Du frontai – dvi skirtingos situacijos

Grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) džihadistai gali būti netrukus išvaryti iš svarbaus Irako miesto ar Ramadi. Bet Afganistano Helmando provincijoje puola Talibanas – kovotojai bando įsiveržti į Sanginą.

Irako pajėgos sieks perimti svarbaus ar Ramadi kontrolę per 72 valandas.<br>AP nuotr.
Irako pajėgos sieks perimti svarbaus ar Ramadi kontrolę per 72 valandas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2015-12-27 21:28, atnaujinta 2017-09-27 03:39

Puolimą ar Ramadi vakar pradėjo Irako ginkluotosios pajėgos. Al Anbaro provincijos sostinę nuo šių metų gegužės kontroliuoja IV ekstremistai – tada irakiečių karių pasirodymas užtraukė gėdą ir taip itin silpnai centrinei šalies vyriausybei Bagdade.

Nuo Irako sostinės ar Ramadi nutolęs 60 km į vakarus, o vyriausybės pajėgos jau kelis mėnesius ruošėsi miesto puolimui, praėjusį mėnesį jį visiškai apsupusios ir atkirtusios džihadistus nuo kitų jų tvirtovių al Anbaro provincijoje.

Kaip teigė Irako kovos su terorizmu tarnybos atstovas Sabahas al-Numani, pajėgos, remiamos JAV vadovaujamos koalicijos karo lėktuvų, vakar pradėjo „valyti“ gyvenamuosius kvartalus ir artėjo prie centrinio vyriausybinio komplekso.

Irako žvalgybininkai skelbia, kad vakar ar Ramadi centre dar buvo įsitvirtinę iki 300 IV kovotojų. Sekmadienį aviacija į miestą numetė skrajučių, kuriose ragino civilius palikti ar Ramadi.

Tiesa, džihadistai trukdė žmonėms išvykti. Manoma, kad IV ekstremistai naudos civilius kaip gyvuosius skydus.

Susidorojimas su IV ar Ramadi būtų puiki žinia tarptautinei koalicijai ir Irako vyriausybei – džihadistai šiuo metu kontroliuoja net trečdalį trapios šalies teritorijos.

Tačiau naujienos iš Afganistano liūdnesnės. Skelbiama, kad strategiškai svarbų kalnų miestą Sanginą Helmando provincijoje apsupo Talibano kovotojai.

Nors centrinė valdžia Kabule ir Helmando gubernatorius neigia, kad talibai gali užimti Sanginą, pranešama, jog JAV ir Jungtinė Karalystė jau pasiuntė specialiąsias pajėgas į šį miestą.

Be to, pirmadienį netoli Kabulo per mirtininko išpuolį žuvo 6 NATO kariai – visi jie buvo amerikiečiai. Savižudis atvažiavo prie Bagramo karinės bazės motociklu ir susisprogdino.

Šie įvykiai rodo, kad saugumo padėtis Afganistane pablogėjo. Iš šalies prieš metus buvo išvesti NATO šalių Tarptautinių saugumo paramos pajėgų koviniai daliniai, nors čia vis dar dislokuota 12 tūkst. užsienio kariškių. (BBC, „Reuters“, BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.