maskvos „emyratą“.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2015-08-11 18:03, atnaujinta 2017-10-21 00:33

Remiantis Dagestano vidaus reikalų ministerija, per Rusijos specialiųjų pajėgų ir kariuomenės operaciją iš viso žuvo keturi žmonės. Tarp žuvusiųjų yra dabartinis vadinamojo Kaukazo emyrato lyderis Magomedas Suleimanovas, nurodoma Rusijos nacionalinio antiteroristinio komiteto (NAK) pranešime Rusijos naujienų agentūroms.

Svetainė „Kavkaz Center“, kuria sukilėliai naudojasi savo pranešimams skelbti, patvirtino, kad 39 metų M.Suleimanovas žuvo Gimrų kalnų gyvenvietėje per dvi dienas trukusį reidą, kurio metu suduota smūgių iš sraigtasparnių.

„Kaukazo emyrato“ judėjimas pastaraisiais metais prisiėmė atsakomybę už kelis didelius išpuolius Rusijos teritorijoje, tarp jų sprogimą Domodedovo oro uoste, per kurį žuvo 27 žmonės, ir beveik vienu metu nugriaudėjusius du sprogimus Volgograde, nusinešusius 34 žmonių gyvybes.

Remiantis sukilėlių svetainėje skelbiama M.Suleimanovo biografija, jis mokėsi „Al Fatih“ islamo institute Damaske, o po studijų pradėjo verbuoti kovotojus savo gimtajame Gimrų mieste.

Tame regione jis surengė kelis išpuolius, tarp jų mirtininko išpuolį 2012 metais, per kurį savo namuose žuvo gerbiamas musulmonų dvasininkas Saidas Afandis ir dar septyni žmonės.

„Kaukazo emyrato“ vadu jis tapo liepos mėnesį – praėjus daugiau kaip metams po to, kai 2014 metų kovą buvo nukautas ilgametis jo vadovas Doku Umarovas.

2007 metais įkurtam judėjimui pakenkė ne tik tai, kad jis ilgą laiką neturėjo lyderio, dar problematiškesnis jam tapo didelis kovotojų „nutekėjimas“ į „Islamo valstybės“ (IS) grupuotę Sirijoje ir atskilusių islamistų perėjimas į IS lyderio Abu Bakro al Baghdadi pusę.

Birželį keturių Šiaurės Kaukazo regionų islamistai kovotojai prisiekė ištikimybę IS, kuri savo gubernatoriumi Kaukaze paskyrė Rustamą Aselderovą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.