Naujamečius išpuolius planavę džihadistai – iš baikerių gaujos

Antradienį Briuselyje buvo sulaikyti du vyrai, kurie, kaip teigiama, planavo teroristinius išpuolius Naujų metų naktį Belgijos sostinės Didžiojoje aikštėje. Abu jie – radikalūs musulmonai. Taip pat jie priklauso baikerių gaujai „Kamikaze Riders“.

„Kamikaze Riders“ nariai planavo išpuolius Didžiojoje aikštėje Briuselyje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
„Kamikaze Riders“ nariai planavo išpuolius Didžiojoje aikštėje Briuselyje.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Gauja „Kamikaze Riders“ – turbūt žinomiausia Briuselio baikerių draugija. Tiesa, garsiausia ji dėl savo sąsajų su radikaliu islamizmu – salafizmu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Gauja „Kamikaze Riders“ – turbūt žinomiausia Briuselio baikerių draugija. Tiesa, garsiausia ji dėl savo sąsajų su radikaliu islamizmu – salafizmu.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audrius Ričkus

Dec 30, 2015, 6:01 PM, atnaujinta Sep 26, 2017, 2:19 PM

Tarp šios grupuotės baikerių gausu musulmonų, bet jie iki šiol buvo labiau žinomi dėl baikerių kultūros propagavimo, nei dėl teroro aktų organizavimo.

Ekstremizmo šleifas

Tiesa, garsi ji ir dėl savo buvusio lyderio sąsajų su radikaliu islamizmu – salafizmu.

Buvęs gaujos lyderis Abdelouafis Elouassakis Hakimas žinomas dėl savo radikalizmo. Jis išvyko kariauti į Siriją dar 2013 metų vasarą. Manoma, kad Hakimas ten nužudė daugybę žmonių, deja, dėl įrodymų stokos bei pripažinimo psichologiškai nestabiliu, jo nuteisti neįmanoma.

Kitas brolis, Houssienas, planavo teroristinius išpuolius Belgijoje. Šiuos planus Belgijos policija sužinojo iš brolių telefoninių pokalbių, kuriuose tartasi dėl teroro objektų bei ginklų aktams vykdyti. Dėl to A.Elouassaki 2013 metais buvo areštuotas, bet, po to, paleistas.

Pats A.Elouassaki žuvo autoavarijoje 2013 metų gegužės mėnesį.

Šiuo metu grupuotei vadovauja vienas iš šią savaitę suimtų teroro akto planuotojų Saidas Souati. Tiek jis, tiek jo bendrininkas, taip pat priklausęs baikerių gaujai, Mohamedas Karay buvo radikalūs islamistai.

Nariai gina savo organizaciją

Tiesa, iš visų šiai grupuotei priklausančių narių terorizmu kaltinti tik šie trys asmenys. Praėjusį sekmadienį bei pirmadienį Belgijos policija apklausė daugiau šios grupės narių, bet nesužinojo nieko, kas leistų spėti, jog organizacija propaguoja terorizmą ar yra susijusi su teroristine grupuote „Islamo valstybė“.

Tai pažymėjo ir Ludovicas Anselas, vienas grupuotės „Kamikaze Riders“ narių. Kalbėdamas Belgijos „RTLINFO“ televizijai, baikeris pažymėjo, jog grupuotė neturi nieko bendro su smurtu.

„Tai ne gauja ir ne teroristinė grupuotė. Tai – šeima, kurią vienija meilė autotechnikai“, – tikino L.Anselas.

Vyro teigimu, šioje organizacijoje gausu įvairių žmonių, kurie savo idėjų vienas kitam neperša.

„Kamikaze Riders“ egzistuoja jau daugiau, nei penkiolika metų. Mūsų organizaciją sudaro šimtai įvairių tautybių bei ne tik islamą išpažįstančių žmonių iš visos Belgijos.

Mane skaudina tai, kaip žiniasklaida juodina mūsų vardą. Visi susikoncentravę į mus, bet nekreipia dėmesio į kitas grupuotes, kurios iš tiesų kelia grėsmę“- tikino baikeris.

L.Anselas taip pat teigė esąs nustebintas S.Souati bei M.Karay suėmimu. Jis teigė, kad žinojo, jog šie vyrai buvo religingi, bet tikrai nemanė juos esant ekstremistais. Pasak L.Ansel, šie galimi teroristai niekada jam nepiršo islamistinių idėjų.

Suimtieji aktyviai propaguoja islamą

Vis dėlto abiejų vyrų biografijos liudija ką kita.

Pasak Belgijos laikraščio „Le Soir“, trisdešimtmetis S.Souati jau seniai žinomas, kaip radikalus islamistas, besižavintis Anwaru Awlaki'iu, buvusio teroristinės organizacijos „al-Qaeda“ vadovu Arabijos pusiasalyje.

Jis taip pat priklausė organizacijai „Sharia4Belgium“. Tai – radikali islamistinė – salafistinė grupuotė, kuri skatina atsisakyti demokratijos bei islamizuoti Belgiją. Belgijos valdžia pripažino šią organizacija teroristine.

Kitas teroro akto organizatorius, dvidešimt septynerių M.Karay taip pat siejamas su islamiškuoju ekstremizmu. Jam priklausantys telefono numeriai randami įvairiuose džihadistiniuose interneto puslapiuose.

Įtariamojo advokatas teigia, kad jo ginamasis nėra suradikalėjęs. Tiesa, vyro „Facebook“ paskyroje gausu įrašų, skatinančių ekstremizmą. Taip pat jo namuose rasta šratasvydžio ginklų bei kamufliažinių drabužių, kuriais, spėjama, apmokomi nauji potencialūs kovotojai.

Vis dėlto tikrų ginklų nebuvo rasta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.